sterowanie triakiem

Miejsce dobre do dyskusji nad własnymi projektami - pochwal się wszystkim co samodzielnie stworzyłeś.
korfanty33
Użytkownik

Post autor: korfanty33 » 19 maja 2013, 21:32

Jony130 pisze:Wykres wskazowy jasno to pokazuje. Ale mnie interesuje ile wynosi owo przesunięcie fazowe? Mniej niż 10 stopni? I czy ma jakieś praktyczne znaczenie?
może pszukaj na wikipedi dlaczego dla trafo podaje się moc pozorną , to wyjdzie
dla urządzeń są podawane nieliczne parametry więc ....zobacz tabliczkę znamionową trafa

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 19 maja 2013, 21:36

Może z innej beczki: to dział DIY; więc gdzie ten działający układ? korfanty33, piszesz o czystej teorii która z praktyką ma mało wspólnego. Będziesz się teraz wykłócał o przesunięcie fazowe? W twoim układzie nawet tego problemu nie ma ze względu na filtrowanie napięcia zasilającego generator astabilny, w czym więc rzecz?

korfanty33
Użytkownik

Post autor: korfanty33 » 19 maja 2013, 21:41

joon pisze:Może z innej beczki: to dział DIY; więc gdzie ten działający układ? korfanty33, piszesz o czystej teorii która z praktyką ma mało wspólnego. Będziesz się teraz wykłócał o przesunięcie fazowe? W twoim układzie nawet tego problemu nie ma ze względu na filtrowanie napięcia zasilającego generator astabilny, w czym więc rzecz?
no właśnie
miało być o prostocie a musiałem odpisywać na inne problemy ,
wszystko działa

wlodzimierz
-

Post autor: wlodzimierz » 02 lip 2013, 19:10

Witam - moim zdaniem EDW powinno opublikować materiał dotyczący sterowania triakiem i to
bardzo dokładnie przecież gdzieś przeczytałem że można robic doświadczenia z triakami niekoniecznie przy użyciu napiecia 230AC, tyko przy użyciu transformatora np. 24-30V
gdzie triak powinien bardzo ładnie pracować.
Sam chętnie bym się zapoznał z działaniem tego elementu elektronicznego gdyby ktoś kto się na tym zna podjął się dokładnego opisu np w podobny sposób jak kiedyś był opisany tranzystor i inne elementy elektroniczne, czy jest to do zaakceptowania że tylko nieliczni mogą posiadac takie wiadomości, oni też mogą zostać porażeni prądem.
Ci co chcą się bawić przy użyciu niskiego napięcia powinni mieć taką możliwość, a jeżeli ktoś chce eksperymentować przy 230V mimo ostrzeżeń to jego sprawa.
Jeżeli ci co wiedzą o co chodzi pomrą nie daj Boże - Tajemnica triaka pójdzie do grobu razem z nimi razem z nimi.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 02 lip 2013, 20:44

Przyznam że i ja chętnie się dowiem więcej o sterowaniu triakiem. Zaczynam mieć dużo do czynienia z tymi elementami i bardzo chciałbym je poznać lepiej w dawce przystępnej dla elektronika amatora a nie za pomocą reguł i opisów zrozumiałych jedynie dla czleka po studiach.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 02 lip 2013, 23:28

matrix - a może powiedz nam czego nie rozumiesz w sterowaniu trakiem, czy też może w "samy triak"? To będzie łatwej nam coś doradzić.
Bo nie się wydaje że te dwa schematy w tym poście
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?p=86299#86299
Pokazują wszytko. Ale to tylko moje subiektywne zdanie.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 03 lip 2013, 15:34

Wiecie, nie mam za sobą ani szkoły ani studiów choćby trochę związanych z elektroniką. Cała elektronika to moje hobby.
Na przykład nie wiem jak załączyć taki triak mając do dyspozycji taką drogę:
mikroprocesor->tranzystor NPN->optotriak MOC3052->triak (np BTA12)

