Brzmienie lamp ECC 81, 82, 83
Brzmienie lamp ECC 81, 82, 83
Witam!
Pytanie mam jak w temacie, jak określilibyście różnice w brzmieniach tych lamp? Kiedyś słyszałem, że 81 brzmi najbardziej "gładko" a 83 bardziej charcząco, ale ile w tym prawdy niew wiem.
Pozdr
Pytanie mam jak w temacie, jak określilibyście różnice w brzmieniach tych lamp? Kiedyś słyszałem, że 81 brzmi najbardziej "gładko" a 83 bardziej charcząco, ale ile w tym prawdy niew wiem.
Pozdr
-
- Użytkownik
- Kontakt:
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Każda z tych lamp ma zupełnie inne parametry elektryczne. ECC83 ma małe nachylenie charakterystyki 1,6mA/V i współczynnik wzmocnienia 100. ECC88 ma nachylenie charakterystyki 12,5mA/V i współczynnik wzmocnienia 33. Oprócz oczywiście innego wyprowadzenia końcówek, lampy te nie są w żadnym razie zamienne.
-
- Użytkownik
- Kontakt:
to pytanie w ogóle nie na miejscu... wszystko zależy od układu, zastosowania i szeroko rozumianego otoczenia. ba! nawet od rodzaju sygnału który mają wzmacniać. pomijając już w ogóle zupełnie inną charakterystykę podanych przez Ciebie lamp, to każdy egzemplarz będzie brzmiał inaczej, nawet zapewniając idealnie takie same warunki pracy. jako ciekawostke podam że nawet jedna i druga trioda (bo w bańce są dwie) "brzmią" inaczej...jak określilibyście różnice w brzmieniach tych lamp?
Re: Brzmienie lamp ECC 81, 82, 83
Hehe, dawno tu nie zagladałem, ale jak widzę - audiofilia ma się doskonale. Otóż gdzieś na prawdziwie audiofilskim forum przeczytalem iż lampy ECC81 brzmią "zimno", "metalicznie", ECC82 - "neutralnie", zaś ECC83 "słodko".hell_X pisze:Pytanie mam jak w temacie, jak określilibyście różnice w brzmieniach tych lamp? Kiedyś słyszałem, że 81 brzmi najbardziej "gładko" a 83 bardziej charcząco, ale ile w tym prawdy niew wiem

Tomek Janiszewski
Ostatnio zmieniony 13 lut 2013, 12:04 przez Tomek J, łącznie zmieniany 3 razy.
Niechybnie Twoj przedmówca pomylił ECC88 z ECC808. Ta ostatnia istotnie stanowi udoskonaloną wersję ECC83, o takich samych podstawowych paramatrach ale wyróżniającą się szczególnie malymi szumami, mikrofonowaiem oraz zakłóceniami (w szczególności wyposażono ją podobnie jak lampy stosowane w zakresie w.cz. w ekran międzysystemowy dla zmniejszenia sprżęzeń między systemami a więc równiez i ona nie jest kompatybilna z ECC83 pod względem cokołowania). Całkiem prawdopodobne że jakiś czas temu domorosły fachura nabył u szmaciarza na schaberplatzu wyciągniętą ze sprzętu wojskowego ECC88 względnie E88CC, w przekonaniu że jest to wlaśnie owa wymarzona niskoszumna lampa, po czym sam puścił szmatę na publicznym forum że łatwo dziś kupić lampy o rewelacyjnych parametrach. Odtąd zrobiły one oszołamiającą karierę w sprzęcie audiofilskim, mimo że w tym zastosowaniu nie wyróżniały się one niczym szczególnym, skonstruowano je bowiem do pracy w kaskodowych wzmacniaczach w.cz. na zakres do kilkuset MHz, podobnie jak powszechnie stosowane w telewizyjnych przełącznikach kanałów PCC88. Już chociazby EF86 obiecuje lepsze parametry w zastosowaniach audio, z racji dodatkowego ekranowania siatki sterującej od końcowek żarzenia (bywala stosowana m.in. we wstępnych stopniach odczytu magnetofonów, gdzie szumy i zakłócenia są szczegolnie krytyczne). No ale pentody mają u audiofioli fatalną opinię - po co te elektrony mają sie pentać pośród aż trzech siatek?Alek pisze:Każda z tych lamp ma zupełnie inne parametry elektryczne. ECC83 ma małe nachylenie charakterystyki 1,6mA/V i współczynnik wzmocnienia 100. ECC88 ma nachylenie charakterystyki 12,5mA/V i współczynnik wzmocnienia 33. Oprócz oczywiście innego wyprowadzenia końcówek, lampy te nie są w żadnym razie zamienne.

Ostatnio zmieniony 13 lut 2013, 12:07 przez Tomek J, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Kontakt: