Problem z programowaniem procesora

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
michj
-

Problem z programowaniem procesora

Post autor: michj » 26 kwie 2013, 19:40

Mam taki problem - pierwszy raz próbuję programować procesor (na płytce AVT3500) na moim netbooku za pomocą Bascoma AVR 1.11.6.8, przez przejściówkę USB/LPT (kit AVT1581). Poprawnie zainstalowałem konwerter na komputerze, zgodnie z dołączoną instrukcją. Postarałem się też odpowiednio skonfigurować opcje Bascoma AVR (zgodnie z książką PG "Mikrokontrolery dla początkujących"). Niestety nie działa, aplikacja Bascom AVR zawiesza się na długo, jeszcze na początku pojawia się też jakiś windowsowy komunikat o błędzie Microsoft Management Console.
Proszę o pomoc, z góry dziękuję.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 26 kwie 2013, 20:42

Cześć masz skypa bo pisząc zajmie to dwa dni.

michj
-

Post autor: michj » 26 kwie 2013, 21:40

Tak. Mój login to michj3636. Proponuję kontaktować się nie przez rozmowę telefoniczną (ze względu na słaba jakość i słabe połączenie internetowe u mnie), tylko przez pisanie postów.

Awatar użytkownika
mr_x
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mr_x » 26 kwie 2013, 23:09

Przejściówka USB->LPT nie zachowuje się jak pełnoprawny port LPT. Co prawda są drogie sprzętowe rozwiązania tego typu, ale tanie przejściówki nadają się tylko do drukarek.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 27 kwie 2013, 11:01

I dokładnie tam spodziewam się problemów, najlepiej będzie jak od razu poszukasz jakiegoś ludzkiego programatora.

michj
-

Post autor: michj » 27 kwie 2013, 11:29

Ale ja wcześniej (przed kupnem przejściówki) zapytałem się Serwisu AVT, czy podane zestawienie będzie działać. Odpowiedzieli mi, że tak, jednak trzeba liczyć się z wolną prędkością programowania. W takim razie w czym może tkwić problem :?:

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 27 kwie 2013, 14:48

michj pisze:Ale ja wcześniej (przed kupnem przejściówki) zapytałem się Serwisu AVT, czy podane zestawienie będzie działać. Odpowiedzieli mi, że tak, jednak trzeba liczyć się z wolną prędkością programowania. W takim razie w czym może tkwić problem :?:
AVT pisze:Wybrane parametry:

poprawna współpraca z systemami Win98/Me/XP/2k (Uwaga! Moduł moze nie współpracować z niektórymi programami)
napięcia wejściow/wyjściowe 5V lub 3,3V
sygnalizacja stanu pracy – dioda LED
tryby pracy: SPP, EPP1.9, ECP, ECP+EPP
obudowa z wtyczki DB25
Najważniejsze zdanie masz podkreślone.

Możesz spróbować jeszcze tak:
-montujesz na szybko programator stk, nawet bez rezystorów i podpinasz do sprawnego procesora
-próbujesz odczytać sygnaturę za pomocą jakiegoś programu- ja osobiście używam mkAVRCalculatora
-jeśli próba ma wynik pozytywny - wina Bascoma, jeśli negatywny, nie trać czasu tylko zamów "normalny" programator który na popularnym serwisie kosztuje kilkanaście złotych.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 27 kwie 2013, 15:23

Jak chcesz używać Lapka, do programowania, to tylko karta PCMICA portów RS232, LPT. Dopiero takie coś działa niezawodnie, sam używam.
Co ciekawe taka karta też jest przejściówką USB<>LPT/RS232, ale opartą na jakimś pełnoprawnym konwerterze tych portów, a nie ekspanderze I/O jak tanie podróbki, klasy AVT.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 27 kwie 2013, 15:58

kayron pisze:Jak chcesz używać Lapka, do programowania, to tylko karta PCMICA portów RS232, LPT. Dopiero takie coś działa niezawodnie, sam używam.
Co ciekawe taka karta też jest przejściówką USB<>LPT/RS232, ale opartą na jakimś pełnoprawnym konwerterze tych portów, a nie ekspanderze I/O jak tanie podróbki, klasy AVT.

