5/2013 porady

Jeżeli masz jakieś uwagi dotyczące bieżącego lub archiwalnych numerów "Elektroniki dla wszystkich" lub zauważyłeś błędy czy nieścisłości to jest to odpowiednie miejsce aby o tym napisać.
ODPOWIEDZ
korfanty33
Użytkownik

5/2013 porady

Post autor: korfanty33 » 08 maja 2013, 22:30

Na początku czasopisma jest list czytelnika , gdzie prosi o artykuł na temat sterowana triakami. Ale w odpowiedzi jest że tego tematu nigdy nie będzie z powodów zdrowotnych .

Nie jest to pocieszające , to tak jak zabronić mówić o bombach może znikną ? Dla naszego bezpieczeństwa , a ludzie i tak będą próbować konstruować bomby lub układy z triakami .

Z tego co widziałem były ściemniacze - sterowanie fazowe , nie chciał bym podpowiadać ale triaki i zabawy z tyrystorami można robić na niskim napięci do 30V . nie tylko na 230V może wtedy wiedza będzie pełniejsza i mniej kosztowna dla dociekliwych ?

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 09 maja 2013, 6:23

Bardzo skrótowo i własnymi słowami opisałeś odpowiedź EdW na list czytelnika. W sumie sformułowania "z przyczyn zdrowotnych" to tam nie znalazłem :)
To pismo jest przeznaczone dla wszystkich, a więc i dla bardzo młodych czytelników, którzy mogą sobie nie zdawać sprawy z niebezpieczeństw eksperymentów z elementami włączanymi bezpośrednio do 230V. Sam czytelnik podał przykład "głupoty" swojego znajomego, którego poraził prąd podczas zabawy z triakami i napięciem sieciowym 230V.
To ze i tak będą ludzie eksperymentować narażając siebie i być może innych nie jest wcale powodem aby inni odpowiedzialni mieli im to ułatwiać narażając przy tym siebie na oskarżenia o nakłanianie małoletnich do niebezpiecznych eksperymentów.

Tak dokładnie to poniżej mały fragment odpowiedzi:
Jeśli natomiast ktoś chce eksperymentować z takimi elementami w obwodach sieci 230V, to natknie się na poważne niespodzianki, związane z problemami z wyzwalaniem, z przesunięciem fazy prądu, z przepięciami, z udarami prądowymi...
Ponadto będzie się narażał na uszkodzenia elementów i urządzeń oraz na porażenie napięciem sieci energetycznej 230V.
Redaktor Naczelny obiecał, że napisze na temat tyrystorów i triaków artykuł, ale nie będzie to materiał zachęcający, tylko zniechęcający do eksperymentów.

Awatar użytkownika
Markus
-
Kontakt:

Post autor: Markus » 11 maja 2013, 12:11

Na temat triaków zawsze można podyskutować na forum. Na pewno znajdzie się ktoś kto dobrze wyjaśni zagadnienia związane z tego typu elementami. Sam z chęcią bym poczytał na ten temat gdyż moja praktyka zawodowa i uczelniana krąży wokół elektrotechniki ogólnej w tym energoelektroniki gdzie triaki to elementy podstawowe, chociażby w układach napędowych.

korfanty33
Użytkownik

Post autor: korfanty33 » 15 maja 2013, 17:15

Markus pisze:Na temat triaków zawsze można podyskutować na forum. Na pewno znajdzie się ktoś kto dobrze wyjaśni zagadnienia związane z tego typu elementami. Sam z chęcią bym poczytał na ten temat gdyż moja praktyka zawodowa i uczelniana krąży wokół elektrotechniki ogólnej w tym energoelektroniki gdzie triaki to elementy podstawowe, chociażby w układach napędowych.

Tak to fajne ale teoretycznie gdyż w napędach są stosowane inne elementy niż triaki .
, triaki tylko do prostych sterowań zal/wyl regulacja napięcia ale niema możliwości wył .

Przepraszam za pisownie ale to tylko 7 Cali , wieczorem poprawę post

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 17 maja 2013, 16:12

Nie wiem co jest większym złem. Przemilczenie tematu sterowania i użytkowania triaków i tyrystorów, pozostawiając zainteresowanym zgłębianie zagadnienia we własnym zakresie narażając się na niebezpieczeństwa z tym związane. Czy też opisane tego zagadnienia ze zwróceniem uwagi na niebezpieczeństwa związane z korzystaniem z triaków podłączonych do sieci 230V AC. Wówczas początkujący majsterkowicz wie czego unikać, aby nie zostać porażony prądem.

