Problem z Neostradą - szybkość łącza

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Problem z Neostradą - szybkość łącza

Post autor: Artyliusz » 30 maja 2013, 22:43

Witam.
Ostatnio miewam problem z łączem. Mianowicie spadła prędkość transferu. Wcześniej trzymała się blisko ponad 8000kbps. Najczęściej między 6000 a 8000kbps. Jednak ostatni czasy trzyma się Downstream 1312kbps, a Upstream 618kbps. Dane sprawdzane na modemie Sagem Fast 2704. To jest abonament "do 10MB", ale nie że aż tak nisko trzyma, a tym bardziej, że wcześniej było bardzo przyzwoicie. Kolega z mojej miejscowości w tym samym czasie założył sobie łącze, bo się zwolniły miejsca w centrali w miejscowości obok. U niego trzyma ładnie 6000kbps.
Dziwi mnie jeszcze fakt, że na niżej załączonych obrazkach widnieje Dostępna szybkość 7876kbps, ale modem trzyma trwale 1312kbps. Nie wiem dlaczego tak jest.
Zauważyłem również inną dziwną sprawę. Posiadam też drugi telefon na oddzielnym gniazdku: matka-baza wpięta w owe gniazdo i dwa przenośne . Nie dość, że jak wybiera się numer na drugim telefonie (wpięty w oddzielne gniazdko) to dzwonią pozostałe to jeszcze jak nieraz podniesie się słuchawkę to dają znać o sobie. Oczywiście w obu telefonach od gniazdek abonenckich filtr wpięty. Jak odłączyłem ten telefon-baza to zerwało synchronizację na modemie, po czym spojrzałem na parametry: wzrósł margines SNR, zmniejszyło się znacznie tłumienie i wzrosła Dostępna prędkość do ponad 9000kbps.
Jednakże prędkość nie przekroczyła 1312kbps, a jedynie o 100 wzrósł upstream.
Przepraszam za takie chaotyczne zapisanie problemu. Sądzę, że ten telefon matka to jednak trochę inna przypadłość, bo prędkość nie wzrosła, ale poprawiły się parametry.

Obrazek został wykonany ze statystyk xDSL modemu Fast 2704 z wpiętymi telefonami w 2 gniazda abonenckie.
Jakby ktoś coś wiedział i mógł pomóc to prosiłbym. Dobry byłby jakiś argument zanim mnie na błękitnej odeślą z kwitkiem, bo jest "do" mimo że śmigało na 8MB.
Załączniki
statystyki część 1.JPG
statystyki część 2.JPG
statystyki część 2.JPG (16.76 KiB) Przejrzano 18012 razy

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 31 maja 2013, 15:49

Nie pamiętam jakie ma możliwości ten modem, ale zacznijmy od tego jak daleko masz do centrali?

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 31 maja 2013, 16:02

Bym powiedział od 2 do 3 km. W zależności jak jest linia prowadzona.
Załączam obrazek z odłączonym telefonem z drugiego gniazda telefonicznego.
Widać poprawienie się parametrów w porównaniu do wyżej zamieszczonych obrazków.
Obrazek

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 31 maja 2013, 16:14

Skoro masz tylko 3km do centrali to spokojnie powinna chodzić Ci ta prędkość, chyba że ktoś ostatnio porwał linię i monterzy że tak powiem likowali. To parametry uległy pogorszeniu. Możesz zgłaszać na obniżone parametry. Ktoś powinien podjechać i zmierzyć na swoim sprzęcie.

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 31 maja 2013, 16:29

Szukając informacji napotkałem się na coś co się zowie DLM. Niby to ogranicza prędkość. Ale chyba z tym nie da się nic zrobić.
Cały czas tkwi na tych 1312kbps, równiutko przez cały czas.

buliz
-

Post autor: buliz » 02 cze 2013, 20:44

Jeśli nie dzwoniłeś do neostrady to zadzwoń i poproś o reset portu. DLM ogranicza prędkość automatycznie w przypadku uszkodzenia linii lub pogorszenia parametrów. Mogło to być czasowe a DLM wykrył i ograniczył prędkość do takiej jaką uznał za maksymalną jaką przy tych parametrach można było uzyskać. DLM zmniejsza prędkość z automatu jednak podnieść ją trzeba"ręcznie". Co do telefonu matki zmniejszającego prędkość wymień filtr. Najprawdopodobniej uszkodzony wskutek burzy lub innego przepięcia. Ja średnio raz do roku filtr wymieniam. Raz tak oberwał, że obudowę zbierałem po pokoju.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 02 cze 2013, 21:10

Jak robiłem w telekomunikacji to widywałem całe linie wypalone w ścinach po piorunie.

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 02 cze 2013, 21:13

Dzwoniłem i po małej sprzeczce z Panią na Infolinii (która wydawało mi się, że nie za bardzo wiedziała o co mi chodzi), bo wspierała się, że jest "do" i nie chciała przyjąć usterki. Potem jednak przyjęła i zrobiła restart portu. Chociaż prosiłem o ponowną stabilizację. Jednak to nic nie dało.

Napisałem maila ze strony Orange zgłaszając usterkę w kategorii Błędna prędkość tłumacząc, że miałem usterkę w instalacji domowej, przez którą pogorszyły się parametry łącza i DLM wyłapał to i zmniejszył prędkość. Napisałem, że już ją usunąłem i parametry uległy polepszeniu co poparłem zrzutami ekranu łącza przed i po usterce. Poprosiłem o ponowną stabilizację, aby DLM jeszcze raz puścili. Dzisiaj popołudniu już miałem 6144kbps.
Widocznie więcej daje napisać maila, a być może bardziej kompetentni ludzie tam są.

Co to telefonu matki. Na razie jest odłączony. Możliwe jest, jak poradzili na innym forum, że filtr jest założony przy telefonie, a nie przy gniazdku. Do telefonu jest jeszcze kawałek od gniazdka. Długi przewód. Z tego co się dowiedziałem, to filtr powinien być założony zaraz przy gniazdku, a nie przy telefonie.
Muszę wymienić gniazdko, bo jest jakieś dziwne podłużne, a nie standardowe RJ.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 02 cze 2013, 21:25

Czy filtr przy gniazdku czy przy telefonie to nie ma znaczenia. Gdyby miało znaczenie to filtr musiałbyś mieć na centrali zaraz na wyjściu z karty bo przecież od centrali do domu też masz przewody.

Perfect_Human
-

Post autor: Perfect_Human » 22 cze 2013, 13:50

Miałem podobny problem a przyczyna okazała się bardziej prozaiczna niż mogłoby się to wydawać. Spróbuj sprawdzić modem czy nie doszło w nim do jakiegoś uszkodzenia. W moim przypadku to właśnie modem był sprawcą spadku transferu.
Ostatnio zmieniony 28 lut 2014, 0:05 przez Perfect_Human, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 22 cze 2013, 14:47

Pisałem maila do nich i jeszcze raz DLM puścili i jest dobrze. Źródłem problemu ukazał się odwrotnie założony filtr przez montera wywołane innym rodzajem gniazda telefonicznego, a więc wczepił jak mu pasowało. Cóż.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 10 mar 2014, 20:48

Netia a TP to żadna róznica poza tym że netia dzierżawi od TP SA łącze. Ot cała historia.

ODPOWIEDZ