Witam.
Ostatnio znajomy poprosil mnie o zrobienie wzmacnacza do glosnikow w jego samochodzie (zaluzmy ze nie ma tam zadnej elektroniki) wiec od czego zaczac ? Jaki schemat jakie glosniki? Dodam ze jestem nowicjuszem w elektronice. Pytajcie jezeli czegos niedopowiedzialem. Z gory dziekuje
Wzmacnacz do glosnikow
Jeśli jesteś początkujący, to odpuść sobie wzmacniacz własnej roboty, bo nic lepszego nie zrobisz od gotowych produktów średniej półki, które można dostać w dobrej cenie - sam to przerabiałem, więc wiem o czym piszę.
Lepiej zastanów się nad tym jaki wzmacniacz kupić i jakie głośniki, bo to raczej wyjdzie Ci na dobre.
Do jakiego to auta, jakiej muzyki słucha kolega, bo to ważne - przecież nie założysz subwoofera do słuchania jazzu...
Głośniki, które mogę polecić to Hertz'y lub coś renomowanego (Alpine, Sony itd.) żadne wynalazki w każdym razie, bo pieniądze w błoto. W głośnikach nie ma kompromisu, kupisz taniochę, bo będzie jakoś to grało, kupisz konkretny o dobrych parametrach, będzie to grało jak trzeba.
Oczywiście nie chcę Cię zniechęcać do "zabaw z elektroniką", ale w tym temacie to akurat szkoda tej zabawy.
Lepiej zastanów się nad tym jaki wzmacniacz kupić i jakie głośniki, bo to raczej wyjdzie Ci na dobre.
Do jakiego to auta, jakiej muzyki słucha kolega, bo to ważne - przecież nie założysz subwoofera do słuchania jazzu...
Głośniki, które mogę polecić to Hertz'y lub coś renomowanego (Alpine, Sony itd.) żadne wynalazki w każdym razie, bo pieniądze w błoto. W głośnikach nie ma kompromisu, kupisz taniochę, bo będzie jakoś to grało, kupisz konkretny o dobrych parametrach, będzie to grało jak trzeba.
Oczywiście nie chcę Cię zniechęcać do "zabaw z elektroniką", ale w tym temacie to akurat szkoda tej zabawy.
Czyli jak mam przykladowo kilka glosnikow 4W zaluzmy ze 10 to moge do nich podlaczyc wzmacniacz tylko i wylacznie 40W tak? Jakie wzmacniacze,glosniki,subufery mozesz polecic? (poproszilbym o linki) Auto to Toyota Starlet.
---------------
+2 punkty ostrzeżeń.
Popraw posty: polskie literki, składnia, interpunkcja, błędy ortograficzne. Jeśli napiszesz nowego posta a te nie będą poprawione to zostaniesz zablokowany na 30 dni.
- c4r0
---------------
+2 punkty ostrzeżeń.
Popraw posty: polskie literki, składnia, interpunkcja, błędy ortograficzne. Jeśli napiszesz nowego posta a te nie będą poprawione to zostaniesz zablokowany na 30 dni.
- c4r0
Ostatnio zmieniony 26 lis 2012, 19:45 przez Arghooo, łącznie zmieniany 1 raz.