projekt pcb wzmacniacza

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
in
-

projekt pcb wzmacniacza

Post autor: in » 11 lut 2013, 9:22

Witam serdecznie, moj pierwszy i mam nadzieje nie ostatni post tutaj :wink:
Mam nadzieje, ze jako bardzo poczatkujacy nie zostane od razu pozarty przez forumowych wyjadaczy.
Do rzeczy.
Z braku kasy chciałbym zrobić sobie wzmacniacz.
Jest to wzmacniacz do gitary basowej.
Mam schemat bodajze zasilacza i przedwzmacniacza:
http://www.drtube.com/schematics/marshall/3530psu.gif
http://www.drtube.com/schematics/marshall/3530pre.gif

I tu pierwsze pytania, brakuje schematu koncowki mocy?
Jakiego programu (najlepiej linux) uzyc do projektu plytek?

Prosilbym tez o wskazowki co do kolejnosci dzialan, tak aby udalo sie ten wzmacniacz na nowo zbudowac. Z gory dzieki za wszelka pomoc.

roman21
Użytkownik

Post autor: roman21 » 11 lut 2013, 10:33

Na tych schematach masz tylko zasilacz i przedwzmacniacz (preamp),brak końcówki mocy.Co do programu do projektowania, z darmowych jest Eagle (ograniczenie wielkości płytki),dość prosty DipTrace(posiada ograniczenie ilości punktów lutowniczych do 250),oraz dość popularny bez żadnych ograniczeń KiCad.
Jednak jak dla początkującego proponowałbym wyszukanie jakiegoś bardziej prostego schematu przedwzmacniacza.Jego prawidłowe zaprojektowanie nie jest aż tak proste i wymaga posiadania pewnej wiedzy w temacie.Poszukaj może jednak już gotowych projektów,schematów oraz płytek.

in
-

Post autor: in » 12 lut 2013, 8:52

Moze uda mi sie znalezc ta koncowke mocy.
Sprobuje poki co zaprojektowac plytke preampa.
Zainstalowalem kicad i cos juz nawet zaczalem rysowac.

Mam kilka pytan co do oznaczen na schemacie:
http://www.wstaw.org/m/2013/02/12/3530pre.png

1,2 co to jest? Jak to sie oznacza w kicad?
3 to dioda schottkego czy zenera?
4 wzmacniacz op. TL072 daje wersje B, a ona ma 4 piny. Na schemacie maja byc 3. Jak to rozwiazac?
5,7 to potencjometry?
6 to dioda led, ale jaka?
8 to zasilanie chyba, jak akurat takie zaznaczyc w kicad?
9,10 to jakies uziemienie? Jak to sie realizuje w kicad i praktycznie.

Z gory dzieki za odpowiedzi.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 12 lut 2013, 16:58

zabierasz się za poważny układ. chyba nawet zbyt poważny żeby ot tak zaprojektować płytkę do tego preampa.
1,2 to gniazda jack 6,3mm
3 dioda zenera 9,1V
4 TL072 to dwa wzmacniacze operacyjne w jednej obudowie ośmionóżkowej
5 potencjometr o charakterystyce logarytmicznej B
6 tutaj podajże był zielony LED ale w sumie to bez różnicy - i tak obetnie
7 potencjometr liniowy A
8 zasilanie
9,10 tu na schemacie pokazane że trzeba połączyć obudowę gniazd wejściowych z masą
niestety nie korzystam z kicada. zasilacz na schemacie jest dla preampa. dla końcówki jest osobny. gdzieś po necie krąży rysunek płytki do tego marshalla i radziłbym ci go poszukać. jest wiele dużo prostszych wzmacniaczy (gotowych projektów). ponadto w końcówce oryginalnej pracują tranzystory z którymi będziesz miał problem żeby dostać i z tego co pamiętam jest bardzo rozbudowany układ kompensacji termicznej więc będziesz musiał dobierać dokładnie zamienniki. jeśli już koniecznie chcesz ten preamp to końcówkę możesz zrobić na jakimś kitowym zestawie (np. z AVT). powodzenia ;)

in
-

Post autor: in » 21 lut 2013, 20:10

haterkmp pisze:zabierasz się za poważny układ. chyba nawet zbyt poważny żeby ot tak zaprojektować płytkę do tego preampa.
Prosto to on nie wygląda, ale może się uda z Waszą pomocą ;)

Czy symbole gniazd Jack to cos takiego? (znalazlem, pobralem i skopiowalem do /usr/share/kicad/library)
http://www.wstaw.org/m/2013/02/21/jack.png

TL072 w wersji B w kicad pokazuje mi 5 pinow - 4-8. Na schemacie 5,6,7.
Co powinienem zrobic?
haterkmp pisze:9,10 tu na schemacie pokazane że trzeba połączyć obudowę gniazd wejściowych z masą
Czy to sie jakos zaznacza w kicad na rysunku schematu?

