Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów!
Silnik od dysku twardego
Silnik od dysku twardego
Jakiś czas temu padł mi dysk 30 GB Segate a ponieważ był po gwarancji, chciałem z niego odzyskać trochę części. W rozlutowywanie elementów SMD nie chciało mi się bawic, ale wymontowałem z niego silnik. Sam silnik jest trochę większy od 5-złotówki i ma tylko 3 odczepy. Czy ktoś wie, jak takie cudo sterować? Jak są połaczone uzwojenia wewnątrz tego silnika?
Hmm, po co są diody na tym schemacie
Jeśli możesz to najlepiej użyć płytki od tego hdd jako sterownika - tam masz wszystko gotowe, nawet takie rzeczy jak stabilizacja obrotów. Jak się wszystko odłączy (głowicę) tylko zostawi silnik to po podłączeniu zasilania powinien wystartować (ja mam z 10 takich kompletów, wszystkie startują i się kręcą cały czas).
Jeśli możesz to najlepiej użyć płytki od tego hdd jako sterownika - tam masz wszystko gotowe, nawet takie rzeczy jak stabilizacja obrotów. Jak się wszystko odłączy (głowicę) tylko zostawi silnik to po podłączeniu zasilania powinien wystartować (ja mam z 10 takich kompletów, wszystkie startują i się kręcą cały czas).
Dzieki za schemacik
, ale jak dla mnie jest on nieco skomplikowany i chciałbym zastosować sterowanie za pomocą układu cyfrowego i tranzystorów MOSFET, typu IRF840. Widzę,że jest to typowe polaczenie uzwojen w gwiazdę,m jak w silnikach trójfazowych? Jak działa ten układzik? tj. w jakiej kolejności załączane są uzwojenia? Chciałbym mieć także możność regulacji prędkości obrotowej poprzez regulację częstotliwości impulsów zegarowych, oraz ewentualnie możność zmiany kierunku wirowania. czy ktoś ma jakiś pomysł?
Oryginalna elektronika dysku jest zbyt duża do moich zastosowań a ściśle określona prędkość obrotów nie jest mi potrzebna.
Pozdrawiam
Oryginalna elektronika dysku jest zbyt duża do moich zastosowań a ściśle określona prędkość obrotów nie jest mi potrzebna.
Pozdrawiam