AVR - Zasilanie bateryjne, coś do wybudzania AVR co godzinę
TZN. jeżeli są wolne piny. to i Tiny13 wystarczy, na upchnięcie RC5. Oczywiście większą swobodę ma się na większym, czy lepiej doposażonym CPU jak ATTINY25, czy wspomniany 24.
Co prawda temat dotyczy, konkretnie obniżenia poboru mocy, i można by rzucić, ogólną ideą, tylko że ogólny opis nie koniecznie musi spasować, do konkretnego zastosowania. Oczywiście im mniej bebechów w sobie będzie miało CPU tym bardziej energooszczędne będzie tak w trybie aktywnym jak i pasywnym, ale trzeba podjąć decyzję, albo funkcje i bajery typu RC5, albo działanie 4 lata na jednej baterii.
Co prawda temat dotyczy, konkretnie obniżenia poboru mocy, i można by rzucić, ogólną ideą, tylko że ogólny opis nie koniecznie musi spasować, do konkretnego zastosowania. Oczywiście im mniej bebechów w sobie będzie miało CPU tym bardziej energooszczędne będzie tak w trybie aktywnym jak i pasywnym, ale trzeba podjąć decyzję, albo funkcje i bajery typu RC5, albo działanie 4 lata na jednej baterii.
RC5SEND na tiny13 nie idzie bo nie ma timera1 a tego wykorzystuje bascom do wspomnianej funkcji wysyłania kodu RC5.
Żeby nie być gołosłownym to specjalnie próbowałem bujnąć tą dyrektywę i nie da się. Chyba że jest opcja zmiany uzywanego timera z 1 na 0 jak ma to miejsce w GETRC5.
Co do długości życia na jednej baterii, to myślę że aż 4 lata nie są wymagane, natomiast wysyłanie kodu RC5 sądzę jest nieodzowne bo to będzie najłatwiejszy sposób przekazania dowolnej informacji.
Żeby nie być gołosłownym to specjalnie próbowałem bujnąć tą dyrektywę i nie da się. Chyba że jest opcja zmiany uzywanego timera z 1 na 0 jak ma to miejsce w GETRC5.
Co do długości życia na jednej baterii, to myślę że aż 4 lata nie są wymagane, natomiast wysyłanie kodu RC5 sądzę jest nieodzowne bo to będzie najłatwiejszy sposób przekazania dowolnej informacji.
Nie, nie musi być w podczerwieni. To wydawało się być najprostszym rozwiązaniem.gomarko pisze:Ta transmisja musi być w podczerwieni?
A możesz coś więcej na ten temat?gomarko pisze:Jeżeli może być radiowo, to polecam takie
niedrogie moduły np. RFM02 i RFM01 (RFM12)
Mają możliwość resetowania wspólpracującego
mikrokontrolera w bardzo szerokim zakresie czasowym
(od sekund do wielu godzin).
RFM02 na pierwszy rzut oka wygląda to nieźle. Jeżeli dacie rade sobie to oprogramować.
Co do RC5 na Tiny13, jest to jak najbardziej wykonalne w BASCOM, tylko trzeba umieć napisać własną procedurę (w gruncie rzeczy prostą), zamiast gotowca RC5SEND.
Co do RC5 na Tiny13, jest to jak najbardziej wykonalne w BASCOM, tylko trzeba umieć napisać własną procedurę (w gruncie rzeczy prostą), zamiast gotowca RC5SEND.
W sieci jest mnóstwo danych na ten temat.matrix pisze: A możesz coś więcej na ten temat?
Moduły potrafią być upierdliwe przy pierwszym zetknięciu,
ale jak się już je opanuje, to są bardzo wdzięczne.
Jak robiłem zdalny wyłącznik na RFM02 i ATiny13 w roli nadajnika
to przystosowałem kod w asemblerze ze strony 8 (post233)
tego tematu na Elektrodzie:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... d=#7069116
Używałem tego kalkulatora do konfiguracji RFM02 (są również do RFM12)
http://www.controller-designs.de/index. ... 2_eva&sub=
Według tego co wylicza ten konfigurator, timer wybudzający (Wake_Up Timer)
można nastawić od 1ms do max 547 608 330 240ms (to ponad 17lat).
