sterowanie mikrokontrolerami

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
slawus1998
Użytkownik

Post autor: slawus1998 » 03 kwie 2013, 16:57

Kolego Artyliusz. Mówiąc "stosownego układu" mam na myśli układ elektroniczny, który by wykonywał program zawarty w mikrokontrolerze. Np. jakieś paski diod, zwykłe LEDy, silniki, ekrany itd... A chodzi mi głównie o to, jak zaprogramować ten mikrokontroler. Co mam wpisać w programie, aby układ to wykonał. Istotą mojej niewiedzy jest to, że chcę się nauczyć programować.

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 03 kwie 2013, 17:38

slawus1998 pisze:mam na myśli układ elektroniczny, który by wykonywał program zawarty w mikrokontrolerze.
Czyli nazwijmy go "układ wykonawczy". :)
slawus1998 pisze:jak zaprogramować ten mikrokontroler.
A to nazwijmy "układ programatora" lub krócej programator.
slawus1998 pisze:wpisać w programie, aby układ to wykonał.
To natomiast nazwijmy "programowanie".

Te trzy wątki są różne od siebie. Programator jest potrzebny do zaprogramowania np. USBasp - programator na USB programujący poprzez ISP.
Najlepiej zacząć od "mrugania LED-em". Nauczysz się wtedy podstawowego obsługiwania portów.
A jak wspomniałeś wcześniej to chyba w Bascomie chciałeś? Nie programuję w Bascomie i nie pomogę zbytnio w tym zakresie, ale inni koledzy są bardziej obeznani w tej kwestii i z chęcią Ciebie poinstruują. :smile:

slawus1998
Użytkownik

Post autor: slawus1998 » 03 kwie 2013, 17:40

A ty w jakim języku programujesz?
Ja z programowania jestem na razie trochę zielony, więc mi to wszystko jedno w jakim języku. Mam program BASCIM i AVRStudio z zainstalowanym WinAVR dla języka C

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 03 kwie 2013, 18:03

Programuję, a raczej staram się, jeśli to w ogóle można nazwać programowaniem w języku C, ale wcześniej trochę bawiłem się w PHP.
W AVRStudio możesz w asemblerze i w C też.
Ja używam pakietu WinAVR.

slawus1998
Użytkownik

Post autor: slawus1998 » 03 kwie 2013, 19:14

acha to dzięki bo się zastanawiam czy programowac w języku c czy bascom

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 03 kwie 2013, 19:25

O matko. Każdy z nas kiedyś zaczynał, ale nawet ja nie zadawałem takich pytań. Przecież Ty nie posiadasz elementarnej wiedzy więc jak chcesz się wziąć za programowanie?

Ja swój pierwszy i to działający program napisałem na kartce, w pracy, nie mając dostępu do komputera do internetu czy programatora ani do procesora. Ale najpierw trzeba poczytać i się pouczyć a nie zadawać pytania na które odpowiedzi znają dzieci w elektronicznym przedszkolu.

slawus1998
Użytkownik

Post autor: slawus1998 » 03 kwie 2013, 19:47

wiem że taki program składa się z różnych komęd, typu include dlatego szukam kursu programowania w języku np. bascom i jeśli ktoś ma namiary na coś takiego, to proszę o pomoc

Awatar użytkownika
dondu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: dondu » 03 kwie 2013, 22:46

Do tego co napisali poprzednicy, wiele dodawać nie trzeba, ale zaglądnąłem do Twojego profilu i jeżeli data urodzenia, którą tam podałeś jest prawidłowa (a tak sądzę), to radziłbym Ci jednak zostawić BASCOM w spokoju i od razu uczyć się C. Zrób tak tym bardziej, im lepsze masz oceny z matematyki i fizyki, a logiczne myślenie jest Twoją mocną stroną :)

W przeciwnym wypadku BASCOM będzie dobrą alternatywą.

W pierwszym poście pytałeś o komunikację mikrokontrolera z komputerem. Przykład takiej komunikacji znajdziesz tutaj: http://mikrokontrolery.blogspot.com/201 ... minal.html

Ale tak jak radzili koledzy, zacznij od migania diodą - kurs też tam znajdziesz.
A jeżeli będziesz miał problemy, to koledzy tutaj Ci na pewno pomogą :)

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 04 kwie 2013, 5:33

slawus1998 pisze:Wiem, także muszę się szkolić, w związku z czym mam takie pytanie: ma ktoś namiary na dobry kurs programowania w języku BASCOM,czy coś tego typu
Nic lepszego od tych pozycji w języku polskim nie znajdziesz:
http://www.btc.pl/index.php?ukey=produc ... ctID=20844 jest też ebook a w EdW był cały kurs według którego powstała ta książka

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 04 kwie 2013, 9:05

zgadzam się z Wojtkiem. to IMO najlepszy kurs (najlepiej jeszcze z płytką testową) do nauki BASCOMA. i jeszcze raz pragnę przypomnieć, że w BASCOM`ie można zrealizować bardzo złożone projekty a nie tylko "miganie ledem". ale no... każdy chwali to co umie ;)

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 04 kwie 2013, 9:45

Moja rada taka jesli chcesz łagodniej wejść w swiat mikrokontrolerów nie mają za duzo podstaw ani z elektroniki ani z programowania to zaopatrz sie w http://sklep.avt.pl/go/_info/?id=481481 i zobaczysz ze bedzie ci to dawało duzo satysfakcji, a jak połkniesz bakcyla to potem wejście w C będzie juz tylko konsekwencja twoich zainteresowań, a moze sie okazać ze Bascom ci wystarczy.

leech10
Użytkownik

Post autor: leech10 » 04 kwie 2013, 12:41

Hej

No widac że jesteś jeszcze bardzo początkujący. Warto abyś poczytał conieco. Ja proponuje to http://mirekk36.blogspot.de/ oraz foum ATNEL http://www.atnel.pl/

Forum jest równie przyjazne jak elportal a poświęcone wyłącznie(prawie) mikrokontrolerom AVR. Warto byś je odwiedził. Ja polecam Ci zakup zestawu ATB( sam kupiłem). I naucz się języka C a nie bascom. Załatw sobie książkę Stephen Prata "Szkoła Programowania Jezyk C". Świetna pozycja. Dużo praktyki i bardzo, ale to bardzo przyjaźnie napisana. Czemu C ano odpowiedź banalna- jest to bardzo uniwersalny język- zaprogramujesz AVR, ARM, PC a i nie jest trudny jak się okazuje.

Wogóle poczytaj też o elektronice i kup płytkę stykową, pobaw się z różnymi układam. Przyda sie na 100%

pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 04 kwie 2013, 13:01

Też korzystam z tego "źródełka" - najlepsza według mnie kopalnia wiedzy o programowaniu. A forum gdzie 24h na dobę znajdzie się ktoś kto chce pomóc jest prawdziwym skarbem dla początkującego. I na forum żaden post nie leci do kosza - pewnie dlatego że go tam nie ma :mrgreen:

slawus1998
Użytkownik

Post autor: slawus1998 » 04 kwie 2013, 13:46

Z elektroniki początkujący nie jestem, tylko z mikrokontrolerów. Bardzo dięki za wszelką pomoc. Pozdrawiam wszystkich

slawus1998
Użytkownik

Post autor: slawus1998 » 04 kwie 2013, 19:51

A w kwestji tego języka c mam takie pytanie:w jakim programie jest najlepiej w nim programować. Ja mam zainstalowany AVRStudio, z doinstalowanym WinAVR. Nada się to do tego języka, czy nie?

ODPOWIEDZ