Co dalej-podpowiedzi
Jak sama nazwa wskazuje oscyloskop jednokanałowy ma jeden kanał, a dwukanałowy ma dwa kanały (wejścia) pomiarowe. W teorii oznacza to możliwość oglądania jednego lub dwóch przebiegów jednocześnie. Najprostszym wykorzystaniem oscyloskopu dwukanałowego jest określenie wzmocnienia i przesunięcia fazowego przebiegu wyjściowego względem wejściowego. Ogólnie oscyloskop dwukanałowy stosuje się wszędzie tam gdzie trzeba jednocześnie obserwować lub porównać dwa przebiegi. Oscyloskop dwukanałowy może też bez przeszkód pracować w trybie jednokanałowym. Jeżeli planujesz kupno oscyloskopu (bądź przystawki) odpuść sobie układy jednokanałowe. Najlepiej przed zakupem poczytaj sobie te artykuły: https://elportal.pl/index.php?module ... miernictwo. Jeżeli planujesz się zajmować układami analogowymi, bardzo przydatny jest także generator funkcji.
Ja polecam klaskacz, ale z kawałkiem elektroniki cyfrowej, razem chyba 4 układy scalone. Projekt chyba z EdW.
Część analogowa nie powalała czułością i selektywnością, natomiast część cyfrowa liczyła impulsy w czasie. Dla dwóch impulsów zmieniała stan wyjścia, dla jednego nie reagowała, a dla trzech i więcej się blokowała na kilka sekund.
Budowałem to krok po kroku na płytce stykowej (pod napięciem) i selektywnie uruchamiałem. Układ okazał się nieprzydatny więc już dawno leży rozebrany. Za to sam proces budowy i analizy 'co, z czego i dlaczego' mnie dużo nauczył.
Część analogowa nie powalała czułością i selektywnością, natomiast część cyfrowa liczyła impulsy w czasie. Dla dwóch impulsów zmieniała stan wyjścia, dla jednego nie reagowała, a dla trzech i więcej się blokowała na kilka sekund.
Budowałem to krok po kroku na płytce stykowej (pod napięciem) i selektywnie uruchamiałem. Układ okazał się nieprzydatny więc już dawno leży rozebrany. Za to sam proces budowy i analizy 'co, z czego i dlaczego' mnie dużo nauczył.