Radiometr DP-66 - nie mierzy

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Radiometr DP-66 - nie mierzy

Post autor: Doc Brown » 06 gru 2012, 16:45

Witam.
Wpadł mi w ręce Radiometr DP-66 i niestety mam z nim problem. W mierniku działa tylko podświetlenie skali i testowanie baterii. Po przełączeniu na którykolwiek z zakresów wskazówka w ogóle się nie rusza a w słuchawce słychać piszczenie które zmienia się wraz z zmianą zakresów. W mierniku były naderwane przewody od sondy pomiarowej, jednak po ich poprawieniu nic się nie zmieniło. Wie ktoś może co jest przyczyną nie działania miernika ?

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 06 gru 2012, 17:42

Nie wiem co znaczy piszczenie w słuchawce, ale na pewno nic dobrego. Jeśli nie działa nawet kontrola baterii, to upewnij się że sam miernik działa. Te mierniki czasem szlag trafia i wskazówka przestaje się ruszać. Przeczyść też przełącznik zakresów. Ogólnie to ciężko będzie rozpracować usterkę w takim sprzęcie. Schemat masz?

Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Post autor: Doc Brown » 06 gru 2012, 17:43

Tak, mam oryginalny schemat. A co do kontroli baterii, to zapomniałem napisać, ale ta funkcja działa prawidłowo. Rozbierałem sondę i wewnątrz sondy wszystko jest OK, wszystkie tuby są całe i nie mają zwarć. Zbadałem ciągłość żył w przewodzie łączącym sondę z miernikiem i to też jest OK.

Edycja:
Wymieniłem kondensator C13 50uF 15V. Pisk ustał, na zakresach 0,5 mR/h, 5mR/h a także 50mR/h słychać w słuchawce charakterystyczne trzaski nasilające się po przyłożeniu sondy do elektrod TIG.
Pomiary napięć na płytce wykazują teraz wartości minimalnie różniące się od podanych na płytce, niestety jest jeszcze jeden problem - wskazówka w ogóle się nie rusza, nawet minimalnie nie drga.
Ustrój wskaźnika jest na 100% sprawny, bo działa kontrola baterii i wtedy wskazówka płynnie wychyla się do końca skali (nowe baterie) i po przełączeniu na którykolwiek z zakresów lub na W płynnie powraca do zera. Co może być przyczyną takich problemów ?

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 07 gru 2012, 6:36

Nie wiem, nic mi nie przychodzi do głowy. Ale masz przynajmniej trzaski więc można dorobić licznik i mierzyć. Nie wiem do czego Ci to, ale twoja sygnatura jak się domyślam może mieć z tym jakiś związek.

Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Post autor: Doc Brown » 08 gru 2012, 11:42

Lampy wyładowcze wysokoprężne (rtęciowe, sodowe, metalohalogenkowe) raczej nie promieniują, są przeznaczone do oświetlenia). Miernik chciałbym mieć 100% sprawny jako ciekawostkę no i planuje wybrać się kiedyś do Czarnobyla, tam na pewno by coś pokazywał :wink:

Edycja: Miernik naprawiony - przyczyną były uszkodzone kondensatory Elwa typ ETO. Wszystkie, co do jednego miały jakieś defekty, większość straciła pojemność, niektóre dostały zwarć. Po ich wymianie na zwykłe elektrolity miernik działa normalnie.

ODPOWIEDZ