Zasilacz LDO z mosfetem P z EdW

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Zasilacz LDO z mosfetem P z EdW

Post autor: M@ciej » 05 kwie 2013, 13:09

Witam.

Chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś próbował, a może mu się udało, zbudować zasilacz LDO z MOSFETem P według cyklu artykułów z EdW p. Piotra Góreckiego? Jeśli tak, to napiszcie proszę, jakie napotkaliście problemy, bo przymierzam sie do wykonania takiego zasilacza w oparciu o schemat z ostatniego odcinka o tym temacie. Schemat jest w EdW 12/2011 str. 33, Rys. 67. Pan Piotr napisał, że można ten układ wykorzystać w praktyce, więc to zamierzam zrobić, ale zanim to uczynię, chciałem zasięgnąć opiniii Kolegów z Forum.

Awatar użytkownika
wieloiksiasty
-

Post autor: wieloiksiasty » 06 kwie 2013, 13:52

Ja również przymierzam się zbudowania tego stabilizatora. Więc przyłączam się do pytania.

Wg. mnie schemat wygląda bardzo obiecująco, ale ma jedną bardzo poważną wadę. Mianowicie pomiar prądu "poniżej" masy powoduje, że masa stabilizatora nie jest połączona z masą prostownika. Chodzi o to, że główne zasilanie stabilizatora nie może jednocześnie pełnić roli zasilania wzmacniaczy operacyjnych i ewentualnej części cyfrowej. Mam rację?

Myślę, że ten problem należałoby rozwiązać przed realizacją układu.

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 06 kwie 2013, 19:48

W sumie pomiędzy tymi masami występuje różnica napięć ,jakie odłoży się na RS. Ja to rozumiem tak, że masą układu jest ujemny biegun wyjścia, tam mam też podłączoną masę zasilacza pomocniczego ±5V, który chcę zrealizować na oddzielnym transformatorze. Przyzwyczailiśmy się, że ujemny biegun prostownika jest masą układu, ale jak widać nie tutaj. Popatrzę jeszcze do cyklu artykułów, może znajdę jakąś wskazówkę. Z drugiej strony ze szczegółowego opisu nie wynikało, żeby p. Piotr Górecki miał jakieś z tym problemy.

Awatar użytkownika
wieloiksiasty
-

Post autor: wieloiksiasty » 06 kwie 2013, 21:23

To właśnie dla mnie duża wada. Mój projekt zakłada cztery osobne stabilizatory, odizolowane glawalnicznie od siebie. Dodatkowe cztery transformatory lub uzwojenia z tak błachego powodu są zbyt kosztowne.

Poza tym zasilacz prezentuje się bardzo zachęcająco. Będziesz realizował sterowanie cyfrowe?

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 06 kwie 2013, 22:00

Nie trzeba nawijać dodatkowych uzwojeń, wystarczy niewielkie trafko, kilkuwatowe. Te ±5V pobierają tylko opampy, jest tam jeden rezystor jeszcze, zakładam, że nie będzie więcej jak 100mA, niech trafko ma 2x7,5VAC i wystarczy, myślę, że około 10 PLN będzie kosztować. Ja też chcę zrobić 2 egzemplarze, bo mam trafo 2x24V, 300VA i będzie można stosować jako oddzielne stabilizatory, lub łączyć w zasilacz symetryczny, sterownik będzie mógł zadawać parametry synchronicznie, lub dla każdego oddzielnie.

Poza tym, skoro zbudował i sprawdził to p. Piotr Górecki, a to nie pierwszy z brzegu elektronik, więc ufam, że układ będzie działał.

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 08 kwie 2013, 12:53

DO: Wieloiksiasty.

Jakbyś chciał, to mam sprawdzone schematy zasilaczy z tranzystorem bipolarnym, gdzie ograniczenie prądu jest "na górze", a pomiar "na dole" i wszystko jest na jednej masie. Sterowanie napięciem może byc potencjometrem, może być z DAC, natomiast ograniczenie prądowe to przełączane skokowo rezystory bez możliwości przerwania obwodu (taki skokowy potencjometr).

Awatar użytkownika
wieloiksiasty
-

Post autor: wieloiksiasty » 08 kwie 2013, 21:38

Nie, dzięki. Mam kilka pomysłów jak przerobić ten zasilacz z EdW do moich potrzeb, ale zajmę się tym jak będę miał trochę wolnego czasu. Napiszę co udało mi się osiągnąć.

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 10 kwie 2013, 11:30

A ja przerysowałem schemat z EdW ze wspomnianej str. 33 i uzupełniłem o brakujące obwody: prostownik z kondensatorami filtru, oraz zasilacz ±5V. Zaprojektowałem płytki i posłałem do produkcji.
Dodatkowo zaprojektowałem sterownik mikroprocesorowy (w końcu ten zasilacz do tego był projektowany) z wyświetlaczem LCD i Atmega 8.

Zamierzam zrobić ten zasilacz i opublikować na łamach EdW jako całe urządzenie. Wysłałem już zapytanie do p. Góreckiego o publikacje i czekam na odp. Tak więc o mojej wersji też będzie można poczytać :)

ODPOWIEDZ