Witam!!!
Ostatnio na strychu znalazlem stary zasilacz komputerowy ATX wiec pomyslalem ze wymajstruje cos z niego wiec co myslicie o tym:
http://majsterkowo.pl/zasilacz-warsztat ... lacza-atx/
Czy bedzie to dobre dla poczatkujacego elektronika, czy prad plynacy w obwodach nie bedzie za duzy dla pierwszych ukladow?
Zasilacz z zasilacza
Wg mnie lepiej zaczac klasycznie od zasilacza liniowego opartego na LM317, ja np zrobilem sobie 2 amperowy zasilacz na antycznym lm723 i dziala wysmienicie i ma duzy zapas mocy jak dla mnie. A na poczatek i 500mA to az nadto . Zasilacze impulsowe sa dosc niebezpieczne i lepiej zeby poczatkujacy w nich nie grzebali. Napewno wieciej sie nauczysz budujac od podstaw zasilacz liniowy, a w razie problemow jako konstruktor szybko zidentyfikujesz i usuniesz usterke. Brakuje amperow? wymieniasz tranzystory wykonawczy zakladasz wieksze radiatory, pare regulacji trimpotami i gotowe, zasilacz na miare potrzeb 
Generalnie to wykorzystywanie tych zasilaczy do warsztatu jest ryzykowne, zwłaszcza dla kogoś kto zaczyna. Tu nie ma tego co jest niezbędne, czyli galwanicznej izolacji od sieci.
Do ładowania akumulatora samochodowego, to wystarczy że porównasz 12V jakie masz w tym zasilaczu, i napięcie wymagane do ładowania akumulatora, wtedy sam sobie odpowiesz.
Do ładowania akumulatora samochodowego, to wystarczy że porównasz 12V jakie masz w tym zasilaczu, i napięcie wymagane do ładowania akumulatora, wtedy sam sobie odpowiesz.
Wiec nasuwa mi sie kolejne pytanie cz z tego zasilacza http://www.youngyear.com/products/data/ ... -600-2.htm da sie zrobic cos ciekawego co moze sie przydac?
A mi się nasuwa pytanie, czy masz dostatecznie doświetlone pomieszczenie w którym tworzysz nowe wpisy na forum.Arghooo pisze:Wiec nasuwa mi sie kolejne pytanie
Dostrzegam że masz z tym duży problem i pomijasz znaczą część liter czy same znaki diakrytyczne. Choć z drugiej strony analizując tylko ten wątek to z wyśmienitą precyzją trafiasz w lewy jak i prawy klawisz shift. Zdradzają to częste pytajniki jak również trzy po sobie występujące wykrzykniki w pierwszym poście. Pełen respekt, wszak to nie łatwe zadanie. Zaś patrząc z perspektywy anatomicznej, to może grube palce nie pozwalają trafić w tak mały klawisz alt, jak i również na szybkie precyzyjne skoordynowanie ruchów używając dwóch klawiszy równocześnie.
Tak już teraz w żartach, daj sobie z tym spokój - poczytaj lepiej książkę, poznaj podstawy bo z niewiedzy zrobisz pożar, kogoś porazi prąd, czy jeszcze odbierze komuś życie.
Ostatni post użytkownika Arghooo został zgłoszony. Autor nie zastosował się do mojej uwagi udzielonej tutaj: https://forum.elportal.pl/viewtopic.php? ... ght=#82853
Zgodnie z tym co w tej uwadze napisałem, dodaję dwa ostrzeżenia. Arghooo ma zablokowaną możliwość pisania postów przez 30 dni od poprzedniego ostrzeżenia. Reklamacje co do decyzji proszę składać na PW. Temat zamykam.
Zgodnie z tym co w tej uwadze napisałem, dodaję dwa ostrzeżenia. Arghooo ma zablokowaną możliwość pisania postów przez 30 dni od poprzedniego ostrzeżenia. Reklamacje co do decyzji proszę składać na PW. Temat zamykam.