Czy da się zrobić konsolę do Virtual Dj?

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Czy da się zrobić konsolę do Virtual Dj?

Post autor: matrix » 09 cze 2013, 9:22

Napisałem temat na forum EP, ale brak odzewu, może tu ktoś coś naskrobie.

Jest taki fajny programik w darmowej wersji do użytku własnego a nazywa się Virtual Dj.
Może wyglądać na przykład tak:

Obrazek

Do tego programiku można podpiąć konsolę zewnętrzną która może wyglądać tak:

Obrazek

Z tego co wiem to się komunikuje poprzez port zdaje się MIDI i tu moje pytanie:

Czy ktoś widział własnoręcznie wykonaną taką konsolę? Chodzi głównie o zagadnienie sterowania a nie o wygląd. Sterowanie tym programem z poziomu klawiatury jest możliwe ale dość uciążliwe.

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 09 cze 2013, 10:16

Z zainteresowanie poserfowałem trochę po Internecie. Co prawda nie znalazłem żadnej ręcznie wykonanej DIY, ale znalazłem coś o sterowaniu.
Virtual DJ ma bazę mikserów jakie można podłączać, ale też jest przygotowany do współpracy z urządzeniami nieznanymi. W tym celu wystarczy skonfigurować parę plików programu dodając nowe urządzenie.

Komunikacja z konsolą odbywa się poprzez wysyłanie kodów. Każdy kod odpowiada np. za jakiś przycisk. Znalazłem to tutaj http://it.jursza.com/pl/page/inne-takie ... j-pro.html i tam też jest odnośnik do Wiki Virtual DJ-a.

Teoretycznie więc można zasymulować to przez mikrokontroler, który łączył by się po USB, np. za pomocą jakiś układów lub innego mikrokontrolera (połączenie mikrokontroler<=>USB) lub jakiś specyficzny przygotowany do współpracy z USB. Odpowiednio zaprogamowany mikrokontroler wysyłałby dane kody do Virtual DJ przez USB lub odbierał. Raczej nie jest problem zmuszenie odpowiedzi mikrokontrolera na jakiś przycisk.

To jest tylko takie teoretyczne dygowanie na temat sterowania. Ale myślę, że jest to możliwe, chociaż wymagałoby trochę trudu.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 09 cze 2013, 10:37

Dzięki szczególnie za link. Bardzo mnie to interesuje więc będę studiował dniami i nocami.

ODPOWIEDZ