Wytwarzanie wysokich napięć 500V 50kV 500kV 5MV

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Zablokowany
tomaszwir
-

Wytwarzanie wysokich napięć 500V 50kV 500kV 5MV

Post autor: tomaszwir » 06 gru 2012, 20:18

Witam!

Po obejrzeniu http://www.youtube.com/watch?v=InUhSTE1X7A (23minuta 37sekunda) zainteresowałem się techniką wytwarzania wysokich napięć, a dokładniej tym jednym sposobem. W skrócie to opisana jest tam metoda wytworzenia napięcia 5 milionów woltów, a dokładniej to gazy z silnika odrzutowego trafiają na wiatr jonowy i są czymś zbierane i mamy napięcie 5MV. Tylko pytanie na co trafiają, i jak są zbierane ? Jest generator Van De Graffa w którym elektrony są zbierane na kuli, tylko do jakiego potencjału można naelektryzować taką kulę ?

A teraz coś o przetwornicach, wyższe napięcie niż napięcie zasilające otrzymuje się poprzez doprowadzanie prądu i przerywanie jego przepływu na cewce, czyli wystarczy tranzystor i generator sygnału prostokątnego który będzie sterował tranzystorem. Wysokość tego napięcia zależy od indukcyjności cewki oraz częstotliwości. Tylko że są różne przetwornice jakieś fall-of push czy pull-pull nie wiem, nawet nie pamiętam ich nazw ale jak to ogarnąć ? Jest pełno schematów z wykorzystaniem zasilacza od TV tylko dlaczego on ma być od TV ? Czym on się różni od innych ? I czy w ten sam sposób uda mi się uzyskach napięcie 500kV i owe 5MV ?
Zastosowanie: bateria kondensatorów dla napięcia 500V a dla reszty owy jonolot.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 07 gru 2012, 9:57

oj radzę się dobrze zastanowić nad sensem budowania czegoś tak śmiercionośnego przez kogoś kto nie wie czym się różni trafo TV od zwykłego trafa...

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 07 gru 2012, 10:01

Nie wiem co kombinujesz, ale chyba życie ci niemiłe.
Wspomniany generator na cewce z TV sterowany prostokątem jest bardzo marną konstrukcją jeśli chodzi o sprawność. ZVSfd sprawuje się dużo lepiej i niema takich dużych strat.

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 07 gru 2012, 10:57

Radzę najpierw poczytać o wysokich napięciach i zagrożeniach z tym wynikających dopiero potem brać się za jakiekolwiek eksperymenty.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Re: Wytwarzanie wysokich napięć 500V 50kV 500kV 5MV

Post autor: c4r0 » 07 gru 2012, 17:53

tomaszwir pisze:W skrócie to opisana jest tam metoda wytworzenia napięcia 5 milionów woltów, a dokładniej to gazy z silnika odrzutowego trafiają na wiatr jonowy i są czymś zbierane i mamy napięcie 5MV.
Ta. A potem światło z Venus pada na gaz z bagien.
tomaszwir pisze:A teraz coś o przetwornicach, wyższe napięcie niż napięcie zasilające otrzymuje się poprzez doprowadzanie prądu i przerywanie jego przepływu na cewce
Tak działa cewka zapłonowa i tego typu urządzenia ale transformator zasadniczo tak nie działa. Zrozum dobrze na czym polega działanie transformatora a wtedy zrozumiesz czym się różnią rodzaje przetwornic, jakie mają wady i zalety.
tomaszwir pisze:I czy w ten sam sposób uda mi się uzyskach napięcie 500kV i owe 5MV ?
Nie. Jak tym sposobem w domu uzyskasz 25kV to możesz traktować to jako znaczny sukces. Niektórzy z trafa od TV wyciskają napięcia rzędu 50kV, więcej nigdy nie widziałem.

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, ale napięcie 5MV przebija w powietrzu z odległości 5m...

Terminal w generatorze van der graafa można teoretycznie ładować w nieskończoność. Problem polega na tym, że im wyższy potencjał tym szybciej ładunek z niej ucieka i jak zacznie uciekać tyle, ile dostarczasz to napięcie przestanie rosnąć. Kluczowe znaczenie ma wielkość, kształt i jakość wykonania terminala oraz wilgotność powietrza.

Zablokowany