Instalacja Linuxa
Instalacja Linuxa
Witam,
niedługo chciałbym spróbować czegoś innego i zainstalować (dodatkowo) Linuxa na moim netbooku. Czy nie będzie to miało ubocznych konsekwencji, np. schrzanienia Windowsa na komputerze? Po prostu chciałbym mieć dwa systemy operacyjne do wyboru. Jak to zrobić?
niedługo chciałbym spróbować czegoś innego i zainstalować (dodatkowo) Linuxa na moim netbooku. Czy nie będzie to miało ubocznych konsekwencji, np. schrzanienia Windowsa na komputerze? Po prostu chciałbym mieć dwa systemy operacyjne do wyboru. Jak to zrobić?
Na ogół większość dystrybucji Linuksa jest na tyle inteligentna, że potrafi z dysku na którym jest zainstalowany Windows wygospodarować dla siebie trochę miejsca. Jednak zawsze jest ryzyko, że coś pójdzie nie tak i uszkodzą się dane na dysku. Więc warto zarchiwizować istotne dane czy nawet zrobić na zewnętrznym nośniku kopię całego dysku przed instalacją Linuksa.
Jaki Windows masz na netbooku? W Windows 8 z biosem UEFI może być trudno. Więcej na ten temat możesz przeczytać tutaj.
Jaki Windows masz na netbooku? W Windows 8 z biosem UEFI może być trudno. Więcej na ten temat możesz przeczytać tutaj.
Mam Windowsa XP. Jeśli chodzi o tworzenie nowej partycji, to chyba nie mogę tego zrobić
Próbuję za pomocą programu DiskPart w Wierszu Polecenia i się nie udaje.
A czy można to wszystko jakoś bezpiecznie zrobić bez tworzenia nowej partycji i bez kopiowania całego dysku na nośnik zewnętrzny (mało który nośnik tyle pomieści)
A czy można to wszystko jakoś bezpiecznie zrobić bez tworzenia nowej partycji i bez kopiowania całego dysku na nośnik zewnętrzny (mało który nośnik tyle pomieści)
Użyj EaseUS Partition Master 9.1 Home Edition - bardzo łatwo zarzadza się partycjami na dysku. Używałem go do wygospodarowania miejsca na dysku na którym mam Win7 tak aby zrobic sobie wolne miejsce pod Debiana, a potem w samym instalatorze debiana potworzyłem sobie na tym obszarze partycje linuksowe.
To znaczy że mam wykorzystać wolne miejsce na partycji C: tworząc tam przy instalacji Linuxa partycje na ten system?
W międzyczasie spróbowałem rozpocząć instalację Gentoo ze strony download.net.pl. W końcu otrzymałem plik .iso i zgrałem go za pomocą PowerISO na czystą płytę CD (miałem pod ręką) tylko że nie mogę go autouruchomić na razie
. Za to mogę przejrzeć zawartość płyty (pliki i foldery znajdujące się na niej).
Proszę o pomoc.
W międzyczasie spróbowałem rozpocząć instalację Gentoo ze strony download.net.pl. W końcu otrzymałem plik .iso i zgrałem go za pomocą PowerISO na czystą płytę CD (miałem pod ręką) tylko że nie mogę go autouruchomić na razie
Proszę o pomoc.
Przy instalacji Linuksa jego instalator powinien sam zasugerować wydzielenie z dysku obszaru przewidzianego na instalację tego systemu. Są też dystrybucje Linuksa, które instaluje się z poziomu systemu Windows podobnie jak zwykły program dla systemu Windows. Możesz o tym poczytać tutaj.
Jeśli chodzi o bootowanie Linuxa z CD, to próbuję przy uruchamianiu komputera, Gentoo Linux zaczyna się bootować, ale zaraz występuje błąd (Disk Error 80, AX=4247, Drive 90) , przerywający to. Jak rozwiązać taki problem?
PS Próbowałem zgrać na innej, pustej płycie CD (tak jak poprzednia, CD, nie DVD) i bootować z niej. Nie pomogło
PS Próbowałem zgrać na innej, pustej płycie CD (tak jak poprzednia, CD, nie DVD) i bootować z niej. Nie pomogło
Może być uszkodzony obraz płyty. Wówczas instalacja z kolejno nagranej płyty nic nie zmieni. Po pobraniu obrazu obrazu płyty CD / DVD z wybraną dystrybucją Linuksa zaleca się sprawdzenie sumy kontrolnej md5 obrazu płyty z podanym wzorcem.
Z informacji znalezionych w Internecie pod hasłem "Disk Error 80, AX=4247, Drive 90" znalazłem informacje, że przyczyną może być nośnik (płyta) lub sama nagrywarka.
Z informacji znalezionych w Internecie pod hasłem "Disk Error 80, AX=4247, Drive 90" znalazłem informacje, że przyczyną może być nośnik (płyta) lub sama nagrywarka.
Ostatnio zmieniony 29 mar 2013, 21:39 przez KrzysiekK, łącznie zmieniany 1 raz.