Pomoc w ustawieniu parametrów wzmacniacza sygnału z kablówki

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
polak27
Użytkownik

Pomoc w ustawieniu parametrów wzmacniacza sygnału z kablówki

Post autor: polak27 » 22 mar 2013, 15:52

Witam. Takie pytanko. Czy ktoś może kiedyś ustawiał regulację wzmacniacza sygnału z kablówki (TV+internet)? Potrzebne mi ustawienie 20dB wzmocnienia w całej szerokości pasma. Wzmacniacz ma też sygnał zwrotny oczywiście. Poniżej pokazuję dokładny model jaki znalazłem w pobliskim sklepie. Byłbym wdzięczny za pomoc gdyż oni za ustawienie tego liczą sobie coś, a chodzi tylko o wyregulowanie dwóch pokręteł. Instrukcja jest po niemiecku, a ten typ urządzenia widzę po raz pierwszy więc niezbyt wiem co za co odpowiada.

http://www.aval.com.pl/upload/kat/A2-3826.pdf

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 22 mar 2013, 18:15

A czy do ustawienia tego nie jest potrzebny dodatkowy sprzęt pomiarowy? Coś mi się wydaje, że tak.

polak27
Użytkownik

Post autor: polak27 » 22 mar 2013, 19:23

Bardzo możliwe niestety. Ale może jakoś da się to zrobić na czuja, np. patrzeć na zmianę obrazu w TV albo sygnał netu. A może ktoś orientuje się co oznaczają te dwa pokrętełka?

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 22 mar 2013, 20:41

polak27 pisze:A może ktoś orientuje się co oznaczają te dwa pokrętełka?
Słownik nie gryzie, wystarczy tłumacz google i już wszystko wiadomo.

polak27
Użytkownik

Post autor: polak27 » 22 mar 2013, 21:46

Hehe na to wpadłem już na samym początku, ale te tłumaczenia mało mi mówią, a drugie oznacza słowo "SAS" co raczej ma mało wspólnego z tym co mnie interesuje :)

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 22 mar 2013, 22:07

Entzerrungsregler - Entzerrung
Entzerrung in der Tontechnik, auch Filtern oder Equalizing (EQ) genannt, bedeutet ein Absenken oder Anheben von Frequenzbereichen.
Tłumacząc: w technice audio, oznacza również filtrowanie albo equalizowanie, obniżanie lub podwyższanie zakresu częstotliwości.
Sam musiałem zajrzeć na niemiecką Wiki, bo nie znałem dobrze tego słówka.

Dämpfungsregler - regulator tłumienia. Dämpfung - tłumienie/tłumienność.

Jak jest jakaś instrukcja po niemiecku to mogę pomóc tłumacząc. :grin:

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 23 mar 2013, 0:15

Moim zdaniem, żeby dobrze to ustawić trzeba by móc jakoś zmierzyć charakterystykę twojej instalacji albo przynajmniej poziom sygnału. Ja bym po prostu to podłączył i pewnie będzie działać bez regulacji, a jeśli nie to wtedy bym się zaczął zastanawiać. Piszesz, że za regulację liczą sobie "coś" - czyli ile?

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 23 mar 2013, 2:00

Czasem dostawca nie jest zobowiązany zapewnić odpowiednie parametry? To znaczy jak idzie przyłącze do bloku to w zależności czy od dołu, czy od góry zapewnić odpowiednie tłumienie sygnału dla abonenta znajdującego się w różnej odległości od przyłącza. I chyba też kanały muszą być oddzielone od siebie o 3dB, czy jakoś tak. To chyba właśnie ma zapewnić dostawca. Ja tylko spekuluje, bo nie miałem nigdy wprost z kablówką do czynienia.

Ewentualnie bez przyrządów "na oko" zaczynając od najmocniejszego tłumienia.

polak27
Użytkownik

Post autor: polak27 » 23 mar 2013, 16:38

Generalnie problem jest taki, że nie mam pojęcia po co są dwa pokrętła. Jedno mogłoby być do wzmocnienia (od 0 do 30 powiedzmy). Ale drugie? No i poza tym na obu nie ma wartości 30, tylko -18 i -20 co kompletnie mnie dezorientuje. Wpadłem na pomysł, że kupię go, spytam ile kosztuje a jak będzie za drogo to wpadnę do radiowców w szkole. Oni powinni wiedzieć co z tym zrobić :-)

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 23 mar 2013, 23:35

Jedno pokrętło, tam gdzie jest napis Dämpfungsregler, służy to regulacji tłumienia. Czyli inaczej też regulacja wzmocnienia w zakresie 20 dB. Normalnie wzmacnia sygnał na 30dB, a reguluje się wzmocnienie tłumiąc ten sygnał do niższych wartości wzmocnienia niż 30dB.
A 20dB dlatego, że po co tłumić do wartości bliskich zeru, skoro ktoś kupił wzmacniacz sygnału ze wzmocnieniem, aż do 30dB.

Drugie pokrętło natomiast służy do regulacji charakterystyki. Myślę, że służy do podniesienia wzmocnienia przy większych częstotliwościach, ponieważ na nich zarówno w kablu i w elementach występują największe straty.

Edycja: Zapomniałem, że można też zgrubnie wyregulować używając wskaźników w dekoderze. Podobnie jak w instalacji satelitarnej poziom i jakoś sygnały, tylko że w kablówce należałoby rozpatrywać to na najniższych kanałach (niskie częstotliwości) i na wyższych kanałach (wyższe częstotliwości). Bodajże poziomu ostatecznie powinny być równe.

Zamieszczam jeszcze charakterystyki tego wzmacniacza.
Załączniki
wzm_syg_kabl_BVS 3-65.PNG
Górny lewy - wzmocnienie - pokrętło tłumienia 0dB
Dolny lewy - wzmocnienie - pokrętło tłumienia 0dB, pokrętło korekcji ch-ki 18dB
Prawy górny - wzmocnienie - tłumienie 20dB
Prawy dolny - kanał zwrotny.

ODPOWIEDZ