Jeżeli zainteresuje was transmisja dwukierunkowa,
to tu też ciekawy kalkulator do RFM12B (RFM12)
http://tools.jeelabs.org/rfm12b
Też to znalazłem tylko że z technicznym językiem angielskim trochę u mnie na bakier.kayron pisze:RFM02 na pierwszy rzut oka wygląda to nieźle. Jeżeli dacie rade sobie to oprogramować.
Z pewnością się da bo jakoś specjalnie trudne to nie jest, zwłaszcza że wszystko ładnie opisane, tylko czy nie zajmie za dużo miejsca w procku? Czy się zmieści? Pytam bo nigdy nie podejmowałem próby samodzielnego pisania od początku obsługi wysyłania kodu w RC5.kayron pisze:Co do RC5 na Tiny13, jest to jak najbardziej wykonalne w BASCOM, tylko trzeba umieć napisać własną procedurę (w gruncie rzeczy prostą), zamiast gotowca RC5SEND.
Jeżeli użyjesz Timer to właściwie 50-70% zadania robi sprzęt, ty tylko go włączasz i wyłączasz w odpowiednim momencie. Nawet gdzieś mam chyba gotowca, na ATTINY25, co prawda bardzo zaawansowany (sterownie z pliku Config w EEPROM), ale jak obciąć z zbędnych bebechów, to powinien pójść nawet na Tiny13, bez problemu.
Tak przeglądając swoje pliki, nawet coś na Tiny13 kiedyś zacząłem robić, pod kątem RC5.
Tak przeglądając swoje pliki, nawet coś na Tiny13 kiedyś zacząłem robić, pod kątem RC5.
Kod: Zaznacz cały
'*** program IR13SX ***'
'CPU ATTiny13 - 4.8MHz
'BlackJack I-2012
$regfile = "attiny13.dat"
$crystal = 4800000
$hwstack = 8
$swstack = 8
$framesize = 8
'*** Wartości dla standardowych TSOPów ***'
Const Tsop30 = 79 '30KHz
Const Tsop33 = 72 '33KHz
Const Tsop36 = 66 '36KHz
Const Tsop38 = 62 '38KHz
Const Tsop40 = 59 '40KHz
Const Tsop56 = 42 '56KHz
Dim Freq As Byte
Dim Ramka As Byte
Dim Temp As Word
Dim __rseed As Word
'*** Tutaj wystarczy przypisać sobie czestotliwość wybranego TSOPa ***'
Freq = Tsop36
'Obliczanie czasu trwania ramki w zalezności od Fn TSOPa'
Ramka = Freq
Rotate Ramka , Right , 2
Ramka = Ramka And 15
'* Konfiguracja Timera 0 jako nadajnika IR
Tccr0a = &H42
Ocr0a = Freq
Tccr0b = &H80
'* tutaj Timer 0 jest już skonfigurowany, wystarczy go tylko wystartowac
'* i na OCR0A, pojawi sie czestotliwośc nośna.Kompletnie nie rozumiem waszego podejścia ? Tak trudno do BASCOMa przepisać kod w ASM noty katalogowej i ustawić 8 sek zamiast 2 ? Przecież to nawet znajomości ASMa nie wymaga, a Angielski jest naprawdę do opanowania za pomocą tłumaczy internetowych. Takim sposobem, zbudujecie tylko urządzenie które będzie przerostem formy nad treścią. Już chcecie skakać procesor wyżej, a co za chwile ? Wyląduje tam XMEGA ?
Jak będzie tak skakać, z Harwerem co nowy pomysł, to za chwile nie nadążycie z oprogramowaniem, bo jedno nie będzie przenośne na drugie.
Jak będzie tak skakać, z Harwerem co nowy pomysł, to za chwile nie nadążycie z oprogramowaniem, bo jedno nie będzie przenośne na drugie.