Rezonator Kwarcowy
-
slawus1998
- Użytkownik
Rezonator Kwarcowy
Dzień dobry. Dopiero zaczynam moją przygodę z mikrokontrolerami, w związku z czym mam parę pytań:wiem że mikrokontroler może pracować na wewnętrznym oscylatorze, czy jakoś tam. I właśnie co to znaczy, że mikrokontroler działa np. na częstotliwości 1 lub 2 czy tam jeszcze więcej MHz. Co daje to mikrokontrolerowi?, Jakie ogólne zadania ma zewnętrzny rezonator kwarcowy, po co go podłączać. Oglądałem poradnik dla początkujących na blogu Mirosława Kardaśa, i mam też pytanie: co to jest to zjawisko zablokowania mikrokontrolera? Może tych pytań jest dużo, ale tego po prostu nie ogarniam i będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam wszystkich
Rezonator jest bardziej stabilny niż wewnętrzny oscylator.
Za pomocą wewnętrznego oscylatora można taktować taką atmegę8 max 8MHz. Stosując rezonator można uzyskać większe prędkości taktowania. Wyższa częstotliwość taktowania oznacza możliwość wykonania większej ilości rozkazów w jednostce czasu.
Zablokowanie procesora następuje wtedy kiedy na przykład ustawisz rezonator kwarcowy a nie masz go podłączonego, ale to nie jest wielkim kłopotem. Innym sposobem zablokowania jest stan kiedy pin przeznaczony do resetu ustawisz jako zwykłe wejście/wyjście. Nie jest to kłopotem jeśli program działa prawidłowo. Gorzej jeśli chciałbyś go przeprogramować.
Za pomocą wewnętrznego oscylatora można taktować taką atmegę8 max 8MHz. Stosując rezonator można uzyskać większe prędkości taktowania. Wyższa częstotliwość taktowania oznacza możliwość wykonania większej ilości rozkazów w jednostce czasu.
Zablokowanie procesora następuje wtedy kiedy na przykład ustawisz rezonator kwarcowy a nie masz go podłączonego, ale to nie jest wielkim kłopotem. Innym sposobem zablokowania jest stan kiedy pin przeznaczony do resetu ustawisz jako zwykłe wejście/wyjście. Nie jest to kłopotem jeśli program działa prawidłowo. Gorzej jeśli chciałbyś go przeprogramować.
-
slawus1998
- Użytkownik
Acha, czyli regulując to pasmo MHz mogę podkręcić pracę tego mikrokontrolera, ilość przesłanych danych w pewnym czasie? Jeśli tak to fajnie, ale w związku z tym można taki mikrokontroler spalić, jeśli to taktowanie będzie za duże? A czy program MkAvrCalculator jest dobry do zmiany tego taktowania w procesorze, bo niektórzy chwalą ten program, a ja chcę jeszcze zaczerpnąć opini u innych.
Spalić się nie da bo nie da się go kręcić w nieskończoność. Da się ustawić tylko taką częstotliwość taktowania jaką zaprojektował i umozliwił producent. Na przykład ta sama atmega8 w jednej wersji taktowana może być zegarem 8MHz a w innej wersji aż 16MHz.
MkAVRKalkulator według mnie jest bardzo dobry. Mam pełną wersję i super mi się używa.
MkAVRKalkulator według mnie jest bardzo dobry. Mam pełną wersję i super mi się używa.
-
slawus1998
- Użytkownik
Również.matrix pisze: MkAVRKalkulator według mnie jest bardzo dobry. Mam pełną wersję i super mi się używa.
Co to znaczy "ilość przesłanych danych w pewnym czasie"? Jeśli chodzi o wszelkie transmisje typu UART to to raczej nie ma większego znaczenia, jednak sam procesor chodzi szybciej -> więcej rozkazów wykona w ciągu jednej sekundy.slawus1998 pisze:Acha, czyli regulując to pasmo MHz mogę podkręcić pracę tego mikrokontrolera, ilość przesłanych danych w pewnym czasie?
-
slawus1998
- Użytkownik
Chodzi szybciej ale nie za darmo - zapewne pobiera wtedy więcej prądu. Częstotliwość rezonatora trzeba też dobrać odpowiednio jeśli chce się korzystać z niektórych funkcji, np. zrobić komunikację RS-232. Do tego służą kwarce o dziwnych częstotliwościach, jak np. 11.0592 MHz. Taki dobór wynika z tego, że standard transmisji ma jakieś określone czasy impulsów i procesor musi móc uzyskać takie czasy za pomocą dzielenia częstotliwości zegarowej. Jeśli dasz inny rezonator to będą większe szanse błędów transmisji oraz sama transmisja będzie działać tylko na mniejszych prędkościach. No ale jeśli na razie nie zamierzasz korzystać z takiej transmisji to nie musisz się tym w ogóle przejmować.
-
slawus1998
- Użytkownik