Jaki prostownik zrobić?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Awatar użytkownika
arek1996
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: arek1996 » 04 lut 2013, 17:27

A nie bo nie był potrzebny :mrgreen:

Awatar użytkownika
arek1996
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: arek1996 » 04 lut 2013, 21:02

Czy możesz powiedzieć czy diak jest poprawnie?

Awatar użytkownika
arek1996
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: arek1996 » 05 lut 2013, 22:28

Układ działa.

bear
-

Post autor: bear » 31 mar 2013, 16:23

Podłączę się do tematu. Postanowiłem zrobić sobie takowy prostownik (http://grylewicz.pl/prosty-prostownik-z ... chodowych/) aczkolwiek zamierzam go trochę zmodyfikować i przede wszystkim wstawić cyfrowy woltomierz oraz cyfrowy amperomierz co automatycznie zmusza mnie do przerobienia płytek i jak sie domyślam układu chłodzącego bo takowego mam zamiar zastosować.
Czy mógłby mi ktoś pomóc lub nakierować co i jak zmodyfikować aby to dobrze chodziło?

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 31 mar 2013, 22:06

Masz już jakąś koncepcję, schemat blokowy, jakiego typu mierniki zamierzasz użyć?

bear
-

Post autor: bear » 01 kwie 2013, 11:08

Zamierzam sam zrobić amperomierz oraz woltomierz na procesorze ATTINY 26 aczkolwiek rozwazam zakup gotowego wolotmierza/amperomierza

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 01 kwie 2013, 12:07

Jeżeli robisz to na procesorze, to od razu może on mierzyć temperaturę i załączać chłodzenie prostownika. Dodatkowo możesz rozbudować program o wyświetlanie ilości energii dostarczonej do aku (Ah). Skoro procesor mierzy napięcie, może też zastąpić układ automatyki ładowania. Zamiast przekaźnika można zastosować tyrystor mocy. Dodatkowo można usprawnić prostownik o tryb doładowywania akumulatora małym prądem (krótkie impulsy otwierające tyrystor), zabezpieczenie przed odwrotnym podłączeniem akumulatora i zwarciem zacisków. Wszystko zależy od programu w uP. Zamiast nawijać dodatkowe uzwojenie, jak to zrobił autor projektu, lepiej chyba kupić mały transformatorek do zasilania miernika. Pomiar prądu zrealizował bym w obwodzie masy, wtedy obwód główny prostownika i zasilanie miernika będą miały wspólną masę, a napięcia dochodzące do ADC mikroprocesora będą zawsze dodatnie.

bear
-

Post autor: bear » 01 kwie 2013, 14:45

Dziękuje za obszerną wypowiedz.
Masz racje, mikrokontroler załatwi większość roboty.
Zastosował bym dwa wyświetlacze LCD. Jeden służyłby jako amperomierz i woltomierz oraz zastąpił by układ automatyki ładowania a drugi odpowiadał by o informowaniu czy chłodzenie jest włączone, jaka ilość energi dostarczana jest do aku. Cos w podobnym układzie.
Zamiast przekaźnika można zastosować tyrystor mocy. Dodatkowo można usprawnić prostownik o tryb doładowywania akumulatora małym prądem (krótkie impulsy otwierające tyrystor),
Jak sobie wyobrażasz ten tryb?
zabezpieczenie przed odwrotnym podłączeniem akumulatora i zwarciem zacisków.
Pierwszy raz o takim czymś słyszę, w czym takie zabezpieczenie jest montowane?
Zamiast nawijać dodatkowe uzwojenie, jak to zrobił autor projektu, lepiej chyba kupić mały transformatorek do zasilania miernika
Bedą dwa transfo. Jeden będzie zasilał układ a drugi będzie ładował aku przynaimniej tak sobie to wyobrazam.

Od czego polecicie zacząść i za jakim mikrokontrolerem sie zainteresować bo jest ich masa a to co pisza producenci nie zawsze jest prawda?

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 01 kwie 2013, 16:37

bear pisze:Zastosował bym dwa wyświetlacze LCD.
Możesz użyć jeden i można by zrobić wyświetlanie wszystkiego po kolei co jakiś tam interwał czasowy, albo zmiana przez guzik. Zmniejszy to na pewno koszty, bo jednak nie są tanie.
bear pisze:Cytat:
Zamiast przekaźnika można zastosować tyrystor mocy. Dodatkowo można usprawnić prostownik o tryb doładowywania akumulatora małym prądem (krótkie impulsy otwierające tyrystor),

Jak sobie wyobrażasz ten tryb?
Można na przykład za pomocą mikrokontrolera podawać odpowiedni sygnał prostokątny na bramkę tyrystora - taki PWM.
Z trybem chyba chodziło, że jak się naładuje akumulator i jest nadal podpięty to co jakiś czas będzie lekko ładowany, aby cały czas był w pełni sprawny, albo tylko doładować.
bear pisze:Pierwszy raz o takim czymś słyszę, w czym takie zabezpieczenie jest montowane?
We wszystkich rodzaju maści zasilaczach. Co poniekąd prostownik też jest owym.
bear pisze:Od czego polecicie zacząść i za jakim mikrokontrolerem sie zainteresować bo jest ich masa a to co pisza producenci nie zawsze jest prawda?
Ja bym zaczął od głównego problemu konstrukcji, czyli ładowanie akumulatora. Potem dopiero "oprzyrządowanie".
Miałeś już z jakimiś mikrokontrolerami do czynienia?

