Generator DDS Atmega16

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
adi19887
-

Generator DDS Atmega16

Post autor: adi19887 » 05 lut 2013, 23:18

Witam serdecznie,

Po przeszukaniu wujka google jak i forum opadają mi trochę ręce. Mam do zrealizowania układ generatora DDS opartego na uC Atmega (wybrałem 16 - powinna starczyć) i razem z tym dużo problemów z racji tego, że nie zajmowałem się do tej pory projektem (w pełni samodzielnym) żadnego układu. Jeżeli znajdzie się na forum osoba chętna mi podpowiedzieć to będę za tą pomoc bardzo wdzięczny.

Aby wykonać generator (prosty sygnał harmoniczny - sinus) chciałem wykorzystać drabinkę R-2R razem z przeskalowaniem sygnału. Sygnał ten będzie miał narzucaną przez użytkownika częstotliwość ( mniejsza od częstotliwości granicznej). Moje pytanie tutaj: Jakiej częstotliwości mogę się spodziewać (maksymalnie) z uC ? oraz czy aby generować ten sygnał na drabince muszę wykorzystywać wyjścia portu z ADC czy też dowolnego innego portu ? i w końcu jak rozwiązać problemy z przeskalowaniem sygnału na moje potrzeby (napięcie będzie stałe jednak jak napisałem wcześniej zmienna będzie częstotliwość) - zależy mi głównie na odwołaniach do literatury. Bardzo bym chciał ten temat opanować i przez to proszę o radę.

Chciałem też wykorzystać RS232 do komunikacji z PC i potrzebuje softu do kontroli i manipulacji parametrów czy polecacie jakieś gotowe rozwiązania ?

gomarko
-

Post autor: gomarko » 06 lut 2013, 1:15

Coś słabo szukałeś.
Pierwszy lepszy (projekt ogólnie znany)
http://www.myplace.nu/avr/minidds/index.htm

adi19887
-

Post autor: adi19887 » 06 lut 2013, 9:54

Tak znam tą stronę jak i pochodne do niej. Właśnie ona mnie podrzuciła pomysł drabinki R-2R. Jednak nie potrafiła mi odpowiedzieć na pytanie o to ile maksymalnie mogę wyciągnąć z uC (chodzi mi o częstotliwość )przy jakiej rozdzieczości ? TO mnie najbardziej trapi. Czy przy wykorzystaniu drabinki R-2R konieczny jest akumulator (czyli jak rozumiem tablica z próbkami przebiegu) czy może lepiej firmowy DDS analog devices ? ten sygnał który wygeneruję powędruje na układ analogowy - a potem zaś będzie mierzone napięcie i częstotliwość tego układu (jego odpowiedzi). Czy zatem nie lepszy będzie DDS firmowy?

Bardzo proszę o odpowiedź.

gomarko
-

Post autor: gomarko » 06 lut 2013, 14:23

Nie czytałem, ale może Ci coś rozjaśni:
http://www.btc.pl/index.php?productID=184632

Czy przy wykorzystaniu drabinki R-2R konieczny jest akumulator (czyli jak rozumiem tablica z próbkami przebiegu)
Akumulator to rejestr w pamięci µC i nie jest to tablica z próbkami przebiegu.
Jeżeli użyjesz scalonego generatora DDS, to jedno i drugie już w nim jest zaszyte.
Jak również przetwornik D/A (zamiast drabinki R-2R)

Nie rozumiem sensu mierzenia częstotliwości, skoro dokładnie wiesz jaką generujesz.

Może złóż kit http://ep.com.pl/files/2918.pdf

ODPOWIEDZ