Znalazlem jakies zdjecie plytki tego preampa, co to jest RD?

http://www.wstaw.org/m/2013/02/21/Przec ... 191536.png

Oraz to? I jak to sie zaznacza?

http://www.wstaw.org/m/2013/02/21/wklej2.gif

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 21 lut 2013, 23:44

to jest wyjście i wejście pętli efektów. z tego co pamiętam to jest jeszcze kondensator na płytce zrobiony w postaci ścieżki (taki labiryncik) i chyba to był właśnei ten 47p. ale jak wspomniałem wcześniej - znajdź oryginalną płytkę to będzie ci łatwiej. i jeszcze taka rada (jako że od kilku lat się param robieniem wzmaków gotarowych tyle że lampowych) - to co słyszysz jako wzmacniacz, powiedzmy wspomniany marshall, to brzmienie całego łańcucha - gitara -> efekty -> wzmacniacz -> kolumna -> mikrofon -> miks. może w przypadku gitary basowej można to trochę uprościć jeśli nie wchodzą w gre zniekształcenia (vide Lemmy Kilmeister z Motorhead, który grał na marshalu 1959x z paczkami 4x10'' basowymi, rozkręconym na maksa). ale to ty juz wiesz czego szukasz... czekam na postępy :)

roman21
Użytkownik

Post autor: roman21 » 22 lut 2013, 20:24

TL072 w wersji B w kicad pokazuje mi 5 pinow - 4-8. Na schemacie 5,6,7.
Co powinienem zrobic?

TL072 to dwa wzmacniacze w jednej obudowie kicad pokazuje tylko jeden z tych wzmacniaczy plus zasilanie ,powinieneś wstawić drugi i odpowiednio je oznaczyć jako A i B.[[/quote]

in
-

Post autor: in » 24 lut 2013, 11:19

Wielkie dzięki za odpowiedzi, naprawdę pomagają!
Prawie ukończony rysunek schematu w kicadowej eeschemie. Załącznik.
Wrzucam też screen sklejony z paru innych, bo program nie ma exportu do jpg czy czegoś innego.

http://www.wstaw.org/m/2013/02/24/zrzut-preamp.png

Jak widać nie mieści mi się na arkuszu. Zmienić format na A3?
Pewnie jest masa błędów o których nie wiem;) Mam nadzieję że zostaną wytknięte.

@roman21
Zrobiłem tak, ale chodziło mi o to, że na rysunku w eeschemie te piny dla typu B pozostają niepołączone - czy tak jest dobrze?

@haterkmp
Niedługo będę miał oryginalną płytkę to robota ruszy z kopyta;)

Jak zaznacza się na schemacie takie wyjście/wejście? Jakim symbolem?
Załączniki
3530.zip
Plik eeschemy
(5.91 KiB) Pobrany 258 razy

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 24 lut 2013, 12:10

in pisze:Wrzucam też screen sklejony z paru innych, bo program nie ma exportu do jpg czy czegoś innego.
Jeśli mnie pamięć nie zawodzi to Eeschema ma możliwość kopiowania schematu do schowka, ale jakość powstałego w ten sposób obrazu nie jest najlepsza. Schemat można też wyeksportować w postaci pliku postscriptowego i potem zapisać w programie graficznym postaci pliku graficznego.
in pisze:Jak widać nie mieści mi się na arkuszu. Zmienić format na A3?
Pewnie jest masa błędów o których nie wiem;) Mam nadzieję że zostaną wytknięte.
Jeśli schemat nie mieści się na tym arkuszu to zwiększ jego rozmiar na format A3. Ewentualnie pozostaje spróbować narysować schemat w sposób bardziej zwarty.

Błędy na schemacie możesz znaleźć sam uruchamiając test ERC taką ikonką z "biedronką". Estetyka schematu pozostawia trochę do życzenia, np. układy U3B, U4A, U4B, U5A, U5B wyglądają jakby miały zwarte wejścia.

in
-

Post autor: in » 26 lut 2013, 9:27

@KrzysiekK
Dzięki za podpowiedź z tym postscriptem, znalazłem plik->rysuj->rysuj w formacie svg. Bardzo fajna sprawa.
Żeby było estetycznie to muszę jeszcze sporo poćwiczyć. Co do U3... to tylko wyglądały na zwarte.

W każdym razie postanowiłem się zmieścić na A4 i wszystko to bardziej upakować. Efekt (już chyba prawie finalny):
Obrazek
i plik eeschemy w załączniku

Prosiłbym o sprawdzenie. W szczególności podłączenia zasilania o które pytałem w poście:
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?p=84861
oraz gniazda jack i wyjścia, wejścia.

Test ERC nie wyrzuca błędów, co nie znaczy że jest ok :wink:

Mam jeszcze kilka pytań odnośnie samego schematu. Jest na nim kilka elementów niejasno dla mnie oznaczonych.
Jakie powinny być wartości elementów (chodzi o jednostki, np na schemacie pisze np 10 ale nie wiem czy Ω czy kΩ):
R - 29, 30, 34, 39, 47
C - 3, 5, 19, 20-22, 24, 32, 34
Załączniki
3530.zip
(6.58 KiB) Pobrany 248 razy

in
-

Post autor: in » 26 lut 2013, 16:15

Przepraszam, że post zaraz pod drugim; ale wrzucam zmodyfikowany projekt. Doszedłem do wniosku, że poprzednie połączenia były błędne mimo że działały.
Nowy plik kicad, dodaje też w drugim dodatkowe biblioteki jeśliby coś nie działało.
Test wyrzuca błędy, proszę o sprawdzenie.
Załączniki
3530-proba.zip
(9.49 KiB) Pobrany 249 razy
biblioteki.zip
(31.04 KiB) Pobrany 260 razy

ODPOWIEDZ