Mam prośbę do autora, by dalsze próby nie odbywały się na częstotliwości 10,7MHz.
O ile są to eksperymenty na poziomie uW, to nie problem, ale dołożenie anteny do generatora, może spowodować zakłócenia w najbliższym sąsiedztwie w odbiornikach UKF (10,7 to pośrednia w odbiornikach na FM).
Teraz parę technicznych uwag.
Jeśli chcesz robić FM na krótkich, to niezbyt dobry pomysł. Problem w uzyskaniu dużej dewiacji (150-200kHz), która daje jakość w transmisji. Tu może właśnie pojawić się nierównomierność amplitudy.
Generator ze schematu jest mało stabilny i będzie reagować na zbliżenie ręki, zmianę Uz, temperaturę.
Dlatego lepiej zbudować porządny generator z separatorem- wzmacniaczem i wybrać inną częstotliwość. Generator pełną (dzielnik Ub) polaryzacją bazy, pojemnościowe dzielniki sprzężenia, wydzielony obwód rezonansowy sprzęgnięty z diodami pojemnościowymi które będą modulatorem. Może być do tego wzm mikrofonowy jako separator. Na wyjściu generatora też wzmacniacz - separator.
Ważne by była mała moc mW.
Ale także ostrzegam przed zakłócaniem UKFu i innych częstotliwości.
Symulacje komputerowe dają tylko podgląd funkcjonowania układu, nie uwzględniając realnych wpływów otoczenia (szczególnie w zakresie większych częstotliwości).
Prosty nadajnik fm - jak przerobic?
Popieram swojego przedmówcę w całej rozciągłości. Oczywiście przy każdych eksperymentach z "mininadajniczkami" należy tak postępować żeby nie zakłócać innych urządzeń odbiorczych. W każdym razie wyniki są bardzo ciekawe, jakość dźwięku bardzo dobra. Do celów edukacyjnych bardzo dobrze się nadaje
W załączniku schemat stabilnego generatora z separatorem (EdW 3/2009 str. 26) i zdjęcia z mojego eksperymentu.
W załączniku schemat stabilnego generatora z separatorem (EdW 3/2009 str. 26) i zdjęcia z mojego eksperymentu.
- Załączniki
-
- radio fm 10,7MHz.zip
- Schemat, zdjęcia i oscylogramy z mojego eksperymentu.
- (1.65 MiB) Pobrany 186 razy
Moja cewka ma 25 zwojów, nawinięta drutem DNE 0,3mm na karkasie o średnicy 4mm z rdzeniem. Niestety nie mam czym zmierzyć indukcyjności. W oryginale jest nawinięta na pierścieniu ferrytowym. Potencjometr przestraja generator o około +/-300kHz. Do punktu (kółeczka) gdzie jest podłączony ślizgacz potencjometru, przez kondensator 0,15uF podpinamy sygnał modulujący( u mnie MP3'jka). I otrzymujemy w ten sposób klasyczną modulację częstotliwości z pomocą diody pojemnościowej, jak sugerowali wcześniej przedmówcy. Filmik obiecuję załączyć ale na razie przy próbie ściągnięcia konwertera do plików video antywirus znajduje jakiegoś "bakcyla".
tu pisza ze induktor i cewka to samo:
http://definicja.net/co-to-jest-Induktor
http://definicja.net/co-to-jest-Induktor