który zastąpi regulator wyprzedzenia zapłonu mechaniczny (odśrodkowy ) , kiedyś już tutaj o tym pisałem ze wynikło to z potrzeby , chciałbym to zmontować sam wiec znalazłem sposób mianowicie sygnał wejściowy podzieliłem na części , tzn jako zbocze rosnące czyli ''początek sygnału wejściowego'' i zbocze opadające jako ''koniec '' oczywiście za pomoc a tranzystorów i kondensatorów zbudowałem układy które reaguje na te zbocza ... itp nie tu problem , postanowiłem'' przesuwać '' te zbocza dwoma kostkami NE 555 za pomocą 5nózki i potem sygnał ''składać'' z pomocą 4013 . tak wiem wiem jakbym poszukał znalazł bym tysiące układów takich tylko ze ja jako hobbysta chciałbym zbudować to samemu żeby troszkę pomyśleć i dojść do tego sam . Układ pracuje ładnie sygnałem steruje za pomocą układu LM2907 który przetwarza impulsy na napięcie wprost-proporcjonalnie ,problem mój polega na tym ze dowiedziałem się ze NE 555 potrafi regulować długość sygnału w trybie astabilnym ale w funkcji logarytmicznej co mnie nie satysfakcjonuje .... już przechodzę do sedna czy jest jakiś układ scalony który potrafi tak jak ne555 , aby podając napięcie na jakaś nóżkę regulować czas trwania impulsu , żeby zakres regulacji był szeroki i aby ta regulacja zachodziła proporcjonalnie(wykres linia prosta) tzn czym napięcie wyższe tym impuls dłuższy ??? ..Bardzo przepraszam za tak długi wstęp, ale chciałem naświetlić dobrze mój problem , żeby nie było nie jasności chodzi mi tylko o pomoc żeby wstawić zamiast 555 inny układ reszta działa u mnie bez zarzutu z tym sobie poradzę , schematu nie dołączam bo to nie ma sensu interesuje mnie tylko odpowiedz na moje pytanie
temat daje w tym dziale ponieważ uważam ,że szkoda zaśmiecać inne działy takim banałem (dla tych co się znają to nie problem) dla mnie magia nie wiem co po prostu jaki układ do czego to co montuje to opieram się tylko na danych katalogowych szukam w necie ale to mnie przerosło
jeżeli schemat jest istotny to mam i mogę pokazać tylko myślę ze raczej nic to nie wniesie nowego
pozdrawiam wszystkich piszących i zarządzających forum i bardzo przepraszam jeżeli źle umieściłem temat
i dziękuje za wszelkie próby naprowadzenia mnie na cel każda