Grzejący sie MOSFET w układzie zapłonu
Dziekuej za odpowiedź ,a a powiedz mi Kolego czy dioda wpięta równolegle z uzwojeniem pierwotnym cewki nie zabezpieczy MOSFETA ? , ni e znam się aż tak bardzo , byłem przekonany ,ze ta dioda skutecznie wytłumi napięcie samoindukcji w uzwojeniu pierwotnym , tak jak to ma miejsce np w cewce przekaźnika 
Dziękuje
dioda chyba jest w tranzystorze myślałem ze musi być jeszcze jedna , chociaż .. nie wiem czy BUZ ją ma w sobie . Dzisiaj tak myślałem i przyszedł mi do głowy szalony pomysł ... aby wyeliminować bramki z układu sterowania MOS FETEM zostawić tylko jedną jako układ do wyłączania bramka ta włączała by tranzystor który zwierał by beze tranzystora sterującego mosfetem do masy przez co występowało by odłączenie wejścia tak jak tutaj ... tyle ,ze mieć bramki i montować taki układ to bez z sensu , ale znowuż z tymi bramkami w sterowaniu mosem jest problem będę miał płytkę stykowa wypróbuje różne opcje jak na razie to nie mam bo zamówiłem ale czekam aż przyjdzie
pozdrawiam
pozdrawiam
E... taka dioda równolegle z tranzystorem nic nie zmieni tutaj - napięcie samoindukcji jest skierowane przeciwnie do jej polaryzacji
a, jak napisał elbober, dioda (ale włączona równolegle z cewką, a nie z tranzystorem kluczującym) stłumi samoindukcję.
IMHO po prostu trzeba dobrać elementy tak, żeby nie nastąpiło ich przebicie (IRF840 wydaje się OK, można poszukać innych tranzystorów wysokonapięciowych), a do tego dodać zabezpieczenia przeciwprzepięciowe (np. transile), żeby upewnić się, że napięcia zostaną w poszczególnych punktach utrzymane na zadanym poziomie. W tamtym przykładzie użyli diod zenera.
IMHO po prostu trzeba dobrać elementy tak, żeby nie nastąpiło ich przebicie (IRF840 wydaje się OK, można poszukać innych tranzystorów wysokonapięciowych), a do tego dodać zabezpieczenia przeciwprzepięciowe (np. transile), żeby upewnić się, że napięcia zostaną w poszczególnych punktach utrzymane na zadanym poziomie. W tamtym przykładzie użyli diod zenera.
-
korfanty33
- Użytkownik
Re: Grzejący sie MOSFET w układzie zapłonu
spróbuj tego fajnie mi działało w wsimsonie ale bardzo dawno temu , zabezpieczenia do mosfeta nie musisz dawać tz. Dz i potxxxmaxxx pisze: UAZ 469, PROBLEM DOTYCZY ZAPŁONU? Zbudowałem sobie moduł zapłonowy wedle swojego pomysłu
układ posiada ciekawą właściwość tzn jeżeli przerywacz przestanie generować impulsy masy to napięcie na cewkę też nie będzie podawane
USUNIĘTO
Ostatnio zmieniony 12 cze 2013, 3:25 przez korfanty33, łącznie zmieniany 2 razy.
-
korfanty33
- Użytkownik
Aha rozumiem, to Kolega specjalnie wstawiał tak C1. Kolega che wykorzystać nietypowe właściwości kondensator elektrolitycznego polaryzowanego odwrotnym napięciem.korfanty33 pisze: zmontuj mój układ i powiedz jakie ma właściwości , a potem zmień polaryzację c1
i powiedz jak co się stanie z tranzystorem wykonawczym i za długim impulsem masy
I co, dział dobrze "ta sztuczka"z każdym kondensatorem elektrolitycznym?
I po jakim czasie C1 rozłączy tranzystor wykonawczy?