Witam,
Posiadam programator:
http://are.net.pl/?id=products&cmd=9&pid=14
płytkę startową wykonałem według projektu z książki Pawła borkowskiego "AVR i ARM7 programowanie mikrokontrolerów dla każdego" dla ATmega8.
niestety nie mogę znalejźć schematu to opisowo podan że :
- nóżka 22 (GND) została zwarta przez kondesator 100nF do nóżki 21 (AREF)
- nóżka 22 (GND) została zwarta przez kondesator 100nF do nóżki 20 (AVCC)
- dodatkowo AVCC zostało zwarte do VCC poprzez cewke 10uH
- Połączenie RST zostało połączone z VCC poprzez rezystor 10K
- MOSI, SCK, MISO również zostały podłączone do odpowiednich nóżek (odpowiednio 17, 19,18)
Pomiar rezystancji pomiędzy VCC a GND to około 16,5kohm
Teraz mam taką proźbę jako osoba początkująca o porady:
- IDE do programowania w Assembler oraz C (windows 7)
- program do ładowania programu na pokład mikrokontrolera (a dokładnie czy avrdude i ponyprog2000 działają na window 7)
- Przy próbie zmierzenia napięcia na nóżkach 7 i 8 (VCC i GND) został wyłączony cały komputer. Gdy mam na mierniku wyjścia COM które idzie do masy oraz drugie wyjście oznaczone zakresem 200mA to, który idzie do GND a który do VCC?
-jak sprawdzić adapter (płytka startowa nie wiem które określenie jest poprawne więc użyłem na zmiane prosze o poprawienie mojej osoby) czy jest sprawny czy nie? chodzi mi o sprawdzenie bez posiadania żadnego programu do wrzucenia na niego. Samo sprawdzenie czy program wsadowy go rozpoznaje. Na ponyprog2000 przy verify, sprawdzaniu fusebits, czy read all jest zawsze ten sam komunikat " Device missing or uknown device (-24)".
- Jak duże ryzyko jest uszkodzenia płyty głównej przy powiedzmy najgorszym scenariuszu i zwarcie VCC i GND wychodzących z programatora (sam programator to USBasp podany w linku na początku).
Początki, są trudniejsze niż się spodziewałem. Dziękuje z góry za udzielone odpowiedzi.
jak sprawdzić sprawność płytki startowej?
Zrobiłeś zwarcie! Mierzysz napięcie na zakresie prądowym? COM w mierniku to masa, drugi kabel musi być podłączony do gniazda oznaczonego V, zakres na woltomierzu 20VDC.lazor pisze: Przy próbie zmierzenia napięcia na nóżkach 7 i 8 (VCC i GND) został wyłączony cały komputer. Gdy mam na mierniku wyjścia COM które idzie do masy oraz drugie wyjście oznaczone zakresem 200mA to, który idzie do GND a który do VCC?
Napięcie mierzymy podłączając multimetr równolegle do układu ustowiony na zakres V, a pomiar prądu poprzez szeregowe wpięcie i miernik ustawiony na A. W niektórych miernikach są też osobne wejścia na pomiar prądu, napięcia i dużego prądu 20A
niech żyją zabiezbieczenia anty idiotowe...
Jeśli borkowski jest kiepski, jaką polecasz książkę lub poradnik internetowy?
Jeśli borkowski jest kiepski, jaką polecasz książkę lub poradnik internetowy?
hmm może jestem za bardzo teoretykiem, ale może diody są 5V i nie ma potrzeby ich dobezpieczania? jeśli się mylę proszę mnie poprawić.Jak można się opierać na książce kogoś, kto w książce podłącza diody LED do procka bez rezystora?
Ostatnio zmieniony 11 gru 2012, 13:41 przez lazor, łącznie zmieniany 1 raz.
Polecam gorąco książki Mirosława Kardasia - więcej info na www.atnel.pl
Jest też Doliński, Baranowski, Francuz i Górecki, ale bliżej się o nich nie wypowiem.
Jest też Doliński, Baranowski, Francuz i Górecki, ale bliżej się o nich nie wypowiem.
Z tego co widzę, powinieneś zacząć od nauki podstaw elektroniki. Ostatnio w księgarni przeglądałem książkę "Elektronika. Od praktyki do teorii" http://helion.pl/ksiazki/elektronika-od ... eleodp.htm . Są w niej w bardzo prosty sposób wyjaśnione takie sprawy, jak podłączenie diody LED czy pomiary napięć i prądów.