Którą lub też które połówki załączy mi jeśli podam na tranzystor stan wysoki?
Na razie o synchronizacji nie mówimy.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 04 lip 2013, 12:14

matrix pisze:Wiecie, nie mam za sobą ani szkoły ani studiów choćby trochę związanych z elektroniką. Cała elektronika to moje hobby.
To nie jesteś sam. Ja też nie skończyłem żadnej szkoły związanej z elektroniką. Mój zawód wyuczony to technik mechanik samochodowy. I dla mnie tak samo elektronika to hobby.
matrix pisze:Na przykład nie wiem jak załączyć taki triak mając do dyspozycji taką drogę:
mikroprocesor->tranzystor NPN->optotriak MOC3052->triak (np BTA12)

Którą lub też które połówki załączy mi jeśli podam na tranzystor stan wysoki?
Tak długo jak "świeci" dioda w optotriaku (płynie przez nią 10mA), tak długo załączony jest triak. A dioda świeci wtedy kiedy tranzystor ma na bazie "stan wysoki" z uC.
I w większości przypadków dodatkowy tranzystor nie jest potrzebny.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 04 lip 2013, 16:58

Więc w takim razie co znaczą te 4 ćwiartki z tego rysunku? Jak je rozumieć?

Obrazek

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 05 lip 2013, 23:47

matrix pisze:Więc w takim razie co znaczą te 4 ćwiartki z tego rysunku? Jak je rozumieć?
Tak w skrócie to te 4 ćwiartki pokazują jak można załączyć triaka.
I jak wynika z tego obrazka, triaka można załączyć na cztery różne sposoby.
Dwie pierwsze ćwiartki odpowiadają sytuacji gdy napięcia na A2 jest większe od napięcia na A1. Czyli po prostu dla dodatniej połówki sinusa. A ćwiartka trzecie i czwarta pokazują jak można załączyć triaka dla ujemnej połówki sinusa.

Pierwszej ćwiartki QI
Zero woltów mamy na A1, fazę i dodatnią polówkę sinusa sieci na A2. A więc napięcie na A2 > A1.
I teraz by załączyć traka, możemy podać dodatni impuls na bramkę triaka.

QI

Obrazek

Jak widać na schemacie zastępczym. Załączamy triaka podając prąd bazy na T2.
Załączenie T2 włącza nam T3 a to jest równoznaczne z załączeniem triaka.

Ale na bramkę można też "podać ujemny impuls" co obrazuje QII (druga ćwiartka).
Co oznacza ujemny impuls? Ano ma być on ujemny w stosunku do nóżki A1.
Czyli musimy podać ujemne napięcie na bramkę by załączyć triaka.

QII
Obrazek

Zagadkę tą wyjaśnia schemat zastępczy i obecność tranzystora T1.
Jak widać na schemacie, baza T1 jest podłączona z A1 a emiter do bramki triaka. Dlatego by otworzyć T1 napięcie na bramce (emiterze T1) musi być o te 0.6V niższe od napięcie na A1 (bazie T1). Niższe, czyli ujemne jeśli nasze GND to nóżka A1.
Włączenie T1 zamyka do GND drogę dla prądu bazy T3, który od razu włączy T2.
I tak oto triak dla dodatniej polówki sieci i ujemnym impulsie na bramce zostanie załączony.

Teraz ćwiartka QIII i QIV pokazuje sytuacje dla ujemnej polówki sinusa.
Czyli wtedy gdy to napięcie na A1 jest większe niż napięcie na A2.

ćwiartka QIII
Ujemna połówka sinusa, napięcie na A2 mniejsze od napięcie na A1 czyli ujemne napięcie na A2. Bo mierzymy nasze napięcia względem A1.
Teraz do załączenie triaka impuls podany na bramkę musi być ujemny w stosunku do A1.

QIII

Obrazek

Co dobrze pokazuje trochę dziwnie narysowany schemat zastępczy. Gdzie A1 jest na górze a A2 na dole. Ale to po to by ułatwić analizę dla napięć ujemnych.

