Zgrzewarka domowej roboty

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Zgrzewarka domowej roboty

Post autor: e-lektryk » 03 kwie 2013, 22:54

Chciałbym wykonać zgrzewarkę domowym sposobem niestety nie mam pod ręką schematu, więc byłbym wdzięczny gdyby, któryś z kolegów mógłby takowy podrzucić. Chciałbym za pomocą tej zgrzewarki zgrzewać drut stalowy o przekroju od 0.1 do 0.2 mm. Jak dobrać moc urządzenia?

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 03 kwie 2013, 23:18

Osobiście robiąc zgrzewarki z rdzeni od traf z mikrofiali nie dobierałem mocy tylko metodą empiryczną czas zgrzewania. No i te średnice; u mnie jest to balcha o grubości 0,33mm orzaz szerokości 5mm do znacznie większego elementu więc nie mam problemu z elektrodami- wykorzystuję nieco zmodyfikowane końcówki spawalnicze (MIG-MAG czy jak one się tam zwą).

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 04 kwie 2013, 2:00

Gdzieś widziałem schemat takiej zgrzewarki, ale nie mogę go znaleźć, może widziałeś gdzieś coś takiego albo masz w swojej kolekcji. Zgrzewanie drutów jest dziecinnie łatwe. Zamiast końcówek dajesz klemy, a elektrodami są same druty.

Znalazłem coś takiego: http://blog.savel.org/2007/01/19/spot-welder/ ale kondensatory za drogie.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 04 kwie 2013, 13:12

No to pobaw się z trafem od mikro fali, wywalasz wtórne wysoko napięciowe, nawijasz kilka zwojów o maksymalnie dużym przekroju, trafo zasialasz przez przekaźnik czasowy.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 04 kwie 2013, 16:51

Jak bym miał takie trafo pod ręką to już bym zgrzewał, niestety nie mam. Będę szukał. Słyszałem, że można coś takiego zrobić za pomocą akumulatora samochodowego. Tak w ogóle to ile taki transformator ma VA i jakie napięcie na wyjściu?

Mam rdzeń na którym jest nawinięty transformator 27 VA i nie wiem czy by mi wystarczył do takich cienkich drucików (0.1-0.2 mm).

ODPOWIEDZ