Sterowanie prądem przy wyznaczonym napięciu

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
adrian_134
Użytkownik

Post autor: adrian_134 » 04 gru 2012, 19:59

timo66 pisze:...
Zasada stabilizatora jest taka że stabilizuje napięcie na przykładowym poziomie 12V, jednak jak już marek1846 wspomniał, ów stabilizator potrzebuję większe napięcie do poprawnej pracy.
Tak wiem, ale owy spadek napięcia miał by być taki żeby stabilizator miał odpowiednie napięcie.
timo66 pisze: Z tym silnikiem to dla mnie jest w jakimś stopniu absurdalne. Jeśli chcesz coś osiągnąć to może napisz co chcesz osiągnąć, wtedy będzie łatwiej coś poradzić.
Nie do końca chodziło mi tylko i wyłącznie o silnik, silnik to tylko przykład zamiast silnika mógł by być też zwyczajny układ i celem było sprawdzenie jak taki układ zachowywał by się przy połowie prądu zasilania.
timo66 pisze: Dlaczego absurdalne jest to co piszesz, bo napięcie to jest przyczyna a płynący prąd skutkiem. Wtedy rezystancja silnika jest punktem pracy.
Teraz z samego Ohma U=I*R , I=U/R, R=U/I podstawiając stałą rezystancję silnika bo ona jest niezmienna prawda [?] i stałe napięcie 12V, to jak chcesz uzyskać połowę mniejszy prąd ?!?
Tak teraz to wiem, dopiero potem sobie to uświadomiłem
U=12V I=1A R=12Ω
I dla prądu 500mA napięcie musiało by wynosić 6V.

Tylko teraz mam kolejne banalne pytanie ale nie mogę do końca tego zrozumieć, co jest potrzebne do działania układu/elementu, napięcie, prąd ? Jedno i drugie w jakim stopniu to się łączy razem ? czy napięcie jest tylko po to żeby wymusić przepływ odpowiedniego prądu przez element, najważniejszy jest prąd ?

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 04 gru 2012, 21:00

To zależy jaki to element i co ma robić. W niektórych przypadkach ważny jest prąd (np. tranzystory bipolarne), a w innych ważne jest pole elektryczne które zależy od napięcia a nie od prądu (np. tranzystory polowe). Wyobraź sobie że masz turbinkę na wodę, która kręci śmiegiełkiem, które zapewnia Ci odświeżający powiew w upalny dzień :mrgreen: Czego turbinka potrzebuje: ciśnienia wody, czy jej przepływu? Do działania potrzebuje przepływu, ale bez ciśnienia ta woda nie popłynie... Napięcie i prąd są powiązane. Nie ma żadnych układów które działały by bez napięcia albo bez prądu.

adrian_134
Użytkownik

Post autor: adrian_134 » 09 gru 2012, 23:16

Czyli stabilizację prądu ( w zasilaczach tryb CC ) uzyskuje się poprzez dobór odpowiedniego napięcia aby popłyną odpowiedni prąd ? Przez jakiś czas myślałem że taki tryb realizuje się poprzez podłączenie układu w obwód kolektora tranzystora, i tak w ogóle to jakie by to miało skutki ?

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 10 gru 2012, 5:30

adrian_134 pisze:Czyli stabilizację prądu ( w zasilaczach tryb CC ) uzyskuje się poprzez dobór odpowiedniego napięcia aby popłyną odpowiedni prąd ?
Tak.

ODPOWIEDZ