Witam. Posiadam CB radio Alan 18 w którym nie działa nadawanie. Radio odbiera, mikrofon jest sprawny (sprawdzony w innym, działającym radiu), tranzystor końcowy 2SC2078 również jest sprawny (wylutowałem i sprawdziłem).
Odbiór jak już wyżej wspomniałem jest OK, niestety nadawanie zupełnie nie działa. Po naciśnięciu przycisku nadawania zapala się kontrolka TX, ale linijka diodowa w ogóle się nie świeci. Wie ktoś co może być przyczyną tej usterki ?
Pozdrawiam
Paweł.
Midland ALAN 18 - nie nadaje, nie świecą LED na linijce
Jezeli masz schemat i taką najprostszą sondę w.cz. (dwie diody 1N4148+2kondensatory+miernik) spróbuj zacząć od filtru pasmowego L9 i L10. Na cewce sprzęgającej L10 w stosunku do masy powinien pokazać się sygnał jeżeli będzie naciśnięty PTT. Potem mierzymy na bazie i kolektorze i tak aż do kolejnego tranzystora. Powinno być coraz większe napięcie. Gdzieś po drodze będzie usterka, może to być np. padnięty tranzystor sterujący końcówkę lub jakiś inny element. Można też sprawdzić czy tranzystory dostają zasilanie. A może ktoś podokręcał "śrubki" czytaj porozstrajał obwody. A usterki bywają różniste, ja kiedyś sporo czasu poświęciłem na radio w którym nadajnik czasem nie nadawał. Jakoś w końcu znalazłem cewkę która przy samym pinie w karkasie miała przerwę. Drucik skorodował i raz sobie stykał a raz nie.