AVT1189 kit

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Początkujacy
Użytkownik

AVT1189 kit

Post autor: Początkujacy » 27 mar 2013, 21:07

Witam,
Czy użytkował ktoś sterownik z tytułu tematu? Jak się spisuje? Czy na oryginalnych podzespołach, kąt obrotu ramienia serwa i potencjometru bardzo się od siebie różnią?
Pytam bo mam zamiar sterować silnikiem wycieraczek :razz: A że w sieci wszystko jest, ale nie ma niczego, to pytam tutaj.
Wiadomo, że mostek ze sterownika nie wydoli, więc myślę aby sterujące tranzystory zmienić na nieco "delikatniejsze", a do mostka dać konkretniejsze MOSFET-y.

Początkujacy
Użytkownik

Post autor: Początkujacy » 28 mar 2013, 22:37

Nikt nie użytkuje?? :razz:

Na schemacie nie ma ponadto wartości potencjometru zapinanego pod CON2. Jak go dobrać??
Bardzo proszę o wszelkie wskazówki, gdyż czas nieco nagli, a dwa sterowniki muszą być gotowe do maja :mrgreen:

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 29 mar 2013, 0:33

Z tego co widzę, ten układ jest sterowany napięciem, wartość potencjometru nie jest tutaj krytyczna.

Dla napięcia zasilania 12V lub mniej zastosował bym potencjometr 10k i musi działać.

Początkujacy
Użytkownik

Post autor: Początkujacy » 29 mar 2013, 19:22

No w artykule EP nie pisze nic o napięciach, ale tak - ja mam zamiar zastosować napięcie 12V, jak dla silnika wycieraczek. Myśłę, że ukłąd nie bęzie miał nic na przeciw takiemu napięciu?

Czy w miejsce BD139/140 można dać dowolne, mniejsze tranzystory NPN/PNP , bez komnsekwencji w pracy układu, zwracając uwagę, że będzie pracował on na 12V?

Jakie tranzystory mocy (myślę o MOSFET-ach) można zastosować do mostka, aby były w pełni odtykane przez układ? Zakładam obciążenie do 10A.

ODPOWIEDZ