Bezpieczne podłączenie skrzynki rozdzielczej

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dawid2379
Użytkownik
Kontakt:

Bezpieczne podłączenie skrzynki rozdzielczej

Post autor: Dawid2379 » 13 mar 2013, 21:09

Biorę pod uwagę skrzynkę dla domku rodzinnego: kilkanaście bezpieczników 16A, kilka 10A, dwie różnicówki ( góra i dół ), kontrolka faz, FR, ogranicznik przepięć, i np jeden bezpiecznik siłowy.
Zastanawia mnie czy są jakieś ogólne zasady prowadzenia wszystkich przewodów w samej skrzynce, czy lecimy jak nam wygodnie? Czy duża ilość przewodów nie spowoduje nagrzewania się? I czy w ogóle mogą wystąpić jakieś anomalia czy problemy z powodu nie fachowego podłączenia takiej skrzynki? I co powoduje te problemy?

korfanty33
Użytkownik

Re: Bezpieczne podłączenie skrzynki rozdzielczej

Post autor: korfanty33 » 14 mar 2013, 17:51

Dawid2379 pisze:Zastanawia mnie czy są jakieś ogólne zasady prowadzenia wszystkich przewodów w samej skrzynce, czy lecimy jak nam wygodnie?
z doświadczenia powiem tak jak będzie estetyka to prawie dobrze , jak galimatias to może powstać błąd w połączeniach
Dawid2379 pisze: Czy duża ilość przewodów nie spowoduje nagrzewania się? I czy w ogóle mogą wystąpić jakieś anomalia czy problemy z powodu nie fachowego podłączenia takiej skrzynki? I co powoduje te problemy?
mogą wystąpić zakłócenia - ale to żadkość przy tego typu sprzęcie .

Ja widziałem przewody z czujkami np suchobiegu (chyba rezystancyjne )prowadzone z silnikiem zasilanym z Napędy typu "falownik" tak że teraz są awarie ale to świadczy o firmie

.

ODPOWIEDZ