Idąc tym tokiem rozumowania to budowa stacji lutowniczej też jest niebezpieczna bo trzeba wykonać obwód podłączenia transformatora do sieci 230V AC. Tu też można popełnić błędy i narazić siebie lub innych na porażenie niebezpiecznym napięciem.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 17 maja 2013, 19:43

Cóż ryzyko porażenia prądem istnieje zawsze przy zabawie z nim. Faktycznie odpowiedz redakcji, brzmi trochę dziwnie, i wymijająco. Natomiast faktycznie temat triaków, było by fajnie jakby poruszono.
Co do tematu porażenia prądem, wystarczy bateria 9V i przekaźnik, bo można z tego zrobić pastucha elektrycznego ;).

korfanty33
Użytkownik

Post autor: korfanty33 » 17 maja 2013, 21:59

kayron pisze: Faktycznie odpowiedz redakcji, brzmi trochę dziwnie, i wymijająco. Natomiast faktycznie temat triaków, było by fajnie jakby poruszono.
a ja bym był bogatszy o dwa triaki (chyba 5PLN) , no cóż samemu cza dochodzić :-(

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 17 maja 2013, 22:24

https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?t=12525

straszne, straciłeś dwa triaki? A może napiszesz w jaki sposób? Od paru ładnych lat wykorzystuję te elementy i jakoś żaden nie padł " tak od siebie". Zwykle przegrzanie lub przepięcia ;)

Odwiedzenie wikipedii lub nawet pierwszej z brzegu publikacji odnośnie triaków dała by obraz wszystkiego. A te elementy bardzo ładnie pracują przy bezpiecznym napięciu 24AC, więc w czym problem?

slawek55
Użytkownik

Post autor: slawek55 » 18 maja 2013, 12:16

Ten ktoś, chyba z redakcji, kto odpisywał na wspomniany na początku list zapomniał że triaki i tyrystory pracują nie tylko n 230V i można nauczyć lub wytłumaczyć ich pracę na przemiennym np 12V napięciu.
A jak czytałem tą odpowiedź to nasunęło mi się takie podejrzenie, że to była prosta wymówka do niezabierania się za temat

korfanty33
Użytkownik

Post autor: korfanty33 » 18 maja 2013, 15:27

joon pisze: straszne, straciłeś dwa triaki? A może napiszesz w jaki sposób? Od paru ładnych lat wykorzystuję te elementy i jakoś żaden nie padł " tak od siebie". Zwykle przegrzanie lub przepięcia ;)
tak straszne :-)
nie miałem pdf , a pamiętałem że mocy bramki jest około 2A i 5V - dlateo zepsułem , dopiero w domu doczytałem TG=50mA (max)- brak znajomości angielskiego wyszedł
joon pisze: Odwiedzenie wikipedii lub nawet pierwszej z brzegu publikacji odnośnie triaków dała by obraz wszystkiego. A te elementy bardzo ładnie pracują przy bezpiecznym napięciu 24AC, więc w czym problem?

i co to napięcie jest niebezpieczne ? twoim zdaniem

korfanty33 pisze: Z tego co widziałem były ściemniacze - sterowanie fazowe , nie chciał bym podpowiadać ale triaki i zabawy z tyrystorami można robić na niskim napięci do 30V . nie tylko na 230V może wtedy wiedza będzie pełniejsza i mniej kosztowna dla dociekliwych ?
zgadze się to też opisałem w poście początkującym ten temat
sławek55 pisze:
Ten ktoś, chyba z redakcji, kto odpisywał na wspomniany na początku list zapomniał że triaki i tyrystory pracują nie tylko n 230V i można nauczyć lub wytłumaczyć ich pracę na przemiennym np 12V napięciu.
A jak czytałem tą odpowiedź to nasunęło mi się takie podejrzenie, że to była prosta wymówka do niezabierania się za temat
no właśnie , dlatego podjąłem ten temat zę można na niskim napięciu robić układy z triakami , inaczej nie szczepił bym języka gdyby było inaczej , tzn bezpieczne dla początkujących bo takie można uznać 30V (prawie bo 24V)

nie chciał bym podpowiadać ale triaki i zabawy z tyrystorami można robić na niskim napięci do 30V . nie tylko na 230V może wtedy wiedza będzie pełniejsza i mniej kosztowna dla dociekliwych ?

korfanty33
Użytkownik

Post autor: korfanty33 » 18 maja 2013, 15:47

nie rozumiem tego odnośnika do dyskusji ; ja tylko chciałem zwrócić uwagę na problem i żeby nie być gołosłownym rozpoczołem przykładem że można

ODPOWIEDZ