Raczej nie. Nie jest to bezwładność tarczy, lecz jest to zaplanowane zjawisko służące do kontroli: sprawności licznika i/lub poboru prądu. Sprawny licznik oraz wyłączenie nawet bardzo małego prądu pobieranego przez odbiorniki domowe powoduje, że tarcza obraca się dalej, mimo zaniku tego prądu, aż do pokazania czarnego paska na tarczy licznika. Jeśli tak nie jest tzn. tarcza nie zatrzyma się na czarnym pasku to: albo mamy licznik zepsuty, albo co bardziej prawdopodobne, mamy minimalny pobór prądu w instalacji domowej przez odbiorniki np. telewizor nie jest wyłączony z gniazdka tylko, jest wyłączony pilotem telewizyjnym, itp.adam1717 pisze:Słyszałem , że zakłady energetyczne , trochę swoich klientów oszukują . A mianowicie , nasze liczniki domowe mają bezwładną tarczę , która w momencie zaniku prądu dalej się obraca .
Mniejsze zużycie energi elektrycznej 230V ?
- andrzejzis
- Użytkownik
Re: Mniejsze zużycie energi elektrycznej 230V ?
Ostatnio zmieniony 15 mar 2013, 5:19 przez andrzejzis, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak chcecie faktycznie zaoszczędzić prąd, to oduczcie się głupich nawyków, typu spanie przy włączonym radiu, TV czy słuchanie muzyki z komputera. a jak już czujecie że padniecie przy TV, to każdy ma Timer OFF, wystarczy włączy i TV samo się wyłączy max po 2h.
Wymieńcie sobie żarówki na enrgooszczędne LEDy tam gdzie się da. Tym można faktycznie zaoszczędzić prąd, i zmniejszyć rachunki.
Wymieńcie sobie żarówki na enrgooszczędne LEDy tam gdzie się da. Tym można faktycznie zaoszczędzić prąd, i zmniejszyć rachunki.
-
rezasurmar
- Użytkownik
- Kontakt:
J/w sam używałem do ftp czy torrentów najpierw DELL precision 610 potem GX620 które, żarły 100-150W non stop 365dni w roku
. Do tego wiecznie TV na czuwaniu. Często nie wyłączałem stacjonarnego kompa przez ileś godzin, mimo, że na przykład jechałem na zakupy, bawiłem się z córką, czy oglądałem TV.
Teraz po zmianie "serwera" na starego laptopa Toshiba 4600 pro, oraz zmianie przyzwyczajeń. To mimo, tego, że pralka teraz przy dziecku chodzi non stop. Grzanie wody na mleko w nocy itd. To zużycie spadło mi o jakieś 15-20%. Zamiast co dwa miesiace 290zł, mam teraz nie całe 250zł.
Teraz po zmianie "serwera" na starego laptopa Toshiba 4600 pro, oraz zmianie przyzwyczajeń. To mimo, tego, że pralka teraz przy dziecku chodzi non stop. Grzanie wody na mleko w nocy itd. To zużycie spadło mi o jakieś 15-20%. Zamiast co dwa miesiace 290zł, mam teraz nie całe 250zł.
Ja jeszcze dodam do tematu że używając często komputera, warto się zainteresować oprogramowaniem do płyty głównej. Ja np. w moim ASUSie mam oprogramowanie pozwalające oszczędzać energię, przez zmiany ustawień komputera. To tzw. EPU.

Kiedy siedzimy w internecie, procesor naprawdę nie musi chodzić na MAXa, i GPU w sterownikach warto ustawić na minimalne taktowania, szczególnie jak w kompie mamy jakiego potwora typu np. mój Radeon 4870.

Kiedy siedzimy w internecie, procesor naprawdę nie musi chodzić na MAXa, i GPU w sterownikach warto ustawić na minimalne taktowania, szczególnie jak w kompie mamy jakiego potwora typu np. mój Radeon 4870.
-
korfanty33
- Użytkownik
Cały temat przeczytałe i się rozbawiłem ale nie o tym .alaris pisze:Co to znaczy "skokowo" ? W sensie wlaczaja na pare ms i potem wylaczaja na pare ms? I tak w kolka? Nie wydaje mi sie...
.
Chodzi o elektrownie które mają bloki mocy i generatory ale to może zaciemnić bo zależy ile palacz dorzuci węgla . Polska stoi elektrowniami węglowymi
Więc tak w nocy nie potrzeba tyle MW bo ludzie śpią i nie zużywają prądu
Raczej o takie skoki chodziło , kiedyś dawno temu oszukiwali na hercach np 20 stopień zasilania to było chyba 48Hz bo częstotliwość ma wiele do mocy generatora , teraz nie pamiętam wzoru bo to ładnie widać dlaczego tak robili .