Kolorofon Jabel J-50 na triakach.

Miejsce dobre do dyskusji nad własnymi projektami - pochwal się wszystkim co samodzielnie stworzyłeś.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
arek1996
Użytkownik
Kontakt:

Kolorofon Jabel J-50 na triakach.

Post autor: arek1996 » 21 mar 2013, 17:47

Witam.
Chciałbym pokazać Wam moje wykonanie kolorofonu. Jest wzorowany na kicie Jabla J-50.

Obrazek

Płytka wykonana jest przeze mnie termotransferem. Uprzednio obrobiłem wzór z PDF'a w Paint'cie. Zasilacz wykonany na kawałku płytki uniwersalnej. Transformator wyjęty z wraku jakiegoś radia. Pasuje idealnie, bo jest symetryczny i ma uzwojenia po 10V. Wszystkie elementy były nowe. Moim usprawnieniem jest możliwość wyboru mikrofonu. Można włączyć wewnętrzny w obudowie lub zewnętrzny na 5 metrowym, ekranowanym przewodzie. Służy to do zrobienia dyskoteki przy cichym słuchaniu muzyki
Przewody zabezpieczone koszulkami termoizolacyjnymi, aby się nie stopiły. Wewnątrz jednak nie jest gorąco, żarówki oddają ciepło z przodu.
Obudowa wykonana z górnej części drewnianej obudowy telewizora. Dół został odbity i przykręcony od nowa. Przód wykonany ze sklejki którą znalazłem jak przeprowadziłem się do innego mieszkania. Otwory wywiercone otwornicą do wiertarki. Z boków pozostawiłem oryginalne uchwyty do noszenia.

Wykonałem układ wykonawczy na triakach by odizolować układ od sieci. Na niektórych zdjęciach są jeszcze tyrystory lecz dla bezpieczeństwa dałem optotriaki i triaki.

Na razie mam żarówki bezbarwne gdyż w moim mieście nie ma kolorowych.

Na koniec parę zdjęć:

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

ODPOWIEDZ