Miernik uniwersalny analogowy UM-112B dokładność pomiaru

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
grzegorz74
-

Miernik uniwersalny analogowy UM-112B dokładność pomiaru

Post autor: grzegorz74 » 18 kwie 2013, 0:32

Witam.

Posiadam miernik taki jak w temacie. Dokonuję pomiaru napięcia na zakresie 30 V . Chcę zmierzyć napięcie 12 V - napięcie stałe. Przyrząd wskaże mi napięcie przykładowo 12,5 V. Jak mam dokonać teraz obliczenia dokładności tego wskazania ? Czy muszę dokonywać jakich kolwiek obliczeń , czy to co pokaże miernik jest wartością taką jaka powinna być - prawidłową ?

Dane techniczne miernika dla pomiarów napięć

Długość podziałki woltomierza i amperomierza 100 mm

Pomiar napiec stałych
Klasa: 1
Ilość zakresów: 10
Znamionowe wartości zakresów pomiarowych: 30-100-300 mV
1-3-10 V
30-100-300 V
Rezystancja wewnętrzna: 20 k/V

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 18 kwie 2013, 5:33

Masz klasę przyrządu 1 - jest to maksymalny błąd w odniesieniu dla danego zakresu. Możesz więc sam policzyć jaki błąd może wnosić twój miernik ale zerknij do instrukcji tam powinny być dodatkowe informacje na temat obliczania błędu pomiaru.
W twoim przykładzie będzie ten błąd wynikający tylko z klasy równy ΔU=0,01 • 12,5 = 0,125
Poczytaj też http://ep.com.pl/files/3218.pdf

123104
-

Post autor: 123104 » 18 kwie 2013, 18:13

Błąd wynikający z klasy miernika liczy się zawsze w stosunku do zakresu pomiarowego. W tym przypadku ∆U=0,01*30V= 0,3V

grzegorz74
-

Post autor: grzegorz74 » 18 kwie 2013, 23:59

Wojtek pisze:Masz klasę przyrządu 1 - jest to maksymalny błąd w odniesieniu dla danego zakresu. Możesz więc sam policzyć jaki błąd może wnosić twój miernik ale zerknij do instrukcji tam powinny być dodatkowe informacje na temat obliczania błędu pomiaru.
W twoim przykładzie będzie ten błąd wynikający tylko z klasy równy ΔU=0,01 12,5 = 0,125
Poczytaj też http://ep.com.pl/files/3218.pdf
Dzięki.

Błąd będzie równy 0,125 V . Tak ?

Kolega 123104 napisał ,że: Błąd wynikający z klasy miernika liczy się zawsze w stosunku do zakresu pomiarowego. W tym przypadku ∆U=0,01*30V= 0,3V

Troszkę się pogubiłem z tym. Mam dwie różne odpowiedzi i teraz nie wiem jak to jest z tym jest. Która jest właściwa ? Czy może obie są właściwe ?

W internecie znalazłem taki artykuł i za bardzo go nie rozumiem. I w związku z tym mam prośbę. Proszę mi go w prosty sposób wyjaśnić abym mógł dokonać właściwych obliczeń.
http://www.if.pwr.wroc.pl/lpf/informacje/zo.pdf

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 19 kwie 2013, 5:23

Tak jak Ci powiedział kolega 123104 - napisałem Ci że podana klasa jest to błąd w odniesieniu do danego zakresu, a następnie odruchwo wpisałem wartość zmierzoną - mój błąd :oops:

Co do artykułu to co sprawia Ci problem w zrozumieniu? To, że są tam dwie skale czy czy sposób przeliczenia zmierzonago prądu dla danego zakresu i skali?
Masz podany wzór na przeliczanie prądu i rozpatrujesz tam dwa przypadki wybranych dwóch różnych zakresów miernika: jeden 150 mA - czyli na nim byłoby pełne wychylenie wskazówki na skali gdyby mierzony prąd wynosił 150 mA, drugi to zakres 300mA - czyli na nim byłoby pełne wychylenie wskazówki gdyby mierzony prąd wynosił 300mA. Ale mierzony prąd w obu przypadkach jest 100mA czyli wskazówka nie wychyli się do końca - więc jeśli ktoś sam szybko bez wzoru nie umie odczytać jaki prąd na tych skalach jest pokazywany to może skorzystać ze wzoru który tam jest podany, bo dokładnie takie "w myślach" przeliczenia sie robi. Generalnie zakres miernika do mierzonego prądu dobiera sie tak aby były one zbliżone do siebie (czyli możliwie jak najmniejszy) wtedy wskazówka będzie się w miarę daleko wychylała no i bład bedzie też mniejszy niz przy pomiarach tego samego prądu na wybranym większym zakresie. Na tym mierniku masz dwie skale na każdej z nich możesz odczytać ten mierzony prąd (tylko przeliczyć w odniesieniu do cyfr na skali musisz inaczej ale wynik bedzie ten sam).
Napisz dokładniej czego nie rozumiesz.

grzegorz74
-

Post autor: grzegorz74 » 19 kwie 2013, 19:08

Wojtek pisze:Tak jak Ci powiedział kolega 123104 - napisałem Ci że podana klasa jest to błąd w odniesieniu do danego zakresu, a następnie odruchwo wpisałem wartość zmierzoną - mój błąd :oops:

Co do artykułu to co sprawia Ci problem w zrozumieniu? To, że są tam dwie skale czy czy sposób przeliczenia zmierzonago prądu dla danego zakresu i skali?
Masz podany wzór na przeliczanie prądu i rozpatrujesz tam dwa przypadki wybranych dwóch różnych zakresów miernika: jeden 150 mA - czyli na nim byłoby pełne wychylenie wskazówki na skali gdyby mierzony prąd wynosił 150 mA, drugi to zakres 300mA - czyli na nim byłoby pełne wychylenie wskazówki gdyby mierzony prąd wynosił 300mA. Ale mierzony prąd w obu przypadkach jest 100mA czyli wskazówka nie wychyli się do końca - więc jeśli ktoś sam szybko bez wzoru nie umie odczytać jaki prąd na tych skalach jest pokazywany to może skorzystać ze wzoru który tam jest podany, bo dokładnie takie "w myślach" przeliczenia sie robi. Generalnie zakres miernika do mierzonego prądu dobiera sie tak aby były one zbliżone do siebie (czyli możliwie jak najmniejszy) wtedy wskazówka będzie się w miarę daleko wychylała no i bład bedzie też mniejszy niz przy pomiarach tego samego prądu na wybranym większym zakresie. Na tym mierniku masz dwie skale na każdej z nich możesz odczytać ten mierzony prąd (tylko przeliczyć w odniesieniu do cyfr na skali musisz inaczej ale wynik bedzie ten sam).
Napisz dokładniej czego nie rozumiesz.
Przeczytałem jeszcze raz artykuł i to co napisałeś i dopiero teraz zrozumiałem o co chodzi :) Dzięki za wyjaśnienie .

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 19 kwie 2013, 19:37

:)

ODPOWIEDZ