Zablokowana ATMEGA168
Zablokowana ATMEGA168
Proszę o pomoc .Postępowałem zgodnie ze wskazówkami z tego opisu https://elportal.pl/index.php?module=Con ... y&ceid=243
Ustawiłem tak jak na foto.Po naciśnięciu PROGRAM procesor zamilkł .Chciałem ustawić Wewnętrzny generator RC:8Mhz
Ustawiłem tak jak na foto.Po naciśnięciu PROGRAM procesor zamilkł .Chciałem ustawić Wewnętrzny generator RC:8Mhz
No tak ale poradnik dotyczy ATmegi8 a nie 168.
A ty ustawiając CKSE 0100 przełączyłeś na zewnętrzny oscylator. Wiec nie pozostaje ci nic innego jak podłączyć z zewnątrz oscylator i odblokować go.
Co śmieszne układ fabryczne jest ustawiony na wewnętrzny 8MHz. Tylko trzeba podział przez osiem wyłączyć.
A ty ustawiając CKSE 0100 przełączyłeś na zewnętrzny oscylator. Wiec nie pozostaje ci nic innego jak podłączyć z zewnątrz oscylator i odblokować go.
Co śmieszne układ fabryczne jest ustawiony na wewnętrzny 8MHz. Tylko trzeba podział przez osiem wyłączyć.
Ustawiłeś na "Low frequency crystal oscillator" a musisz ustawić CKSEL = "0010", SUT = "10". Jakiś kwarc albo zbuduj prosty generator
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 82#8612882
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 82#8612882
Próbowałem przez kwarc 4, 8, 10, 12,16 i 27 Mhz i kondenstatorki 22pF nie rusza układu nie posiadam żeby zbudować ten oscylatorek
Podłączyłem kwarc zegarkowy układ ruszył. Led zamontowany na płytce (podczas normalnej pracy mrugał) zaświecił sie .Jednak ISP programer dalej nie widzi procka . Co moze być jeszcze nie tak ?
Ok wymieniłem atmegę i ustawiłem fuse bit . Teraz działa . Dziekuję za pomoc.
Podłączyłem kwarc zegarkowy układ ruszył. Led zamontowany na płytce (podczas normalnej pracy mrugał) zaświecił sie .Jednak ISP programer dalej nie widzi procka . Co moze być jeszcze nie tak ?
Ok wymieniłem atmegę i ustawiłem fuse bit . Teraz działa . Dziekuję za pomoc.
no niestety nie udało się odblokować .... Ale za to udało sie zblokować następny ... Tym razem Atmega 16 ... Nie wiem gdzie popełniłem błąd ponieważ robiłem to zgodnie z tym co było zamieszczone na fotce http://mirley.firlej.org/files/MAMB_fuse.gif. A ustawiłem to tak jak w złączniku ... Wiem już że na pewno ustawiłem na extrenal clok i teraz nie wiem jaki przebieg dokładnie mu podać (wyczytałem ze ne555 lub inny procek. Dowolny ? Jeśli tak to jak to podpiąć?). Wydaje mi się ze ustawiłem to dokładnie na odwrót niż powinno być. Interfejs JTAG ma być wyłączony (porty maja być w trybie I/0 )
Ja korzystam w takich sytuacjach z fusebit doctora:
http://mdiy.pl/atmega-fusebit-doctor-hvpp/#eng
warto miec pod reka to urzadzenie.
http://mdiy.pl/atmega-fusebit-doctor-hvpp/#eng
warto miec pod reka to urzadzenie.
Podejrzewam że mogłeś pomylić wartości fusów.
Atmel twierdzi że 1 znaczy niezaprogramowany, 0 zaprogramowany, więc tam gdzie masz haczyk powinno być 0 a całą reszta 1.
I tak, ustawienia cksel o wartości 1111 oznaczają zewnętrzny kwarc wysokiej częstotliwości, clsel 0000 oznaczają że podajesz do układy zegar z zewnętrznego generatora.
Tak samo źle zaprogramowałeś fusy od bootloadera, jtag i eeprom.
