Między okresem realizacji praktycznej jednego projektu, kolega podsunął mi zapotrzebowanie na nowy. Potrzebuje uzyskać na napięciu 13,5V wydajność prądową około 7A. Pierwsze co mi przyszło na myśl to przetwornica. Temat nie jest zbyt prosty, dlatego chciałbym go przemaglować razem z wami, jeśli pomożecie.
Wybór padł na przetwornicę przepustową. Wydaje mi się najprostsza i taka, która spełni wymagania. Chciałbym zacząć przede wszystkim od teoretycznego dobrania cewki.
Pierwszy punktem projektu jest dobór zasilania. Tutaj myślę, że trafo 220V/48V spełni oczekiwaną rolę, wtedy czas ton będzie zależny od
Uzas - Uobc = Uład
48V - 13,5V = 34,5V
Do przetwornicy wybrałem el.indukcyjny
SH-302
L = 7µH
Ip = 3A
Obliczyłem fmin ze wzoru
f min = Uzas / (4•Ip•L)
co dało:
f min = 48 / 0,000672
f min = 57 1428 Hz
Przenoszona moc przy f min wynosi.
P = 0,5
P = 0,5•34•3
P = 51W
Co daje mi przy oczekiwanym napięciu 13,5 prąd na wyjściu 3,77A.
To miej niż potrzebuję. Zatem zwiększamy częstotliwość o 10x. Tak, że cewka będzie posiadać 90% energii przekazywanej obciążenia w rdzeniu.
I mamy
P = 0,95•Uład•Ip
P = 0,95•34,5•2,4
P= 98W
Prąd wtedy wyniesie około 7,28A, Warunki prądowe są spełnione. Jednak czy rdzeń tej cewki może pracować z częstotliwością prawie 500kHz ?
Druga sprawa to moc na cewce równa.
P = 0,026Ω • 7,28^2 = 1,3 W
Zakładam, że 7,28 jest prądem skutecznym, max jest pewnie większy. Doo dochodzą straty w rdzeniu, których nie potrafię obliczyć.
Jakie wasze uwagi do tych wstępnych obliczeń ?