napięcie na pojemności

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
korfanty33
Użytkownik

napięcie na pojemności

Post autor: korfanty33 » 27 cze 2013, 0:22

zrobiłem małe zasilanie 5V na jakimś chyba KA7805 i że dalej miernik częstotliwości coś dziwnie pokazuje to zaczynam szukać i ...

tzn robię pomiar GND i dach elektrolitu i tu jest prawie 0,7V - jak dla mnie to dziwne miał ktoś podobnie ? (przyznam się bez bicia wszystkie elementy są z demobilu ) tak że zdjęć nie pokażę bo by było za dużo komentarz na temat wykonania ;-)

wsadziłem trochę za duży elektrolit na wejściu 7805 ten ma 0,7V
a drugi na wyjściu 330u ma 0,2V

powinno być zero - a nie jest ?

jeszcze prądy pomierzyłem to zaledwie 40mA obciążony zasilacz
Ostatnio zmieniony 27 cze 2013, 22:47 przez korfanty33, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 27 cze 2013, 1:30

Trochę tak nieskładnie, albo moje zmęczenie.

Zrobiłeś zasilacz na stabilizatorze Ka7805, który zasila miernik częstotliwości.

Zmierzyłeś napięcie na kondensatorze wejściowym i wynosi 0,7V. Na wyjściu kondensator ma 0,2V.

Rozumiem, że normalny układ aplikacyjny, który ma dawać 5V na wyjściu. Pomiary na kondensatorach wykonywałeś bez obciążenia? Jeśli tak to trzeba pamiętać o prądzie spoczynkowym samego stabilizatora.

Jakim napięciem jest zasilany stabilizator?

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 27 cze 2013, 5:36

Kolega robi pomiar pomiędzy masą (GNG to pewnie literówka - miało być GND), a obudową kondensatora (to ten dach ?) zakładając, że są one połączone (ale czy tak jest? :) ) - tak to rozumiem.

korfanty33
Użytkownik

Post autor: korfanty33 » 27 cze 2013, 22:46

Artyliusz pisze: Zrobiłeś zasilacz na stabilizatorze Ka7805, który zasila miernik częstotliwości.
tak
to -
http://mdiy.pl/miernik-czestotliwosci-n ... -do-10mhz/
Artyliusz pisze: Rozumiem, że normalny układ aplikacyjny, który ma dawać 5V na wyjściu. Pomiary na kondensatorach wykonywałeś bez obciążenia? Jeśli tak to trzeba pamiętać o prądzie spoczynkowym samego stabilizatora.
nie do końca , trochę podobnych aplikacji robiłem i nigdy tak nie było , a to co mówisz o prądzie spoczynkowym to na wyjściu zasilacza nawet dodałem wstępne obciążenie chyba z 5k - też to podejrzewałem - ale z tego co mi wychodzi to kondziora wymienię raz że za duży (rozstaw tak mi pasował )
Artyliusz pisze: Jakim napięciem jest zasilany stabilizator?
trochę dużym 10VAC 14-12VDC
Ostatnio zmieniony 27 cze 2013, 22:55 przez korfanty33, łącznie zmieniany 2 razy.

korfanty33
Użytkownik

Post autor: korfanty33 » 27 cze 2013, 22:53

Wojtek pisze:Kolega robi pomiar pomiędzy masą (GNG to pewnie literówka - miało być GND), a obudową kondensatora (to ten dach ?) zakładając, że są one połączone (ale czy tak jest? :) ) - tak to rozumiem.
powinno tak być - ... no sprawdzę jutro Twoje podejrzenie ( najprostsze rzeczy ) - ale człowiek to istota omylna - no i w pracy to robię jak mam czas na te zabawy mogło coś się wkraść tym bardziej że ....... nawet nie powiem .

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 27 cze 2013, 23:40

Wydajność prądowa źródła też jest dobra?

Pojemność kondensatorów nie powinna "psuć" układu. Do stabilizatorów można dawać pojemności średnio do 470u, a czasami aż do 1000uF.

Skoro elementy masz z demontażu to też można przyjąć, na nieszczęście, że sam stabilizator jest po prostu zepsuty.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 29 cze 2013, 13:02

A mnie tylko zastanawia jedna rzecz: po co taki pomiar?
Jeśli napięcie na wyjściu jest ok, to raczej bym się skupił na samym układzie.
korfanty33 pisze:nie do końca , trochę podobnych aplikacji robiłem i nigdy tak nie było , a to co mówisz o prądzie spoczynkowym to na wyjściu zasilacza nawet dodałem wstępne obciążenie chyba z 5k - też to podejrzewałem - ale z tego co mi wychodzi to kondziora wymienię raz że za duży (rozstaw tak mi pasował )
5k to masz prąd jaki?
no i dobór kondensatora bo taki pasował, brawo- w sam raz pasuje do Twojego podpisu....

korfanty33
Użytkownik

Post autor: korfanty33 » 02 lip 2013, 23:29

joon pisze: A mnie tylko zastanawia jedna rzecz: po co taki pomiar?
jak sie szuka czemu dalszy układ nie działa zgodnie z założeniami to się zaczyna od początku tzn, zasilanie
joon pisze: Jeśli napięcie na wyjściu jest ok, to raczej bym się skupił na samym układzie.
to są twoje doświadczenia i nic ich nie zmieni , tylko w tym totolotku trafiłeś
joon pisze: 5k to masz prąd jaki?
każdy umie liczyć , pomóc TOBIE , nie można wstępnie obciążać stabilizatorów ? CZY SIĘ TAK NIE ROBI ?
joon pisze: no i dobór kondensatora bo taki pasował, brawo- w sam raz pasuje do Twojego podpisu....
a pasuje , ale w przeciwieństwie do innych odpowiadam konkretnie i na temat , reszty nie komentuje
no i jest za darmo a to już jest argument przynajmniej dla mnie

