Kierunkowskazy do motoroweru (bez akumulatora) zmienny6V-20W

Poszukujesz schematu układu lub urządzenia, badź wzoru płytki do niego - pytaj. Na pewno ktoś Ci pomoże.
ODPOWIEDZ
kki
-

Kierunkowskazy do motoroweru (bez akumulatora) zmienny6V-20W

Post autor: kki » 19 mar 2005, 9:20

Witam
Chciałem wykonać kierunkowskazy do motoroweru (bez akumulatora) źródło prądu to iskrownik-prądnica 6V-20W (prąd zmienny), źródłem światła mają być diody LED. Mile widziane również rozwiązanie ze światłami awaryjnymi.

Za pomoc dziękuje i...
NMBZW (Niech Moc Będzie Z Wami)

mariuz
-

Post autor: mariuz » 30 sie 2005, 13:56

można zastosować aplikację mostek prostowniczy+ układ na NE555+ tranzystory sterujące.

Ja do swojego ogarka kochanego będę montować układz Charta 50 elektronik.
Wygląda jak cewka zapłonowa, ma 3 złącza: plus, sygnał,masa. Wystarczy dostarczyć zasilanie i pod sygnał podpiąć przełącznik 3 pozycje + ew. dodatkowy do awaryjnych. (prawdopodobnie trzeba będzie dodać diody krzemowe żeby się nie świeciły oba migacze na raz ;) )

ptolek
Użytkownik

Post autor: ptolek » 30 sie 2005, 14:49

Tylko jest jeden problem, taka prądnica z motoroweru bez akumulatora potrafi dać bez obciążenia napięcie (po wyprostowaniu) nawet 60V. Więc albo specjalny stabilizator napięcia np. 5V potrafiący poradzić sobie z napięciem wejściowym od kilku do 60V, albo zmontować to tak, żeby nie dało się korzystać z kierunkowskazu bez włączonej przynajmniej lampy przedniej - wtedy napięcie spadnie. Sam nie wpadłem jeszcze na wystarczająco dobry pomysł, a mój kolega chciał podpiąć do WS-ki diody LED. Na pewno odpada LM7805, ale raczej coś z diodą zenera i tranzystorem będzie potrzebne. Ja na razie odpuściłem tą przystawkę dla kolegi :). Sam generator oczywiście może być na tranzystorach albo 555 albo czymkolwiek :).

mariuz
-

Post autor: mariuz » 30 sie 2005, 15:02

Można równolegle wpiąć kilka Zenerek mocy jeśli się takowe posiada ;)

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 30 sie 2005, 18:08

Może bateria słoneczna? Jest droga. Można też prądnice do opony przymocować.

[ Dodano: 30-08-2005, 19:09 ]
Jeszcze potrzebny jest układ 555.

ptolek
Użytkownik

Post autor: ptolek » 30 sie 2005, 18:42

To już prościej przerobić instalację i wrzucić akumulator. Tranzystor, pewnie jeszcze mikrokontroler byś tam dał :). Najlepiej odpowiedni stabilizator szeregowy, bo w równoległym (dioda zenera) niepotrzebnie wydziela się dużo mocy.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 30 sie 2005, 18:49

ja przecierz mam tylko dawać pomysły sam tak u góry powiedziales wiec o co chodzi?
zrobisz to co bedziesz chcial!

Awatar użytkownika
81575
-
Kontakt:

Re: Kierunkowskazy do motoroweru (bez akumulatora) zmienny6V

Post autor: 81575 » 30 sie 2005, 20:06

kki pisze:Witam
Chciałem wykonać kierunkowskazy do motoroweru (bez akumulatora) źródło prądu to iskrownik-prądnica 6V-20W (prąd zmienny), źródłem światła mają być diody LED. Mile widziane również rozwiązanie ze światłami awaryjnymi.

Za pomoc dziękuje i...
NMBZW (Niech Moc Będzie Z Wami)
A czy ten motorower ma światła przednie długie i mijania, tylną lampę STOP i pozycję bo chyba tak a jak mi wiadomo powinno się jeździć na włączonych światłach mijania przez cały rok tak jest dla jednośladów czyli przepięcia nie powinno być bo poco prądnica 20W????
Jeżeli się nie myle to dodatkowe żarówki dadzą większe obciążenie to będą przysiadać światła mijania i wyjdzie efekt malucha 126p kierunki są tylko w zaniku :idea: napewno jest też regulator napięcia dla ekładu wzbudzenia gdy on ulegnie uszkodzeniu a prądnica jest wzbudzona to dopiero wtedy może dojść do przepięcia ale wydaje mi się że nie pozdrawiam.

Dlatego może być NE555 +tranzystor na końcówce i przełacznik 3 pozycyjny typu prawo/lewy z 0 pośrodku a awaryjne jeden przełącznik i przekażnik na 5V podwujny i załatwia prawą i lewą strone kierunku. :mrgreen:

ODPOWIEDZ