Witam. Mój dostawca internetu dostarcza mi również telewizję na dekoder JamBox ZyXel 1001HD. Z tyłu w gniazdo USB zadokowałem pendrive'a 16G do nagrywania. Producent nie zaleca tego rozwiązania, ale nie o to chodzi.
Moje pytanie brzmi jak w temacie i dodatkowo:
W jakim formacie i na jakim rodzaju partycji zapisywane są pliki video w tym modelu?
Jak chcę przerzucić pena do kompa to system woła o format. Ze strony producenta wyczytałem że dekoder stoi na systemie Linux, więc co? Wypadało by odpalić chociaż z płyty linuxa i sprawdzić?
Przecież ten sam plik video powinien "chodzić" zarówno na windows jak i na linuxie. Co prawda partycja już nie ta.
W jakim formacie zapisuje pliki dekoder JamBox ZyXel 1001HD?
Wysłałem zapytanie do serwisu ZyXel'a o treści:
Oto odpowiedź jaką otrzymałem:
Tak więc chyba szans większych na to nie mam.
Kod: Zaznacz cały
Witam. Posiadam dekoder ZyXel 1001HD. W jakim formacie zapisuje on pliki video? Jak przenieść je na komputer? Przy przekładaniu napędu z dekodera do komputera ten ostatni pyta o format napędu.
Kod: Zaznacz cały
Witam
Odtwarzanie nagrań możliwe jest tylko za pośrednictwem dekodera. Nie ma możliwości przegrania materiału i odtwarzania na komputerze. no jak sie okazalo troszke bardziej skomplikowane to jest niz sie na poczatku wydawalo.. po podlaczeniu za pierwszym razem jakims cudem sie udalo.. ale teraz nie moge tak zwyczajnie podlaczyc pendrive'a do linuxa... musze mu tworzyc jakies partycje i dopiero po tym mozna przegladac pliki
dla wszystkich którym na tym zależy:
polecam liveCD linuxa http://www.knoppix.org/
w po podlaczeniu w konsoli wpisujemy fdisk -l
zobaczymy jaki nasz pendrive ma oznaczenie najczesciej /dev/sdb
potem wpisujemy gdisk
i wpisujemy nasz /dev/sdb
wpisujemy n zeby utworzyc nowa partycje
4 razy enter, wyjmujemy pena, wkladamy i juz mozna ogladac co tam siedzi
dla wszystkich którym na tym zależy:
polecam liveCD linuxa http://www.knoppix.org/
w po podlaczeniu w konsoli wpisujemy fdisk -l
zobaczymy jaki nasz pendrive ma oznaczenie najczesciej /dev/sdb