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 03 lip 2013, 15:40

1. Taki pomiar robi się na wyprowadzeniach elementu a nie jednym wyprowadzeniu i obudowie, jak by to był kondensator foliowy to wbijałbyś w niego sondę żeby zobaczyć jakie jest napięcie?
2. pięknie, niestety w totka nie gram, tak samo jak nie potrafię odpowiadać w taki sposób na zadane pytania jak Ty
3. to poczytaj o tym 7805 i zastanów się dlaczego 1mA przy dużo większym prądzie spoczynkowym stabilizatora nic nie zmienia. I nie, nie musisz mi pomagać. Natomiast jak Ty masz z tym problem to polecam skorzystać z windowsowego kalkulatora
4. odpowiadasz w tak piękny sposób że aż żal ściska :P

No i nadal nie napisałeś jakie jest napięcie wyjściowe stabilizatora (na końcówkach kondensatora wyjściowego, nie między jakimś dachem a GND. Ale lepiej pohejtować niż normalnie opisać problem. A wystarczyło by przejrzeć pdfa np. takiego i zobaczyć jakie są zalecane pojemności http://www.fairchildsemi.com/ds/LM/LM7805.pdf jakie są parametry takiego układu, do tego dodać pojemność wygładzającą napięcie wejściowe (w zależności od prądu obciążenia), oraz niewielką pojemność na wyjściu.
Ale nie, lepiej udawać elokwentnego niż przyznać się do niewiedzy :(

korfanty33
Użytkownik

Post autor: korfanty33 » 05 lip 2013, 22:52

joon pisze: 4. odpowiadasz w tak piękny sposób że aż żal ściska :P
:(
skończmy tą dyskusje ok ,
sprowadzanie dyskusji na inne tory nie jest moją ulubioną dziedziną ,
a co do odpowiedzi na niektóre pytania to ja już w innych postach i odpowiadałem i widziałem krytyk że ..... , mój układ nie działa niema prawa działać
może jak bym nakręcił film to by było inaczej , ale też nie mam pewności

NIE można kogoś wyprowadzić z jego przekonań gdy tego nie chce , nawet szkoda mojego czasu, to forum nie jest grupą dyskusyjną dla niedowiarków - a jak mówię że działa to nie zmyślam bo nie widzę w tym sensu .

Problem jest rozwiązany i ten temat dawno uważam za zamknięty

A szukanie usterek o końcowego układu to już ciekawa sprawa , pełna fachowość .

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 06 lip 2013, 5:41

Aby wrócić na właściwe tory dyskusji, to czy mógłbyś na koniec zaspokoić moją ciekawość co było właściwie uszkodzone i co było tego przyczyną, bo tak naprawdę wiem tylko o pomiarze, który robiłeś pomiędzy pomiędzy GND, a obudową kondensatora oraz, to że miernik częstotliwości Ci dziwnie pokazywał.

korfanty33
Użytkownik

Post autor: korfanty33 » 06 lip 2013, 20:25

Wojtek pisze:
, to że miernik częstotliwości Ci dziwnie pokazywał.
dodać należy rezystor na wejście ok 1M , tętnienia są i będą tego się nie pozbędzie

jest jeszcze jedno podejrzenie - moje środowisko pracy jest oświetlone jarzeniówkami - musiałbym włożyć baterię 4,5V(nowiuteńką ) i wyjść na z pomieszczenia
jeszcze attiny2313 będzie działać - na razie nie miałem czasu tego sprawdzić - zawalili mnie robotą

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 07 lip 2013, 5:19

korfanty33 pisze:jest jeszcze jedno podejrzenie - moje środowisko pracy jest oświetlone jarzeniówkami - musiałbym włożyć baterię 4,5V(nowiuteńką ) i wyjść na z pomieszczenia
Jeśli to ma wpływ to znaczy, że duże są niedoskonałości w układzie który robisz. Ale mnie nadal intryguje dlaczego robiłeś pomiar na obudowie kondensator i co miał on pokazać. Z pewnością to wiesz ale bardziej przydatny byłby pomiar i oglądnięcie oscyloskopem jak faktycznie wygląda napięcie na wejściu oraz wyjściu stabilizatora oraz na zasilanych układach i dodatkowe odfiltrowanie w krytycznych punktach również przy pomocy filtrów LC.

korfanty33
Użytkownik

Post autor: korfanty33 » 07 lip 2013, 22:50

Wojtek pisze: Jeśli to ma wpływ to znaczy, że duże są niedoskonałości w układzie który robisz.
zrobiłem dla ciekawości pomiar częstotliwości , niedoskonałości wychodzą przy uruchomieniu i sprawdzaniu jak układ zachowuje się względem założeń
Wojtek pisze: ale bardziej przydatny byłby pomiar i oglądnięcie oscyloskopem jak faktycznie wygląda napięcie na wejściu oraz wyjściu stabilizatora oraz na zasilanych układach i dodatkowe odfiltrowanie w krytycznych punktach również przy pomocy filtrów LC.
oscyloskopu nie mam i na razie nic nie wskazuje że będę go posiadał , a nawet na PC też odpada gdyż większość robię w pracy a tam raczej na PC się nie zgodzą gdyż moja praca ma ciut inny charakter ,

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 08 lip 2013, 18:42

Wojtek pisze:Jeśli to ma wpływ to znaczy, że duże są niedoskonałości w układzie który robisz.
W tym układzie wejście pomiarowe to goły pin procesora- a że wejście jest CMOS to łapie wszystko z otoczenia.

ODPOWIEDZ