I jak widać ujemny impuls na bramce załącza T6 a to włącza T5 i mamy włączonego triaka.

ćwiartka QIV

Dalej napięcie ujemne czyli napięcie A2 < A1. Ale tym razem prąd bramki jest dodatni.

QIV

Obrazek

Dodatni impuls musi być na tyle wysoki by załączyć T4 który włączy T6 i w ostateczności T5 i całego triaka.

I to tyle jeśli chodzi o te ćwiartki. Nie wiem czy ten opis coś ci w ogóle pomoże.
Ale o tej godzinie co piszę ten post nic prostszego nie przychodzi mi do głowy.

A teraz gwoli podsumowania:

Pewne włączenie triaka nastąpi tylko wtedy gdy:

1. Dla dodatniej połówki gdy A2>A1 impuls podany na bramkę też jest dodatni. Warunki pracy w QI

2. Dla ujemnej połówki gdy A2<A1 impuls podany na bramkę też jest ujemny. Warunki pracy w QIII

Przy innym typie sterowania trzeba sprawdzić w nocie czy dany egzemplarz triaka może poprawnie pracować w innych ćwiartkach niż QI i QIII.

Ale stosując ukąłd MOC3052 już z automatu zapewniasz sobie pracę w ulubionych ćwiartkach triaka czyli QI i QIII. No chyba, że w montażu zamienisz miejscami wyprowadzania A1 z A2.

Sorry za taki długi post.
Załączniki
triak1.png
triak1.png (22.13 KiB) Przejrzano 4982 razy
874.PNG
874.PNG (18.27 KiB) Przejrzano 14987 razy
475.png
475.png (18.5 KiB) Przejrzano 14987 razy
475b.PNG
475b.PNG (18.52 KiB) Przejrzano 14987 razy
Ostatnio zmieniony 06 mar 2017, 17:35 przez Jony130, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 06 lip 2013, 6:49

Nie nie, post jest świetny. Wyjaśnia bardzo dobrze. To oczywiście dzięki Tobie rozumiem.
Tylko mi jeszcze chodzi o to jak możliwe jest załączenie triaka w każdej połówce skoro dysponuję tylko załączaniem optotriaka od masy.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 06 lip 2013, 11:50

Dlatego że MOC ma w sobie LEDa który wyzwala mały optotraik, który z kolei wyzwala docelowego triaka.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 06 lip 2013, 14:20

joon pisze:Dlatego że MOC ma w sobie LEDa który wyzwala mały optotraik, który z kolei wyzwala docelowego triaka.
Nie o to chodziło. Chodzi o to że cały czasy dysponujemy tylko masą. Jak to możliwe że masa raz jest ujemna a raz dodatnia względem połówek sinusoidy?

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 06 lip 2013, 17:11

Optotriaka włączamy między bramką a A2 i równocześnie podłączamy do przewodu fazowego.
I teraz warunki załączenia triaka:
1. Dla dodatniej połówki gdy A2>A1 impuls podany na bramkę też jest dodatni. Warunki pracy w QI.
Jak widać na rysunku optotriak spełnia to założenie Bo jest połączony z przewodem fazowym. A dzięki temu mamy dodatni prąd bramki (prąd zawsze płynie od plusa do minusa).

2. Dla ujemnej połówki gdy A2<A1 impuls podany na bramkę też jest ujemny. Warunki pracy w QIII. A teraz A2 jest ujemne a to oznacza że przewód zerowy ma wyższe napięcie niż przewód fazowy. I dlatego prąd płynie teraz od zerowego do fazowego. Czyli prąd bramki też jest ujemny.
Załączniki
96.png
96.png (18.37 KiB) Przejrzano 14942 razy

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 06 lip 2013, 18:44

A no właśnie, tego mi brakowało. Przepraszam za te proste zapewne dla wielu pytania, ale triaki i optotriaki to dla mnie nowość, stąd pojęcie nie miałem jak to się je i z czym to się je.

ODPOWIEDZ