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 01 kwie 2013, 20:25

Można na przykład za pomocą mikrokontrolera podawać odpowiedni sygnał prostokątny na bramkę tyrystora - taki PWM.
Z trybem chyba chodziło, że jak się naładuje akumulator i jest nadal podpięty to co jakiś czas będzie lekko ładowany, aby cały czas był w pełni sprawny, albo tylko doładować.
Raczej sterowanie fazowe - jeżeli ktoś będzie chciał regulować średni prąd ładowania. Ja myślałem raczej o całkowitym otwarciu tyrystora w czasie ładowania. Tryb doładowywania myślałem żeby zrobić w tak, że raz na jakiś czas (kilka, kilkanaście sekund) tyrystor byłby otwierany na mniej niż jeden półokres napięcia sieci.
Zastosował bym dwa wyświetlacze LCD. Jeden służyłby jako amperomierz i woltomierz oraz zastąpił by układ automatyki ładowania a drugi odpowiadał by o informowaniu czy chłodzenie jest włączone, jaka ilość energi dostarczana jest do aku.
Masz na myśli dwa procesory czy wyświetlacze? Mikrokontroler wystarczyłby jeden, wyświetlacz zresztą też. Przy wyświetlaczu 2*16 w pierwszej linii wyświetlisz napięcia i prąd, w drugiej spokojnie zmieści się informacja o stanie pracy prostownika i ewentualnie ilości dostarczonej do aku energii.

bear
-

Post autor: bear » 01 kwie 2013, 21:23

Miałeś już z jakimiś mikrokontrolerami do czynienia?
Tak miałem co prawda nie za dużo ale miałem styczność.
Masz na myśli dwa procesory czy wyświetlacze?
Mam na myśli 2 wyświetlacze aczkolwiek zrobie tak jak mówisz czyli jeden gdzie w pierwszej lini bedzie wyswietle napiecie oraz prad a w drugiej reszte rzeczy. Uruchomienie chłodzenia będę informował diodą lub czymś świecącym.

Jak narazie pomyśle nad materiałem na obudowe oraz jako takim rozmieszczeniem poszczególnych elementów. Zacznę również od mini zakupów czyli przewodów czy konektorów. Musze jeszcze dorwać jakis transformator 15V (6A starczy?) bo jakiś mały od radia mam aczkolwiek musze go jakoś sprawdzić.

bear
-

Post autor: bear » 04 kwie 2013, 18:27

Po głębszym przemyśleniu jednak zmieniłem ogólny wygląd prostownika.
Zastosuje zwykły amperomierz jak i woltomierz. Wszystko zrobię na 4 ruskich diodach.
Do trafa jak i diód zamontuje bezpiecznik termiczny oraz po pierwotnej stronie trafa wrzucę bezpiecznik. Z LCD zrezygnuje bo jak wiadomo prostownik ma być używany a będzie szkoda jak ktoś go przez przypadek udeży i okaże się że LCD za pare złotych przestanie istnieć.
Napewno będę chciał zrobić zabezpieczenie przed odwrotnym podłączeniem i przed zwarciem (macie jakiś dobry schemat?) oraz myślę nad jakimiś ciekawymi funkcjami które przydadzą się w prostowniku. Mam nadzieję że mi coś polecicie

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 05 kwie 2013, 21:01

Najlepszym zabezpieczeniem przed odwrotną polaryzacją jest przekaźnik lub tranzystor załączany gdy na klamry podasz odpowiednie napięcie. Dopiero po podłączeniu prostownika do akumulatora, prostownik zaczyna podawać zasilanie.

A do co diód, upewnij się że są to diody germanowe. Jeśli krzemowe, to ich parametry nie będą dużo lepsze od konstrukcji współczesnych. Jeśli natomiast przypadkiem trafiłeś na diody selenowe, możesz oddać je do muzeum.

Awatar użytkownika
Markus
-
Kontakt:

Post autor: Markus » 18 kwie 2013, 7:24

arek1996 pisze: (...) Robię na sterowaniu pierwotnym, tego trafa 24V. (...) Zrysowałem z PCB które dał mi kuzyn (on to kupił) schemat. Czy dobrze jest? Do czego służy ten P2?
Pozwolę sobie odgrzebać temat gdyż mam kilka pytań odnośnie rzeczonego układu:

- Jakiej mocy rezystory należy użyć do układu z triakiem?
- Jakiego rodzaju kondensatory użyć, ceramiczne wytrzymają?
- Przed trakiem na fazie chciałbym zamontować bezpiecznik topikowy, czy 1A/230V wystarczy?

Awatar użytkownika
arek1996
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: arek1996 » 22 kwie 2013, 16:41

W kupionym układzie były rezystory zwykłe 0,25W, a kondensatory na 100V. Ja dałem na 250V. Zależy jakiej mocy trafo masz. I = U/R

ODPOWIEDZ