Tuner Motorola VIP1853 - czy da się czytać z usb?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Tuner Motorola VIP1853 - czy da się czytać z usb?

Post autor: matrix » 27 sty 2013, 13:18

Posiadam w domu tuner telewizji internetowej Motorola VIP1853. Dostawca internetu zapodaje mi od razu telewizję. Tuner z tyłu posiada wejście usb. Czy wiecie może coś o opcji czytania z tego usb? Ja nie mogę się doszukać.

Obrazek

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 05 lut 2013, 20:45

Ta puszka ma linuksa i umie dekodować kilka podstawowych typów strumieni wideo. W związku z tym, umie także zrzucić ten strumień na dysk sata/usb i odtworzyć z niego nagranie w kompatybilnym formacie.

Nie wiem na które z powyższych funkcji zezwolił producent oraz które z nich w swej nieskończonej mądrości zablokował pośrednik, ale jeśli znajdziesz na płycie port szeregowy lub hasło do połączenia się przez lan, to na pewno brakujące funkcje da się odblokować.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 05 lut 2013, 22:51

To sporo szukania. Poza tym dedykowany dysk można podpiąc, ale cena u dostawcy mojego internetu zabójcza, bagatela 350zł za dysk trochę ponad 100G

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 05 lut 2013, 23:04

Z instrukcji wynika że dysk to standardowy laptopowy SATA 2'5 plus jakiś kawałek magii zawierający licencję na korzystanie z VOD. Moje domysły sugerują jakiś kawałek eeprom na i2c podpinany razem z dyskiem do dodatkowego złącza, lub prędzej dysk zawiera kilka plików 'licencji' które są niezbędne aby był widziany przez dekoder.

Do co PVR i odtwarzanie filmów z innych źródeł, to linux pozwala na obie dla usb i dysku.
Z punktu widzenia producenta, odtwarzania dodatkowych filmów z dysku nie ma sensu bo dysk jest w urządzeniu 'na stałe', a nagrywanie na pamięć usb może łamać jakieś tam czyjeś prawa, więc też może zostać wykluczone.

A co do portu usb, port jak każdy widzi i na pewno do czegoś służy. Jeśli nie do odtwarzania filmów, to pewnie do aktualizacji oprogramowania lub podłączenia się do internetu przez wifi i inne wynalazki.

Ze znalezionych informacji, VIP1853 jest następcą VIP19x3 i VIP1003, może o nich znajdziesz coś więcej.

ODPOWIEDZ