Czasami zdarza się, że nie można znaleźć (nawet w specjalistycznym sklepie) podkładki o konkretnej (niestandardowej) wielkości. Rozwiązanie tego problemu jest dość proste i wykonanie tego typu podkładki nie wymaga specjalnych narzędzi ani umiejętności.
Do wykonania podkładki potrzebny jest drut miedziany np. 1.5 mm², który zawija się wokół sworznia, a następnie odcina jego nadmiar i łączy przy pomocy lutownicy.
Rys. 1. Na czarno oznaczyłem drut miedziany, a szary okrąg w środku to przekrój sworznia na którym drut jest zawijany.
Rys. 2. Przedstawia drut zdjęty ze sworznia, na czerwono oznaczyłem miejsca, w których łapie się drut za pomocą kombinerek (2 szt.) i w ten sposób naciąga dopasowując do sworznia.
Rys. 3. Podkładka po odcięciu nadmiaru drutu (powstaje idealne oczko).
Rys. 4. Podkładka z zalutowanym miejscem przecięcia.
Może to nie jest nic odkrywczego ale mam nadzieję, że komuś się przyda.
Uniwersalna podkładka
Chodzi mi o bardziej specjalizowane podkładki 1, 2, 3, 5, 7 czy 9 mm. Generalnie jest problem z tego typu wymiarami. A gdybyś potrzebował 4.5 mm to też nie będzie problemu. Poza tym z kupieniem takich podkładek o jakich piszesz raczej nie powinno być problemu. Taka podkładka ma wysokość i szerokość drutu z którego jest wykonana, więc świetnie nadaje się do użycia np. w zawiasach - do podniesienia drzwi lub w modelarstwie i robotyce. Oczywiście da się wywiercić otwór 1 mm w kawałku blachy, ale co z wymiarem zewnętrznym?