Kilka pytań uchwyt grzałki Xytronic, przechowywanie grotów

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
BC547
Użytkownik

Kilka pytań uchwyt grzałki Xytronic, przechowywanie grotów

Post autor: BC547 » 20 lis 2012, 18:11

Witam,
niedawno kupiłem stację 137ESD (używaną ale w bardzo dobrym stanie, jeszcze na gwarancji). Kolba jest bardzo mała i wygodna ale martwi mnie to że uchwyt grzałki COŚ TAKIEGO wyrabia się przez wkładanie kolby w podstawkę i robią się drobne "pęknięcia". Czy tylko u mnie jest taki problem ?

W mojej stacji minimalna temperatura to 205°C. W opisie tej stacji podane jest że regulacja temperatury od 200°C do 480°C. Czy to normalne że jest różnica tych 5°C

Jak przechowywać groty ? Wystarczy je tylko pocynować przed odłożeniem ?

Mam grot który był ze stacją od nowości. Gdy go używam grot pokrywa się tlenkami i trudno go pobielić. Czy ten grot nie nadaje się już do użytku, czy można go jakoś wyczyścić ?

Czy "oryginalne" gąbki i czyściki z wiórków metalowych różnią się czymś od zwykłych gąbek z naturalnej celulozy i druciaków do garnków, czy to po prostu to samo ale płaci się za opakowanie znanej firmy typu "Xytronic" "Weller" ? :D
Pozdrawiam

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 21 lis 2012, 13:06

Zawsze przed odłożeniem grota trzeba go wpierw wyczyścić o gąbkę potem pobielić świeżą cyną, jeżeli zaczynają się pojawiać takie czarne "nagary" to dopiero wtedy ostatecznie można użyć "druciaka". W przypadku regularnego czyszczenia grota + świeża cyna + przetarcie gąbki, dopiero potem świeża cyna i lutowanie. Sam trzymam groty w gniazdach przy uchwycie lutownicy, można sobie powiercić w kawałku drewna pod groty dziury i tam trzymać.

Ogólnie zasada jest taka, że druciak to już ostateczność, gąbka powinna być wilgotna ale nie mokra. Używam oryginalnych gąbek z PACE, albo Elwik.

ODPOWIEDZ