Obsługa modułu SIM GL865-Dual w Bascom

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Obsługa modułu SIM GL865-Dual w Bascom

Post autor: M@ciej » 02 lut 2013, 16:46

Witam wszystkich.

Chcę obsłużyć moduł SIM GL865-Dual pod Bascom (Współpracuje Atmega168) i w związku z tym, mam kilka pytań:

1. Zasilam Atmegę z +4V i moduł z +4V, tymczasem 1 logiczna modułu jest na poziomie +2,8V, więc do nadawania do modułu jest dzielnik rezystancyjny, który z 4V "robi" 2,8V, natomiast do odbioru jest w szereg tylko rezystor 100R, czy taka konfiguracja jest dobra?
2. Czy muszę jakoś konfigurować w Bascomie UART, typu "CONFIG COM1....", czy wystarczy prosta dyrektywa "$BAUD=9600"?
3. Czy zegar dla mikrokontrolera można ustawić na 1MHz (wewnętrzny), czy trzeba stosować zewnętrzny, w dodatku około 7MHz, przy prędkości 9600 kbps?
4. Czy jeśli wyślę do modułu najprostszą komendę: 'Print "AT"+chr(13)' to jak odczytać (jaką instrukcją, lub procedurą to "OK", by sprawdzić, czy moduł odpowiada? Próbowałem INPUT,ale program się wiesza.

Próbowałem zasięgnąć wiedzy w internecie na podstawie modułu SIM900, ale tam każdy inaczej to robi, choć myślę, że w tak podstawowych sprawach o jakie tu pytam oba moduły (Telit czy SimCOM) się raczej nie różnią? Nigdzie jednak nie znalazłem wyczerpującej odpowiedzi, jak taki moduł obsłużyc, stad ten post.

ODPOWIEDZ