Dodaj dodaj. Bo tak bez tego rezystora prąd polaryzujący wejście Wo nie ma łatwej drogi do masy.polak27 pisze:Dodam jeszcze rezystor R6 bo faktycznie nie mam go u siebie, ale wątpię żeby coś zmienił.
Regulowany czujnik temperatury.
Aha jeśli na stykowej dobrze chodzi to ok. Ja mam ogólnie nieco inny schemat bo w dzielniku dolny potencjał to nie masa, a -5,06V. W tl431 brakuje rezystorów, ale chyba ty zrobiłeś coś w tym stylu co wcześniej wspominałeś, że masa jest w innym miejscu zamiast minusa baterii. Ja właśnie sprawdzam drugi układ, niedługo powiem czy udało coś coś wymyśleć.
Dokładnie. Gdy masa jest na dole (w punkcie D).polak27 pisze:W tl431 brakuje rezystorów, ale chyba ty zrobiłeś coś w tym stylu co wcześniej wspominałeś, że masa jest w innym miejscu zamiast minusa baterii.
Sytuacja wygląda tak:

Ale masą układu może być dowolny punkt w układzie.
Dlatego jak wybierzemy jako masą punkt Ve (do punktu Ve podłączamy czarny przewód miernika).
To sytuacja wygląda teraz tak

Czyli
Vc = Vc - Ve = 0.9V - 1.4V = - 0.5V
Vb = Vb - Ve = 2.9V - 1.4V = 1.5V
I można tak dalej obliczać.
I teraz dzięki temu że masa to Ve napięcie jakie daje potencjometr wynosi +1.5V o -0.5V. Czyli tyle ile akurat potrzebujemy.
Układ działa. Użyłem drugiego rozwiązania. Wyrzuciłem wtórnik i zrobiłem sygnał z LM35 w wejściu (+) wraz z histerezą. Przełącza się bardzo sprawnie. Histereza musi być mała więc rezystory zostawiłem takie nietypowe, ale starczyło aby zniknęło szumienie. Tylko teraz jak najlepiej podać sygnał wyjściowy z WO na wejście numer 4 timera. Ja podałem na "goło". Pewnie można jakoś lepiej to zrobić, chociaż i tak działa. I jeszcze pytanie jak najprościej zrobić wskaźnik włączenia urządzenia? Pierwsze co mi przychodzi do głowy to zwykły rezystor z diodą led równolegle w cały układ. Poniżej zamieszczam rysunki schematu.
Swoją drogą bardzo ciekawy ten sposób ze zmianą miejsca masy. Będę musiał kiedyś to wypróbować:)
Swoją drogą bardzo ciekawy ten sposób ze zmianą miejsca masy. Będę musiał kiedyś to wypróbować:)
- Załączniki
-
- czujnik.jpg (23.56 KiB) Przejrzano 8225 razy