Drukowanie kodów kreskowych na etykiecie trwałej.
- siekierzyński
- Użytkownik
Drukowanie kodów kreskowych na etykiecie trwałej.
Witam,
Potrzebuję w jakiś sposób oznaczać czarne plastikowe obudowy, czyli nanosić na nie kod kreskowy i jakieś logo w sposób trwały. Obudowy będą stały w różnych miejscach.
Na początku myślałem o grawerowaniu laserowym, ale to trochę drogi wydatek, więc odpada.
Później przyszło mi do głowy, że można by było za pomocą specjalnej drukarki, albo nawet domowej nadrukowywać na etykietach dane i potem je naklejać, ale nie jestem do tego przekonany, bo w końcu każdą etykietę można odkleić.
Na końcu wymyśliłem coś takiego, że można było by drukować odpowiednie etykiety i je potem naprasowywać na plastikową obudowę, tylko pytanie czy coś takiego jest wykonalne w warunkach domowych? Oczywiście wiadomo, że muszę kupić specjalne etykiety, nadrukować na nie to co chcę i przyprasować. Domowe żelazko raczej odpada. Dobrze by było, żeby tusz był stroną do obudowy, czyli obudowa - tusz - etykieta przezroczysta.
Pozdrawiam.
EDIT:
Może kupić białą prasowankę, nadrukować na niej to co chcę i ją polakierować, a potem wprasować w plastik?
Potrzebuję w jakiś sposób oznaczać czarne plastikowe obudowy, czyli nanosić na nie kod kreskowy i jakieś logo w sposób trwały. Obudowy będą stały w różnych miejscach.
Na początku myślałem o grawerowaniu laserowym, ale to trochę drogi wydatek, więc odpada.
Później przyszło mi do głowy, że można by było za pomocą specjalnej drukarki, albo nawet domowej nadrukowywać na etykietach dane i potem je naklejać, ale nie jestem do tego przekonany, bo w końcu każdą etykietę można odkleić.
Na końcu wymyśliłem coś takiego, że można było by drukować odpowiednie etykiety i je potem naprasowywać na plastikową obudowę, tylko pytanie czy coś takiego jest wykonalne w warunkach domowych? Oczywiście wiadomo, że muszę kupić specjalne etykiety, nadrukować na nie to co chcę i przyprasować. Domowe żelazko raczej odpada. Dobrze by było, żeby tusz był stroną do obudowy, czyli obudowa - tusz - etykieta przezroczysta.
Pozdrawiam.
EDIT:
Może kupić białą prasowankę, nadrukować na niej to co chcę i ją polakierować, a potem wprasować w plastik?
U mnie w pracy mamy etykiety drukowane na specjalnej folii, która po oderwaniu ulega zniszczeniu. Coś takiego jak srebrne plomby gwarancyjne na różnych urządzeniach elektronicznych. Niestety nie wiem jak dokładnie się ona nazywa, ani gdzie można coś takiego kupić.
Jeżeli chodzi o wprasowywanie w plastik, to przyszedł mi do głowy pomysł z wykorzystaniem kolorowej drukarki laserowej (jeśli obudowa była by jasna, to może być drukarka czarno-biała) i folii do przeźroczy. Folię przykładało by się tuszem do obudowy, wprasowywało rysunek w plastik, a następnie odrywało folię.
Jeżeli chodzi o wprasowywanie w plastik, to przyszedł mi do głowy pomysł z wykorzystaniem kolorowej drukarki laserowej (jeśli obudowa była by jasna, to może być drukarka czarno-biała) i folii do przeźroczy. Folię przykładało by się tuszem do obudowy, wprasowywało rysunek w plastik, a następnie odrywało folię.
- siekierzyński
- Użytkownik
- siekierzyński
- Użytkownik
- siekierzyński
- Użytkownik
- siekierzyński
- Użytkownik
- siekierzyński
- Użytkownik
Nie mogę zasnąć 
Tego nie wiem, może 10, może 1000, a może więcej, dla tego staram się iść w stronę uniwersalną.
Coś na dobranoc do poczytania
http://forum.webesteem.pl/viewtopic.php?p=172493
Tego nie wiem, może 10, może 1000, a może więcej, dla tego staram się iść w stronę uniwersalną.
Coś na dobranoc do poczytania
http://forum.webesteem.pl/viewtopic.php?p=172493
Szczerze mówiąc to jak tak pomyślę, to nie spotkałem się chyba nigdy z numerem seryjnym drukowanym na produktach taką trwałą metodą. Zawsze jest to albo naklejka albo drukowanie bezpośrednio na produkcie, jak np. daty ważności na produktach spożywczych. Do tego są takie specjalne drukarki które plują tuszem na odległość nawet kilku cm i drukuje to na wszystkim, ale do kodu paskowego pewnie będzie za mało precyzyjne.
Zobacz na znanym portalu aukcyjnym pod hasłem "stickery". Ceny zaczynają się od kilkunastu złotych za kilkaset stickerów. Nie wiem czy opłaca się w warunkach domowych kombinować z tego rodzaju etykietami. Trudno powiedzieć jak wyglądało by drukowanie indywidualnego kodu na każdej z etykiet. Etykieta może mieć jeden wspólny kod i drugi indywidualny, na którym skreślasz markerem określone cyfry lub inne znaki.
- siekierzyński
- Użytkownik
Na innym forum, ktoś mi zaproponował: http://www.avery-zweckform.pl/products/ ... aPermanent
W sumie to samo, tylko bym musiał drukarkę laserową kolorową kupić.
W sumie to samo, tylko bym musiał drukarkę laserową kolorową kupić.
Zwykłe etykiety ci wystarczą. Tylko że drukuje się to na specjalnej drukarce, musiałby ci wydrukować to ktoś kto ma dostęp do takiej drukarki, i dobrze jakby ci użyczył program do projektowania tych etykiet, bo zwykłe rysunki mogą nie wyjść tak jak chcesz. Chyba że w CORELu to zaprojektujesz, kody kreskowe też generuje więc nie ma problemu. My w pracy tak robimy sobie opisy na pulpity sterujące.