znikający obraz w otake 32"

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
zebi

znikający obraz w otake 32"

Post autor: zebi » 01 wrz 2005, 20:49

Ostatnio w moim tv przeszło 10 letnim znika obraz i dopiero jak sie go łupnie zdrowo w obudowę to zadziała. Proszę o pomoc i jakieś wskazówki co to może być za przyczyna i jak samemu można to naprawić. Dzięki z góry za odpowiedzi.
:cry:

ogryz
-

Post autor: ogryz » 01 wrz 2005, 21:18

Witam!
Przyczyną są zimne luty. Popraw je zarówno na płytce kineskopu jak i na płycie głównej. Jak je rozpoznać? Jeśli są matowe lub pęknięte (takie czarne kółko) to do poprawienia. Popraw wszystkie, które choć trochę wydają ci się podejrzane (niektórych nie widać gołym okiem).

Jeśli napiszesz więcej (Czy dźwięk też zanika? Czy obraz znika czy przygasa?) to łatwiej będzie ustalić gdzie szukać lutów (choć dobrze jest poprawić wszystkie podejrzane).

Pozdrawiam.

P.S. Podaj jaki to model (jest napisane na nalepce z tyłu TV).

zebi
-

Post autor: zebi » 02 wrz 2005, 20:28

Cześć ! Dzięki za wstępne wskazówki co do przyczyny usterki w otake.
Odczytałem z tyłu tv typ - COLOR 8390
Czy sam sobie poradzę z naprawą. Mam lutownicę, a jakiego typu tam są wkręty ?
Aha wczoraj zapomniałem jeszcze podać, że u góry na ekranie mam kilka migających linii poziomych 6 grubych i 4 cieńkie jedna pod drugą. Co to za usterka ?
Co do znikania obrazu to znika całkowicie i czasami sam się pojawia, ale najczęściej muszę stuknąć obudowę. Dzwięk ok. Dzisiaj jak oglądam Sopot to nawet trochę chodzi bez wyłączania się, ale nie wiadomo jak długo.
:(

ogryz
-

Post autor: ogryz » 02 wrz 2005, 22:24

Widze, że jesteś bardzo początkujący. Masz lutownice, ale czy umiesz lutować? Jeśli tak to możesz spróbować (trzeba uważać, żeby przypadkiem zwarć nie narobić!). Wszystko co piszesz, może (ale nie musi) być spowodowane zimnymi lutami. Musisz otworzyć TV (wkręty przecież widać!) i je poprawić. To powinno pomóc. Jeśli nie jesteś pewien co do swoich umiejętności to sugeruję zanieść TV do serwisu.

Pozdrawiam.

zebi
-

Post autor: zebi » 10 wrz 2005, 20:26

Zleciłem naprawe mojego tv otake i co?
Wszystko ładnie pięknie niepotrzebne linie na ekranie zniwelowane ale po kilku dniach tv ponownie sam gasnie i sam się załącza. Elektronik stwierdził po naprawie, że w przypadku gdy się powtórza objawy to muszę tv dostarczyć do niego na obserwację. czy rzeczywiście
taka obserwacja jest konieczna ? Podpowiem, że ten kolos waży ok. 60 kg. Jest co dzwigać.

ogryz
-

Post autor: ogryz » 10 wrz 2005, 21:44

Czasem usterka wychodzi po jakimś czasie. Wtedy należy obserwować sprzęt i w momencie nawrotu usterki wykonać niezbędne pomiary. W serwisie nie zawsze jest na to czas, dlatego serwisanci często oddają sprzęt klientowi, ostrzegając o możliwości wystąpienia konkretnych objawów. Należy go wtedy (po wystąpieniu tych objawów) zwrócić do naprawy. Serwisant wie co w takim przypadku robić.

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