Jaki prostownik zrobić?
Jaki prostownik zrobić?
Witam. Nadchodzi zima i ojciec zażyczył sobie dobry prostownik. Chcę mu go zrobić. Ma solidnie naładować akumulator. Mój kuzyn zrobił sterując trafo na uzwojeniu pierwotnym, ale czytając wypowiedzi innych i rozmawiając ze znajomym doszedłem do wniosku że trafo będzie się grzało. Jaki schemat polecacie. Planuję wykonać prostownik lelek, co o nim sądzicie? Trafo jakie posiadam to 24V około 160W i jeszcze jak bym załatwił to od UPS'a.
Jak masz dojście do trafa z UPSa, to polecam ten prostownik: http://grylewicz.pl/prosty-prostownik-z ... chodowych/
A jakie to ma znaczenie, i tak się będzie grzało, jak je obciążysz kilkoma Amperami. Natomiast ja mam pewne problemy na takim trafie z UPSa, pali mi bezpiecznik za mostkiem prostowniczym, jak jest podpięty aku, i regulator mocy podczas włączania nie jest na zero. nawet sofstart bardzo nie pomaga, ale chyba zmienię mu ustawienia na kilka sekund, wtedy prąd powinien narastać powoli.Mój kuzyn zrobił sterując trafo na uzwojeniu pierwotnym, ale czytając wypowiedzi innych i rozmawiając ze znajomym doszedłem do wniosku że trafo będzie się grzało.
UPS'a jeszcze nie dostałem. Robię na sterowaniu pierwotnym, tego trafa 24V. Czy stosując triak BTB16-600BW on jest chyba z izolacją, to jak przykręcę radiator do obudowy to może być przebicie lub coś podobnego? Zrysowałem z PCB które dał mi kuzyn (on to kupił) schemat. Czy dobrze jest? Do czego służy ten P2?
- Misiek84LG
- Użytkownik
- Kontakt:
Ja bym polecił taki układ bardzo ładnie działa.
- Załączniki
-
- Płynna regulacja do prostownika.GIF
- (9.09 KiB) Pobrany 17967 razy
- Misiek84LG
- Użytkownik
- Kontakt: