Wytwarzanie wysokich napięć

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
tomaszwir
-

Wytwarzanie wysokich napięć

Post autor: tomaszwir » 10 gru 2012, 12:23

Witam!

Zgodnie z porozumieniem moderatora zakładam nowy temat, i informuję że w chwili obecnej nie chcę budować takich przetwornic rzędu 5MV, interesują mnie tylko sposoby wytwarzania wysokich napięć, same przetwornice oraz zasady bezpieczeństwa przy takich napięciach.

Wyższe napięcie od napięcia zasilania w obwodzie uzyskuje się poprzez otwarcie obwodu w którym występuje cewka, ze względu na jej zdolność do przeciwstawiania się zmianom płynącego prądu w obwodzie po otwarciu cewka dalej "stara się" przeciwstawić zanikowi prądu i dzięki temu uzyskuje się na niej wyższe napięcie, im wyższa częstotliwość takiego zaniku i pojawiania się sygnału tym większe napięcie się uzyskuje, tylko co z wydajnością prądową ? Nie powinno się też takiego wysokiego napięcia zbierać przez kondensator podłączony równolegle do wtórnego uzwojenia trafa ?. Przykładowy schemat z zastosowaniem kostki 555 i tranzystora znajduje się tutaj:
Obrazek
(Schemat wzięty z jednego wątku który jest na stronie elektroda.pl)

Pytanie tylko do jakiego napięcia sprawdza się takie rozwiązanie, a kiedy lepiej stosować już generatory Marxa, Van De Graffa itp Najprostszym sposobem na pozyskanie trafa wysokiego napięcia jest wydobycie go ze starego telewizora lub monitora tylko że to jest podobno najgorszy pomysł, pytanie dlaczego ?

W generatorze Van De Graffa napięcie zbiera się poprzez tarcie, chodzi tutaj o elektryzowanie się ciał. Trochę mnie to dziwi że zwyczajnie pocierając/ zbierając ładunek na powierzchni przedmiotu można wywołać przepływ prądu. Czyli że dmuchając na kulę genaratora zbieram na nim ładunek i mogę wywołać przepływ prądu co prawda niewielki no ale... W tym filmiku http://www.youtube.com/watch?v=InUhSTE1X7A (23minuta 37sekunda) jest sposób na uzyskiwanie wysokiego napięcia rzędu 5MV, a dokładniej to gazy z silnika odrzutowego trafiają na wiatr jonowy i są czymś zbierane i mamy napięcie 5MV. Tylko pytanie na co trafiają, i jak są zbierane ? Bezpośrednio na kulę generatora ?

Istnieje kilka rodzajów przetwornic samowzbudne, flyback i nie wiem jeszcze jakie, pytanie tylko czym się one różnią i do czego można każdą z nich zastosować ?

Jakimi sposobami najlepiej jest generować napięcia rzędu 500V, 50kV, 500kV, i 5MV ?

Kolejna sprawa to skąd wiedzieć jak się obchodzić z takimi napięciami ? Dla przykładu jeżeli mamy kondensator naładowany do 500V, to nie wystarczy wpiąć rezystor żeby rozładować kondensator ponieważ potencjał z dodatniej okładki spłynie do ujemnej i w efekcie uzyskamy potencjał 250V na każdej okładce względem ziemi/masy w gniazdku. Jak rozładowywać tai kondensator ?

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Re: Wytwarzanie wysokich napięć

Post autor: c4r0 » 10 gru 2012, 17:21

tomaszwir pisze:im wyższa częstotliwość takiego zaniku i pojawiania się sygnału tym większe napięcie się uzyskuje
Nieprawda.
tomaszwir pisze:Nie powinno się też takiego wysokiego napięcia zbierać przez kondensator podłączony równolegle do wtórnego uzwojenia trafa ?
To zależy, co się chce dalej z tym napięciem zrobić.
tomaszwir pisze:Pytanie tylko do jakiego napięcia sprawdza się takie rozwiązanie, a kiedy lepiej stosować już generatory Marxa, Van De Graffa itp
To zależy co się chce dalej z tym napięciem zrobić. Generatory Marxa i Van der Graafa są dobre do bardzo specyficznych zastosowań ale ogólnie mają mnóstwo wad i do wielu zastosowań nie nadają się wcale.
tomaszwir pisze:Najprostszym sposobem na pozyskanie trafa wysokiego napięcia jest wydobycie go ze starego telewizora lub monitora tylko że to jest podobno najgorszy pomysł, pytanie dlaczego ?
No właśnie, dlaczego? Pierwsze słyszę.
tomaszwir pisze:W generatorze Van De Graffa napięcie zbiera się poprzez tarcie, chodzi tutaj o elektryzowanie się ciał. Trochę mnie to dziwi że zwyczajnie pocierając/ zbierając ładunek na powierzchni przedmiotu można wywołać przepływ prądu. Czyli że dmuchając na kulę genaratora zbieram na nim ładunek i mogę wywołać przepływ prądu co prawda niewielki no ale...
Nie zbiera się napięcie tylko ładunek. Powinieneś zdobyć trochę więcej wiedzy z podstaw elektryki...
tomaszwir pisze:Istnieje kilka rodzajów przetwornic samowzbudne, flyback i nie wiem jeszcze jakie, pytanie tylko czym się one różnią i do czego można każdą z nich zastosować ?
Naucz się jak działa transformator i poczytaj w jakiejś książce o takich przetwornicach, ich zaletach i wadach.
tomaszwir pisze:Jakimi sposobami najlepiej jest generować napięcia rzędu 500V, 50kV, 500kV, i 5MV ?
Najlepiej transformatorem... W sieci energetycznej występują nawet napięcia 400kV.
tomaszwir pisze:Kolejna sprawa to skąd wiedzieć jak się obchodzić z takimi napięciami ?
Są studia o kierunku "elektrotechnika". Można tam wybrać specjalność dotyczącą wysokich napięć.
tomaszwir pisze:Dla przykładu jeżeli mamy kondensator naładowany do 500V, to nie wystarczy wpiąć rezystor żeby rozładować kondensator ponieważ potencjał z dodatniej okładki spłynie do ujemnej i w efekcie uzyskamy potencjał 250V na każdej okładce względem ziemi/masy w gniazdku. Jak rozładowywać tai kondensator ?
Chyba nie wiesz jak działa kondensator... a nawet na pewno... Nie będzie napięcia 250V względem ziemi, a nawet jak by było takie napięcie między zwartym kondensatorem a ziemią, to myślisz, że byłoby niebezpieczne? Na swetrze możesz mieć kilka kV względem ziemi. Czy jest zabójczy, i dlaczego nie jest?

ODPOWIEDZ