Z tego co mi wiadomo t w zależności od "klasy" PCMCIA spotkamy tam odmianę ISA16 lub PCI32, jak może być USB skoro te karty powstały znacznie wcześniej? ;)

Ale rzeczywiście, większość takich konwerterów nadaje się niestety tylko do drukowania :/

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 27 kwie 2013, 16:17

Z tego co mi wiadomo t w zależności od "klasy" PCMCIA spotkamy tam odmianę ISA16 lub PCI32, jak może być USB skoro te karty powstały znacznie wcześniej?
Sam byłem w szoku, jak chciałem sobie napisać program do LPT, że to przejściówka USB<>LPT. Ale wkradł mi się mały błąd moja karta to ExpressCard a nie PCMICA.
Ale pełno prawne konwertery USB<>LPT działają bez problemów, tylko że kosztują ponad 100zł, a nie 20-30zł.
Załączniki
Mój LPT.jpg
Zrzut ekranu mojego LPT w lapie.

michj
-

Post autor: michj » 27 kwie 2013, 16:29

AVT napisał/a:
Wybrane parametry:

poprawna współpraca z systemami Win98/Me/XP/2k (Uwaga! Moduł moze nie współpracować z niektórymi programami)
napięcia wejściow/wyjściowe 5V lub 3,3V
sygnalizacja stanu pracy – dioda LED
tryby pracy: SPP, EPP1.9, ECP, ECP+EPP
obudowa z wtyczki DB25

Najważniejsze zdanie masz podkreślone.
W korespondencji z Serwisem AVT podałem wszystkie informacje, również o tym, że zamierzam używać Bascoma-AVR Demo 1.11.6.8.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 27 kwie 2013, 16:42

Tylko że w servisie AVT pracują ignoranci, wiem bo miałem przyjemność. Nie wiem co ci odpowiedzieli dokładnie, ale pewnie udzielili odpowiedzi, która nie była, ani jednoznacznym TAK, ani NIE.
Dla tego ja nie korzystam z usług AVT, jak mnie już nie przybije do muru tak że nie mam wyboru. Ogólnie porzuciłem ich jakieś 5 lat temu, i zacząłem korzystać z takich firm jak TME czy Fernell. Drożej, ale fachowo, i na czas.
PS. Nie dziwi mnie że ta przejściówka nie działa, tam jest ATMega8, a nie dedykowany konwerter USB<>LPT, a nie wierze że AVT ma programistę który potrafi napisać do tego Frimwer, robiący z tego prawdziwe LPT. Cały uklad to pewnie jaki gotowiec zerżnięty z netu, wraz z wsadem.

michj
-

Post autor: michj » 27 kwie 2013, 17:10

Dobrze, zdecyduję się na inną przejściówkę.

Tylko jak tego szukać w necie (próbowałem)? Jest trochę chaosu i nieprecyzji. Jakich firm pełnoprawne konwertery USB<>LPT na Windowsa XP byłyby dobre?

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 27 kwie 2013, 17:27

Najprościej idź sobie do większego sklepu komputerowego, ale nie marketu, umów się z sprzedawcą, że zapłacisz mu, na tgz. WZ-tkę (wydanie zewnętrzne), i weźmiesz towar na próbę czy ci działa z twoim programatorem. Jak ci będzie działał, to przyjdziesz z WZ-etką, on na jej podstawie ci wystawi paragon i tyle, jak nie to zwróci ci kasę, ostatecznie będziecie szukać innego konwertera USB<>LPT, albo karty rozszerzeń do laptopa, jak można taka dopiąć.
Ja bym proponował od razu rozrejrzeć się za jaką kartą, ale weź do sklepu wtedy lapka z sobą co typ dobierzecie, no i stery ci wgrają jakby win miał problem ją wykryć. Ale i tak weź ją na WZ-etkę na próbę z programatorem. To że sam windows ją wykryje to jeszcze nie jest dowód na nic.
Tylko że na kartę tak 60 do 100zł musiałbyś sobie odłożyć. W necie odradzam szukać, trzeba się mocno znać, a tak 50% sukcesu to szczęście.

PS. A próbowałeś konfiguracji przelotki z AVT wg. instrukcji z jej dokumentacji ? Czyli tryb EPP, przy czym adres portu musi ci się pokrywać z tym co masz w BASCOM w opcjach. I w BASCOMie ustaw sobie na LPT spory DELAY, rzędu nawet 300 na początek.

Awatar użytkownika
mr_x
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mr_x » 27 kwie 2013, 22:35

Po pierwsze, w AVT, piszę to niestety, aczkolwiek lubię ich sklep i często tam zamawiam, pracują ludzie, którzy nie zawsze znają się na wszystkim (kiedyś zapewniali mnie, że dany układ jest taki, a był inny).

Po drugie, też naciąłem się na przejściówkę LPT na ExpressCard. Okazało się, że nie jest na PCI-E, tylko na USB (bo są obie magistrale tam) i też nie mogłem jej używać do programatora.

ODPOWIEDZ