Schemat plytki PCB

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Arghooo
-

Schemat plytki PCB

Post autor: Arghooo » 18 sty 2013, 21:47

Witam.

Po trudnych zmaganiach z programem Eagle zaprojektowalem plytke zasilaczan an LM317 (moj dotychczas jest na uniwersalnej plytce co mi sie nie podoba) i chcialbym abyscie sprawdzili czy wszystko jest dobrze i ewentualnie wyjasnic co jest nie tak pomijajac estetyke (jest to moj pierwszy projekt w Eaglu).
Załączniki
da.jpg
da.jpg

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 18 sty 2013, 22:37

Na początek schemat na którym błędnie zamiast rezystorów są umieszczone dwa dławiki L1 i L2. Na płytce elementy są rozmieszczone w sposób nie przemyślany na wskutek czego powstał skomplikowany układ ścieżek. Ścieżki są na niewłaściwej warstwie płytki - górnej (top, kolor czerwony). Powinny być na warstwie dolnej (bottom, kolor niebieski). Jak na zasilacz ścieżki są zbyt cienkie i przy większym obciążeniu mogą się nawet przepalić. Ścieżki trasowane są autorouterem co jak wspomniałem prowadzi do nadmiernego ich skomplikowania.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 18 sty 2013, 22:48

A w jaki sposób ta płytka ma być wykonana? Oprócz za cienkich ścieżek są też za małe odległości między ścieżkami a padami.

Arghooo
-

Post autor: Arghooo » 18 sty 2013, 23:31

Ok postaram sie zmienic plytke z glowa. A plytke wykonam tak ze naniose sciezki odrazu na laminat markerem.

Arghooo
-

Post autor: Arghooo » 19 sty 2013, 0:05

Zrobilem wlasnorecznie sciezki ale mam kilka pytan jak pogrubic sciezki w programie i czy oznacza sie jakos miejsca w ktorych normalnie sciezki by sie przeciely tak jak widac to przy C3 IC3?
Załączniki
tcfyguhijok.jpg

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 19 sty 2013, 0:19

Słabo to wygląda, gorzej niż autorouter... Ale próbuj i ucz się, tak to się robi. Bez potrzeby ciągniesz ukośne ścieżki. Powinieneś używać tylko poziomych, pionowych i pod kątem 45 stopni. Rozmieszczenie elementów jest nieekonomiczne i nieprzemyślane, a ścieżki też poprowadzone bez zastanowienia. Masz ustawiony jakiś grid? Przy pogrubianiu ścieżek możesz też powiększyć pady elementów. Co masz w ogóle za elementy? Jeśli chcesz, żeby było zrobione porządnie tak jak na prawdę się robi to powinieneś do projektu mieć dobrane konkretne elementy które zamierzasz użyć (lista elementów - bill of materials (BOM)). Na podstawie not katalogowych tych elementów (albo po prostu danych z katalogu sklepu) masz informację jakie są ich obudowy i takich właśnie obudów powinieneś użyć przy projektowaniu płytki. Czy tą płytkę projektujesz na podstawie schematu (z zastosowaniem netlisty)?

Jeśli płytkę zamierzasz malować markerem to nie ma sensu robić do niej poprawnego projektu w eaglu, chyba, że wyłącznie w celu nauki.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 19 sty 2013, 1:32

o kurka rurka... płytka mogłaby być o połowę mniejsza ;) ale doświadczenia nabiera się wraz z czasem który się na to poświęca. najlepiej podpatrzeć fabryczne płytki - są optymalizowane pod kątem wymiarów i kosztów. a widzę że nawet masz krosy na płytce... zasilacze najprościej robić "szeregowo" czyli jedna ścieżka minusa i jedna plusa bez zbędnego podróżowania w tą i z powrotem po PCB.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 19 sty 2013, 1:38

jak sam narysowałeś - najpierw mostek z diod, potem kondensatory przed stabilizatorem, stabilizator i kondensatory za nim. rozumiem że potencjometr służy do regulacji napięcia. to jest tak jak z czytaniem - od lewej do prawej po kolei. masz tylko dwie szyny: + i -. i najlepiej dawać te elementy w tej kolejności.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 19 sty 2013, 9:42

Poniżej masz przykładową płytkę do tego zasilacza.
Załączniki
zasilaczLM317.png
Płytka zasilacza LM317.
zasilaczLM317.png (6 KiB) Przejrzano 9081 razy

Arghooo
-

Post autor: Arghooo » 19 sty 2013, 11:13

c4r0, Robie to dla tego ze chce w miare opanowac ten program elementy sa dokladnie takie jak na schemacie,haterkmp, wiem ze plytka mogla byc o polowe mniejsza i ladniejsza ale tak jak pialem jest to moj pierwszy projekt teraz postaram sie go naprawic :)

Pomijajac potencjometr nie moglem znalesc w katalogu takiego jakiego szukalem nie wiem jak nazywa sie jego obudowa ale jest to najzwyczajniejszy potencjometr http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... CDkQ9QEwAQ

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 19 sty 2013, 11:46

Patrz wyżej.
Krzysiek narysował Ci cudowną płytkę. Tak jak powinna ona wyglądać.
Podejrzewam że nie zniósł widoku płytki stworzonej przez autorouter.
Oczywiście faktem jest że nikt od razu orłem nie jest i doświadczenia nabywa się z czasem ale narysowane płytki na początku to jakaś pomyłka która wskazywała by na to że kompletnie nie masz pojęcia o tym za co się zabierasz.
No i jeszcze Twoja deklaracja rysowania płytki markerem = szok.
W dzisiejszych czasach gdzie mamy dostęp choćby do punktów ksero i stosunkowo prostej metody tworzenia płytek o nazwie "metoda żelazkowa" rysowanie płytki pisakiem wydaje się być profanacją tworzenia wydruków pcb.

Nie jestem może orłem w elektronice, ale popełniłem w swoim życiu kilka projektów z których jestem zadowolony, a obecnie pracuję nad bardzo ciekawą alternatywą dla fabrycznych stacji lutowniczych.

No i na koniec mojego może przy długiego wywodu prośba byś mojej wypowiedzi nie brał jako próba zbesztanie Ciebie, ale jako próba motywacji a przede wszystkim uczulenia na pewne sprawy.

A, i jeszcze jedno, na YT jest sporo poradników eagle. Warto obejrzeć.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 19 sty 2013, 16:09

Taki potencjometr znajdziesz w bibliotece pot.lbr.

ODPOWIEDZ