Wmacniacz Radmor 5100 inaczej

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
olah157
-

Wmacniacz Radmor 5100 inaczej

Post autor: olah157 » 17 kwie 2013, 23:31

Witam!
Wzmacniacz mocy jest określony napięciem zasilania, mocą i rezystancją obciążenia, ponadto wzmocnieniem tranzystorów mocy i wzmocnieniem tranzystorów sterujących tranzystory mocy i ta część wzmacniacza nadaje jemu podstawową cechę i przeznaczenie.
Postanowiłem zrobić projekt wzmacniacza taki jak Radmor 5100 i trochę inaczej.
Korzyść jest, bo podałem szczegóły użytych tranzystorów i dodatkowo zastosowałem dynamiczną stabilizację prądów spoczynkowych, oraz na wejściu wzmacniacza różnicowego zastosowałem wyraźnie lepsze tranzystory BC177 i o mniejszych zniekształceniach. Układ dynamiczny stopnia napięciowego kl.A na tr.BC211 reguluje się rezystorem Ri=2.4k dla uzyskania największego poziomu szumu wzmacniacza. przy otwartym wejściu wzmacniacza.

Istotą dynamicznie automatycznej stabilizacji jest aby odpowiednim prądem rezystora Ri=24k na rezystorze bazy Rbs=4.7k, dla niesterowanego tranzystora, wytworzyć taki spadek napięcia jaki powstał dla tranzystora sterującego, w dynamicznej gałęzi sumy wszystkich spadków napięć i dopiero wtedy niesterowany tranzystor uzyska swój początkowy i wymuszony prąd spoczynkowy. A samo obliczenie jest łatwe bo gałąź sumy spadków napięć tranzystora sterowanego musi pokonać dla takiego samego potencjału rezystor bazy Rbs=4.7k tranzystora niesterowanego i to jest jeszcze mało, bo misi się do tego prądu dodać prąd statycznie spoczynkowy bazy tranzystora niesterowanego i wtedy całkowity prąd płynący poprzez rezystor Ri i zależny od mocy wyjściowej wzmacniacza, czyli jego napięcia wyjściowego, kompensuje prąd spoczynkowy tranzystora niesterowanego. Czyli rezystor Ri wylicza się dzieląc maksymalne napięcie wyjściowe wzmacniacza plus spadek napięcia sumy spadków napięć gałęzi tranzystora sterowanego przez wyliczony wcześniej całkowity prąd związany z rezystorem bazy Rbs=4.7k i z statycznie spoczynkowym prądem bazy tranzystora.

Ogólnie sukcesem konstrukcji wzmacniacza jest dobranie liniowych tranzystorów mocy i działających symetrycznie, w połączeniu z tranzystorami sterującymi.
Zrobiłem schemat uwzględniający liniowość sterowania się tranzystorów sterujących BC313/211 i muszą być podwójne, a jakość tr.mocy jest trudniej dobrać bo mają wyższe wzmocnienie b=140.

Kto lubił kiedyś ten wzmacniacz to znowu może go usłyszeć, i to takiej jakości lub lepszej jak firma ludźmi testowała swoje wzmacniacze.
Załączniki
Meluzyna 101.GIF
(17.18 KiB) Pobrany 794 razy
P40W1R.GIF
(25.4 KiB) Pobrany 1689 razy

ODPOWIEDZ