Potrzebuję zbudować nietypowy PWM, do sterowania silniczkiem z wycieraczek sam, będzie on napędzał taśmociąg.
Na czym polega jego nietypowość ?
Otóż silnik ma być sterowany stopką, naciskanie ma powodować przyśpieszanie, taśmociągu.
Teraz są dwa podejścia. Pierwsze w stopce są dwie krańcówki, pierwsza ustala szybkość minimalną, druga maksymalną. Przy czym musi być możliwe także ruszenie i jazda przy szybkości minimalnej, co oznacza, że aby ruszyć obciążony podajnik, trzeba przez ok 0,2-0,3 sek jechać z max.
Drugi wariant to potencjometr, z ustalanym punktem startu na MIN, i płynna regulacją, aż do max.
Może to być zrobione na NE555, bramkach NAND, ale nie mikroprocesorze.
Mnie ogólnie nurtuje pytanie, czy można zwierać tranzystorem MOSFET, suwak potencjometru wypełnienia, z jednym jego końcem, aby uzyskać na chwilę podczas ruszania, max. wypełnienie PWM. ? i czy nie zmieni to np. częstotliwości PWMa.
Na rysunku niżej jest idea mojego pomysłu. wejście EN jest potrzebne, ponieważ musi być możliwość zdalnego zablokowania PWMa, awaria, wyłącznik bezpieczeństwa stop maszyny, itp.,
Nietypowy PWM do silnika 12V z wycieraczek.
Na szybko co mi wpadło do głowy to wykorzystanie dwóch kostek NE555.
Jedna to typowy generator PWM z mosfetem jako układ wykonawczy druga to przerzutnik monostabilny wyzwalany niskim stanem z wejścia TRIG również z mosfetem.
W chwili gdy nie naciskasz stopki potencjometr ustala minimalne wypełnienie lub też w połączeniu z krańcówką wyłącza generator. Gdy wciskasz stopkę krańcówka wyzwala ten drugi generator który na moment zapodaje pełne napięcie na silnik. Dalej już działa pierwsza kostka generując sygnał PWM.
Jeśli dobrze zrozumiałem to widzę to mniej więcej właśnie tak.
Oczywiście to tylko jakaś tam koncepcja.
Jedna to typowy generator PWM z mosfetem jako układ wykonawczy druga to przerzutnik monostabilny wyzwalany niskim stanem z wejścia TRIG również z mosfetem.
W chwili gdy nie naciskasz stopki potencjometr ustala minimalne wypełnienie lub też w połączeniu z krańcówką wyłącza generator. Gdy wciskasz stopkę krańcówka wyzwala ten drugi generator który na moment zapodaje pełne napięcie na silnik. Dalej już działa pierwsza kostka generując sygnał PWM.
Jeśli dobrze zrozumiałem to widzę to mniej więcej właśnie tak.
Oczywiście to tylko jakaś tam koncepcja.
EDIT. Na razie na podstawie KITu 735, zaprojektowałem taką modyfikację z użyciem kluczy 4066. Nie wiem co prawda czy gałąź do ustalania obrotów MIN jest prawidłowo, ale się przetestuje. Działa to tak że podanie logicznej 1 na C1 (C od czujka) uruchamia generator z wypełnieniem MIN, kiedy krzywka w stopce najedzie na styk C2, przy jednocześnie aktywnym C1, przełącza się on na wypełnienie MAX. Pewnie dodam jeszcze, czasówkę na NE555, między C1 i C2, żeby przy starcie tak przez 200-300ms, ruszać z MAXimum, ale to właściwie szczegół.