Na szczęście dla ciebie, programowania przez ISP podobno nie można wyłączyć z poziomu ISP, a ten procesor nie ma możliwości wyłączenia pinu reset.
Tak więc zewnętrzny generator i może się uda z nim dogadać.
btw właśnie poznaję army i choć gówno umiem, już polecam tą architekturę. Procek startuje na wewnętrznym generatorze RC z małą częstotliwością i nie da się tego zmienić. Za to po starcie można dowolnie manipulować rejestrami i użyć kwarcu zewnętrznego. W razie wpadki procek stoi, ale po resecie znowu będzie działał i da się zaprogramować
btw2 ciekawe dlaczego Atmel nie wpadł jeszcze na napędzanie uC wewnętrznym RC podczas resetu i programowania po ISP.
Atmel twierdzi że 1 znaczy niezaprogramowany, 0 zaprogramowany, więc tam gdzie masz haczyk powinno być 0 a całą reszta 1.
I tak, ustawienia cksel o wartości 1111 oznaczają zewnętrzny kwarc wysokiej częstotliwości, clsel 0000 oznaczają że podajesz do układy zegar z zewnętrznego generatora.
Tak samo źle zaprogramowałeś fusy od bootloadera, jtag i eeprom.
Na szczęście dla ciebie, programowania przez ISP podobno nie można wyłączyć z poziomu ISP, a ten procesor nie ma możliwości wyłączenia pinu reset.
Tak więc zewnętrzny generator i może się uda z nim dogadać.
btw właśnie poznaję army i choć gówno umiem, już polecam tą architekturę. Procek startuje na wewnętrznym generatorze RC z małą częstotliwością i nie da się tego zmienić. Za to po starcie można dowolnie manipulować rejestrami i użyć kwarcu zewnętrznego. W razie wpadki procek stoi, ale po resecie znowu będzie działał i da się zaprogramować
btw2 ciekawe dlaczego Atmel nie wpadł jeszcze na napędzanie uC wewnętrznym RC podczas resetu i programowania po ISP.
-
rezasurmar
- Użytkownik
- Kontakt:
Jakiego używasz programatora?, tej kociej nakładki to już dawno przestałem używać, bo tylko z nią problemy są. Albo używaj AVRstudio4 i tam możesz podpiąć wiele różnych programatorów, działa chociażby z STK500v2 AVT5125, po drugie jakoś bardziej intuicyjnie się ustawia tam.
Dodatkowo mogę ci polecić mkAVRCalculator, sam go używam od jakiegoś czasu i przestałem mieć problemy z zablokowanymi fusami. Dodatkowo, kupiłem AVR Dragon by całkowicie uglebione procki można było postawić.
Kolego Ertew, porada by przez to zmienić architekturę na ARM, przypomina trochę poradę, przewracasz się na rowerze - kup samochód
.
ARMy są fajne, ale do wielu projektów zwykły AVR starcza aż nadto, po za tym, kup arma w DIPie.
Po za tym strzel sobie jakiś prosty generator chociażby na bramkach 74HC00 + kwarc 1Mhz i czasem możesz uratować Atmegę, no chyba, że wyłączyłeś ISP to dooopa, zostaje tylko programator równoległy, albo JTAG, jeżeli jego nie wyłączałeś.
Dodatkowo mogę ci polecić mkAVRCalculator, sam go używam od jakiegoś czasu i przestałem mieć problemy z zablokowanymi fusami. Dodatkowo, kupiłem AVR Dragon by całkowicie uglebione procki można było postawić.
Kolego Ertew, porada by przez to zmienić architekturę na ARM, przypomina trochę poradę, przewracasz się na rowerze - kup samochód
ARMy są fajne, ale do wielu projektów zwykły AVR starcza aż nadto, po za tym, kup arma w DIPie.
Po za tym strzel sobie jakiś prosty generator chociażby na bramkach 74HC00 + kwarc 1Mhz i czasem możesz uratować Atmegę, no chyba, że wyłączyłeś ISP to dooopa, zostaje tylko programator równoległy, albo JTAG, jeżeli jego nie wyłączałeś.